2020-07-26 12:26:51
Φωτογραφία για Φωτιά στο Μάτι - Έκθεση Γκουρμπάτση: «Στοιχειοθετείται το αδίκημα της θανατηφόρου έκθεσης κατά συρροή»!
Κακουργήματα βλέπει στην αναφορά του προς τον δικηγόρο των οικογενειών, Αντώνη Φούσα, ο πραγματογνώμονας και πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Ανδριανός Γκουρμπάτσης – Ζητά να γίνει άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών για τους εμπλεκόμενους αξιωματικούς, τους κυβερνητικούς παράγοντες και τους τοπικούς άρχοντες

«Υπό αυτές τις συνθήκες και τα ως άνω αποδειχθέντα πραγματικά περιστατικά εκτιμώ ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις δυνάμει των οποίων στοιχειοθετείται αντικειμενικά και υποκειμενικά το αδίκημα της θανατηφόρου έκθεσης κατά συρροή με το αδίκημα της έκθεσης από την οποία προκλήθηκαν βαριές σωματικές βλάβες (άρθρο 306 ΠΚ)». Με αυτά τα λόγια ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, πραγματογνώμονας οικογενειών θυμάτων εκ μέρους των οποίων ενεργεί ο δικηγόρος Αντώνης Φούσας, δείχνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης για τους αρμόδιους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος που διαχειρίστηκαν την κρίση με τη φωτιά στο Μάτι.


Σύμφωνα με τον πρώην υπαρχηγό της Πυροσβεστικής «άφησαν τους κατοίκους των προαναφερόμενων περιοχών, που κινδύνεψαν από την πυρκαγιά (δηλαδή βρίσκονταν ήδη σε κατάσταση κινδύνου), αβοήθητους (δηλαδή δημιουργήθηκε κατάσταση κινδύνου για τη ζωή και την υγεία τους) παρόλο που είχαν την εκ του νόμου υποχρεωτική και αποκλειστική προστασία και γνώριζαν ότι αν παραμείνουν αβοήθητοι, χωρίς την επιβεβλημένη λυτρωτική ενέργεια της διάσωσής τους την οποία είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να προσφέρουν και παρεμποδίσουν την επέλευση του κινδύνου, με βεβαιότητα θα κινδυνέψει η ζωή και υγεία τους».

Και συνεχίζει: «Αν γίνονταν η επιβεβλημένη και προβλεπόμενη από τον νόμο λυτρωτική ενέργεια (διάσωσή τους), που όντως δεν έγινε, όπως πχ στο Ν. Βουτζά και σε όποιες περιοχές έγινε, αυτή ήταν πολύ καθυστερημένη, με πιθανότητα που αγγίζει τα όρια βεβαιότητας, δεν θα επέρχονταν ο θάνατος ή τραυματισμός τους ή τουλάχιστον θα υπήρχαν τόσα θύματα και τραυματίες».

Ο κ. Γκουρμπάτσης τεκμηριώνει τη θέση του αναφέροντας συγκεκριμένα περιστατικά: «Κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα (περί ώρα 17:17 μμ έως 17:30 μμ), που η πυρκαγιά εξαπλώθηκε από το Νταού Πεντέλης προς το μέτωπο που κατευθύνθηκε προς τον Ν. Βουτζά και ακολούθως περί ώρα 18:00 μμ, που εξαπλώθηκε στην περιοχή αυτή έως και 18:30 μμ, που διαπέρασε το συγκεκριμένο μέτωπο την Λ. Μαραθώνος και κατευθύνθηκε προς το Μάτι, οι κάτοικοι του Ν. Βουτζά παρέμειναν παντελώς αβοήθητοι και κινδύνεψαν από την πυρκαγιά, αφού δεν υπήρχε κανένα πυροσβεστικό όχημα και συνεπώς κανένα πυροσβεστικό όργανο, προκειμένου να προβεί στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και τη διάσωση των κινδυνευόντων κατοίκων. Αποτέλεσμα της εγκληματικής αυτής παραλείψεως ήταν να βρουν στη συγκεκριμένη περιοχή τραγικό θάνατο τα επτά (7) εκ του συνολικού αριθμού των (101) θυμάτων».

Επίσης διατυπώνει τη θέση πως για το δράστη πρόκλησης της πυρκαγιάς Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο του Ανδρέα, που διαμένει στην οδό Ανδρούτσου αρ. 10 στο Νταού Πεντέλης, υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης της πράξης του εμπρησμού κατά συρροή με την πράξη του εμπρησμού δάσους με ενδεχόμενο δόλο, δεδομένου ότι γνώριζε πώς την ημέρα που προέβη στην καύση των κλαδιών κλπ υπολειμμάτων ο κίνδυνος πυρκαγιάς ήταν πολύ υψηλός (Κατηγορία 4).

Ο κ. Γκουρμπάτσης αναφέρεται και στον κίνδυνο συγκάλυψης: «Ένα μέρος της πραγματικής αλήθειας, τι δηλαδή πραγματικά συνέβη και πως έδρασε ο αρμόδιος κρατικός μηχανισμός τη μοιραία εκείνη ημέρα της φονικότερης στην ελληνική ιστορία πυρκαγιάς από συστάσεως του ελληνικού κράτους, ίσως και το σημαντικότερο, δεν θα αποκαλυφθεί ποτέ, δεν θα λάμψει όλη η αλήθεια και δεν θα αποδοθεί Δικαιοσύνη, ως οφείλεται, αν δεν διαταχθεί αρμοδίως από τα δικαστικά - δικαιοδοτικά όργανα η άρση των επικοινωνιών, που πραγματοποιήθηκαν κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα από την εκδήλωση της εν λόγω πυρκαγιάς έως την ώρα άφιξης του πρωθυπουργού στο ΕΣΚΕ μέσω των κινητών τηλεφώνων της πολιτικής και φυσικής Ηγεσίας του ΠΣ, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας καθώς και άλλων οργάνων των αρμοδίων αρχών, φορέων και υπηρεσιών που συνέδραμαν τον δασοπυροσβεστικό μηχανισμό ή γενικά διαχειρίστηκαν ή ενεπλάκησαν καθοιονδήποτε τρόπο στην αντιμετώπιση της δημιουργηθείσης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης».

Είναι γεγονός ότι τα σημαντικότερα γεγονότα και οι σχετικές με τη διαχείρισή τους αποφάσεις ελήφθησαν όχι μέσω των συγκεκριμένων τηλεφωνικών συνδέσεων που διαθέτει το ΕΣΚΕ, τα οποία άλλωστε καταγράφονται στα οικεία καταγραφικά μηχανήματα που έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν στις εγκαταστάσεις του στο Χαλάνδρι, αλλά μέσω των (υπηρεσιακών ή προσωπικών) κινητών τηλεφώνων των προαναφερθέντων οργάνων.

Και τούτο γιατί αυτές οι πολύ σημαντικές για την αποκάλυψη όλης της αλήθειας επικοινωνίες δεν καταγράφονται στα εν λόγω μηχανήματα και αυτό είναι σε γνώση των συγκεκριμένων οργάνων, τα οποία έχουν πάγια τακτική να καταφεύγουν και επικοινωνούν με αυτόν τον τρόπο δηλαδή μέσω των κινητών τους, για να μην αποκαλυφθεί το περιεχόμενο των συνομιλιών τους, σε ενδεχόμενη δικαστική διερεύνηση συγκεκριμένης υπόθεσης, όπως στη συγκεκριμένη επίδικη υπόθεση.

«Κουβάρι» πολιτικοί και αξιωματικοί

Η Πυροσβεστική, δηλαδή το ΕΣΚΕ / 199-ΣΕΚΥΠΣ και η Ηγεσία ΠΣ, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και οι Υπουργοί Ν. Τόσκας και Π. Σκουρλέτης ήταν ενήμεροι (γνώριζαν), αφού ήταν όλοι στο ΕΣΚΕ, για την ύπαρξη νεκρών κατοίκων / παραθεριστών από την ώρα Ω/18:36:39 μμ. Ωστόσο επιβεβαιωμένο θύμα (νεκρό – άτομο μέσης ηλικίας) από την πυρκαγιά αναφέρεται από Αξιωματικό ΠΣ προς το 199-ΣΕΚΥΠΣ την ώρα Ω/19:51:04 μμ στην άκρη του δρόμου, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας αρ. 107 στο Κόκκινο Λιμανάκι (βλ. ενδεικτικά Έκθεση Απομαγνητοφώνησης / α/α 314 – α/α 513, σελ. 20, 21, 22 από 134, / α/α 514 – α/α 613, σελ. 7 από 67).

Ο Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Τόσκας, - και βέβαια και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτης - που βρίσκονταν με την Ηγεσία ΠΣ και το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας στο ΕΣΚΕ, φέρεται (ο κ. Τόσκας και όχι ο κ. Σκουρλέτης) ότι μετείχε ενεργά στο συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων, αφού φέρεται να έδινε σχετικές εντολές σε επιχειρησιακό επίπεδο (που μεταφέρονταν από αξιωματικό του ΕΣΚΕ με επίκληση της ιδιότητά του σε άλλα επιχειρησιακά όργανα) , όπως στην περίπτωση των εναερίων μέσων, που είπε ο Διοικητής του ΕΣΚΕ σε σχετική συνομιλία:

«...τώρα τα χουμε ρίξει με εντολή του Υπουργού επάνω>> (βλ. ενδεικτικά Έκθεση Απομαγνητοφώνησης / α/α 314 – α/α 513, σελ. 29 από 134) και βέβαια ήταν ενήμεροι το ΕΣΚΕ, η (φυσική και πολιτική) Ηγεσία ΠΣ, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτης καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ότι από την ώρα 19:51 μμ υπήρξε ο πρώτος επιβεβαιωμένος νεκρός (θύμα) από τη φονική πυρκαγιά στη Λ. Δημοκρατίας αρ. 107 στο Κόκκινο Λιμανάκι. Ωστόσο ο ίδιος στην από 05.02.2020 Έκθεση Εξέτασής του κατέθεσε ότι δεν έδωσε ούτε στον Τερζούδη (Αρχηγό ΠΣ), ούτε στον Ματθαιόπουλο (Υπαρχηγό Επιχειρήσεων) ούτε στον Φωστιέρη (Διοικητή του ΕΣΚΕ) anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ