2020-07-24 12:19:23
Φωτογραφία για Συναντήσεις αρχηγών: Αρραγές εθνικό μέτωπο απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας
 «Παρά τις επιμέρους διαφορές», οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκης με τους Αλέξη

Τσίπρα, Φώφη Γεννηματά και Κυριάκο Βελόπουλου έγιναν σε «κλίμα γόνιμου διαλόγου και συνεννόησης»-Ο πρωθυπουργός συναντά σήμερα τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Γιάνη Βαρουφάκη

Το αρραγές εθνικό μέτωπο έναντι της τουρκικής απειλής επιβεβαίωσαν οι πρώτες συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

«Παρά τις επιμέρους διαφορές», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, στις ουσιαστικές συζητήσεις που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα, την Φώφη Γεννηματά και τον Κυριάκο Βελόπουλο επικράτησε «κλίμα γόνιμου διαλόγου και συνεννόησης».

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε αναλυτικά τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και ζήτησε τις προτάσεις τους. Το ίδιο προτίθεται να κάνει και σήμερα που θα συναντήσει με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη.


Ο πρωθυπουργός εξήγησε στους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις μετά την έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex, με ψυχραιμία και ετοιμότητα. Ταυτόχρονα, αναπτύσσει διεθνές επίπεδο όλες τις αναγκαίες διπλωματικές πρωτοβουλίες. Σε αυτό το πλαίσιο διαμηνύει σε κάθε τόνο και προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σε σχέση με την κατάσταση στην περιοχή που εκδήλωσε πρόθεση η Άγκυρα να δεσμεύσει για να κάνει έρευνες, τούς ανέφερε ότι παραμένει σταθερή και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις την παρακολουθούν με ψυχραιμία και ετοιμότητα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος μετά τη συνάντηση, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι είπε στον πρωθυπουργό πως «οφείλετε να αποτρέψετε το Oruc Reis», κάτι που, όπως συμπλήρωσε, έγινε επί των ημερών της δικής του κυβέρνηση το 2018.

Ο πρώην πρωθυπουργός, εξάλλου, επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις ότι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, καθώς επίσης και ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν και το τουρκολιβυκό σύμφωνο είνα ανυπόστατο και παράνομο.

Την αποτροπή κάθε εκβιασμού από πλευράς Τουρκίας ζήτησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, προτρέποντας σε ενότητα, νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. «Κανένας εκβιασμός με πρόσχημα τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να τον αποτρέψει», υπογράμμισε.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ