2020-07-24 09:21:54
Φωτογραφία για Έρχονται σημαντικές αλλαγές στην εκκλησιαστική εκπαίδευση
Με εξετάσεις στα εκκλησιαστικά σχολεία οι μαθητές

Φοίτηση στα εκκλησιαστικά σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια) έπειτα από εξετάσεις και χωρίς εισήγηση του οικείου μητροπολίτη, νέα προγράμματα σπουδών, ίδρυση ειδικής σχολής για ιερείς.

Αυτά προβλέπει μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο σχεδιασμός για την εκκλησιαστική εκπαίδευση, η οποία αλλάζει εκ βάθρων.

Ειδικότερα, συνήλθε χθες η «επιτροπή για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος», όπως είναι ο τίτλος της, υπό την προεδρία της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως. Στην επιτροπή μετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της Εκκλησίας.

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού είναι οι αλλαγές στην εκκλησιαστική εκπαίδευση, με άξονα να καταργηθεί η δομή των κλειστών εκκλησιαστικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ετσι:

• Τα εκκλησιαστικά σχολεία θα ενταχθούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και σε αυτά θα φοιτούν μαθητές κατόπιν εξετάσεων όπως π.χ. συμβαίνει για την εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία. Οι εξετάσεις θα υπάρχουν και για τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και για τα Εκκλησιαστικά Λύκεια.


• Θα δημιουργηθούν νέα προγράμματα σπουδών, ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών θα είναι το ίδιο με των συμβατικών σχολείων, ενώ θα υπάρχουν επιπλέον μαθήματα εκκλησιαστικού προσανατολισμού. Η πρόβλεψη αυτή εκτιμάται ότι θα αυξήσει το ενδιαφέρον των μαθητών, αφού τα εκκλησιαστικά σχολεία χάνουν τον «κλειστό» τους χαρακτήρα, ενώ δεν θα είναι σχολεία για την εκπαίδευση των μελλοντικών ιερέων.

• Για τη φοίτηση σε αυτά δεν θα είναι απαραίτητη η συστατική επιστολή του μητροπολίτη της περιοχής του σχολείου.

• Θα καταργηθεί το ειδικό σώμα καθηγητών εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και στα εν λόγω σχολεία θα διδάσκουν εκπαιδευτικοί με απόσπαση.

• Οσοι ιερείς επιθυμούν να μισθοδοτούνται από το ελληνικό Δημόσιο, τίθεται ως όρος ή να είναι απόφοιτοι ΑΕΙ ή απόφοιτοι ειδικής σχολής που θα ιδρυθεί μετά το λύκειο.

Επίσης, στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα των οργανικών θέσεων των κληρικών. «Οπως είναι γνωστό, μέριμνα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών που μισθοδοτούνται από το ελληνικό Δημόσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Τέλος, αμηχανία υπήρξε κατά την έναρξη της συνάντησης όταν εμφανίστηκε ο διευθυντής του Πατριαρχικού Γραφείου στην Αθήνα, μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, μαζί με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας Κρήτης και των μητροπόλεων της Δωδεκανήσου ως ενιαία πατριαρχική αντιπροσωπεία. Η πλευρά του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων δήλωσε ότι δεν ήταν προσκεκλημένος ο μητροπολίτης Αδριανουπόλεως και δεν τον έκανε δεκτό. Για τον λόγο αυτό αποχώρησαν οι εκπρόσωποι της Κρήτης και της Δωδεκανήσου.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
thriskeftika
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αγιασοφιά,το ανίκητο μνημείο!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αγιασοφιά,το ανίκητο μνημείο!
Οι πρώτες δοκιμασίες
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οι πρώτες δοκιμασίες
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ