2020-07-25 23:48:15
Φωτογραφία για Ποια είναι η πιο σημαντική πρωτεύουσα της Ευρώπης; Η Αθήνα;
Πόσο σημαντική είναι η οικονομία μιας πρωτεύουσας σε σχέση με τη συνολική οικονομία της χώρας; Η Αθήνα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, τεκμήριο χρόνιου «υδροκεφαλισμού» κράτους και οικονομίας

Η οικονομική σημασία της πρωτεύουσας στη συνολική οικονομία είναι ένα κριτήριο συγκέντρωσης της οικονομικής ισχύος στο πολιτικό και τις περισσότερες φορές και οικονομικό κέντρο της χώρας. Με βάση αυτό το κριτήριο η Αθήνα απολαμβάνει μια διαφιλονικούμενη πρωτιά, σύμφωνα με στοιχεία του statista:

Αν εξαιρεθεί η οικονομική δραστηριότητα του λεκανοπεδίου της Αττικής, το συνολικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα ήταν κατά σχεδόν ένα πέμπτο μικρότερο.

Η οικονομική σημασία της πρωτεύουσας στην Ελληνική οικονομία συγκρίνεται μόνο με τη Μπρατισλάβα, την πρωτεύουσα της Σλοβακίας.

Το Παρίσι, πρωτεύουσα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης και παλιά πρωτεύουσα που για δεκαετίες έχει κεντρικό ρόλο στην Γαλλική οικονομία αντιπροσωπεύει το 14,8% του συνολικού γαλλικού ΑΕΠ. Την ίδια περίπου σχετική σημασία στις χώρες τους έχουν η Πράγα της Τσεχίας και η Κοπεγχάγη της Δανίας,


Πάνω από το 10% της συνολικής οικονομίας της χώρας τους αποτελούν οι πρωτεύουσες της Φινλανδίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Στον αντίποδα το Βερολίνο. Η Γερμανική πρωτεύουσα είναι υπεύθυνη μόλις για το 0,2% του Γερμανικού ΑΕΠ, πράγμα λογικό καθώς παραδοσιακά η οικονομική δραστηριότητα συγκεντρώνεται σε περιοχές της πρώην Δυτικής Γερμανίας.

Ακολουθεί η Ρώμη, που αποτελεί το 1,6% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας της Ιταλίας, καθώς είναι εκτός ανταγωνισμού σε σχέση με τους βιομηχανικούς γίγαντες του Βορρά -το Μιλάνο, το Τορίνο, την κοιλάδα του Πάδου.

Η Βιέννη και η Μαδρίτη αντιπροσωπεύουν περίπου το 6% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας της Αυστρίας και της Ισπανίας αντίστοιχα.

Το διάγραμμα από το statista είναι ενδεικτικό.
Αθήνα
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ