2020-07-26 13:48:12
Φωτογραφία για Ελ Μακφέρσον - Τhe Βοdy: Η νέα ιέρεια του wellness
Μητέρα, αλλά και επιχειρηματίας με ευρεία γκάμα προϊόντων, που περιλαμβάνει από εσώρουχα μέχρι ελιξίρια ευεξίας, το μοντέλο που έκανε καριέρα με το προσωνύμιο «Το Κορμί» είναι πλέον 56 ετών και -όπως αποκάλυψε πρόσφατα σε συνέντευξή της- νιώθει καλύτερα από ποτέ

Ξαπλωμένη στο κλαδί ενός δέντρου και φορώντας μαύρο μπικίνι, με τα μακριά μαλλιά της λυτά να πέφτουν στο πλάι σαν ξανθός χείμαρρος και boho chic διάθεση, η Ελ Μακφέρσον πόζαρε πρόσφατα για το τεύχος Αυγούστου του περιοδικού «Red». Στη συνέντευξη που συνόδευε το εξώφυλλο το θρυλικό μοντέλο των 80s και των 90s εξομολογείται ότι στα 56 της πλέον νιώθει καλύτερα από ποτέ.

Τα τελευταία χρόνια η Αυστραλέζα που έγινε γνωστή διεθνώς ως «The Body» έχει κάνει focus στον εσωτερικό της κόσμο και έχει υιοθετήσει μια πιο πνευματική θεώρηση των πραγμάτων και της ζωής. Αφήνοντας στην άκρη την περίοδο που μεσουρανούσε στις πασαρέλες των μεγάλων οίκων, αλλά διατηρώντας με φροντίδα τη φήμη που απέκτησε κατά τη διάρκειά της, επανεξέτασε τις προτεραιότητές της και επανεφηύρε τον εαυτό της, κατά το πρότυπο της Γκουίνεθ Πάλτροου, ως ιέρεια του wellness
. Σημαντική θέση στην καθημερινότητά της κατέχουν και οι δύο γιοι της, ο 22χρονος Φλιν και ο 17χρονος Σάι. Η βάση της αυτή τη στιγμή είναι η ηλιόλουστη Φλόριντα όπου περνάει τις μέρες της κολυμπώντας, κάνοντας διαλογισμό και διευθύνοντας τις επιχειρήσεις της, ναυαρχίδα των οποίων είναι η WelleCo.

Το wellness μπήκε τα τελευταία έξι χρόνια στη ζωή της και τη μεταμόρφωσε. Οπως ομολογεί στη συνέντευξη: «Κάποτε θεωρούσα ότι ήμουν υγιής επειδή μπορούσα να επιβιώσω με τρεις ώρες ύπνο και πίνοντας καφέδες. Στα μάτια των άλλων, υποθέτω ότι φαινόμουν υπέροχη, αλλά εγώ δεν ένιωθα καλά. Ηταν αποκαρδιωτικό. Δεν είχα ζωτικότητα, δεν ήμουν ο εαυτός μου, ένιωθα κομματιασμένη. Δεν ήμουν τόσο χαρούμενη, ούτε τόσο ευτυχισμένη όσο νόμιζε ο κόσμος».

Το αψεγάδιαστο σώμα της, τα μακριά ξανθά μαλλιά της και το λαμπερό της χαμόγελο είναι αυτά που την καθιέρωσαν στον χώρο του μόντελινγκ.

Συνέχισε τις αποκαλύψεις κάνοντας σκληρή αυτοκριτική: «Δεν πιστεύω ότι ήμουν πολύ καλή απέναντι στον εαυτό μου όταν ήμουν νεότερη, ειδικά όσον αφορά την αποδοχή της μοναδικότητάς μου. Είχα αθλητικό σώμα με φαρδιές πλάτες, έναν όχι και τόσο πλεονεκτικό σωματότυπο για τη βιομηχανία της μόδας τότε. Μου πήρε πολλά χρόνια πριν μπορέσω επιτέλους να αγκαλιάσω τη διαφορετικότητά μου, να φέρομαι καλά στον εαυτό μου και να πάρω τον έλεγχο στο ταξίδι μου στον κόσμο των επιχειρήσεων και του wellness. Ακόμα προσπαθώ».

Χωρίς να μασάει τα λόγια της, αναφέρει: «Το θέμα δεν είναι να μεγαλώνεις, αλλά να μεγαλώνεις καλά. Να συμφιλιώνεσαι με τον εαυτό σου, να τον αγαπάς και να χαρίζεις χρόνο στο σώμα, στην ψυχή και τους φίλους σου. Στην έκτη δεκαετία της ζωής μου αντιλήφθηκα ότι η ευτυχία δεν σχετίζεται με εξωτερικούς παράγοντες. Ξεκινάει και τελειώνει στο μέσα μας, γι’ αυτό και είναι μια καθαρά προσωπική υπόθεση. Δεν νιώθω πια πίεση να διατηρώ μια συγκεκριμένη εικόνα - με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο το να είμαι καλά. Πιστεύω ότι η αληθινή ομορφιά βρίσκεται βαθιά στην ψυχή και όχι στην επιφάνεια. Είναι τρόπος ζωής. Χωρίς το πέρασμα του χρόνου δεν θα μου δινόταν ποτέ το δώρο τού να είμαι μητέρα δύο νεαρών αντρών. Η σχέση μας έχει εξελιχθεί καθώς έχουν μεγαλώσει. Αντιλαμβάνονται πολλά και διαφορετικά πράγματα και έχω μάθει πολλά από αυτούς».

Μιλώντας για το παρόν αναφέρει: «Εχω δοκιμάσει ό,τι υπάρχει από άσκηση και δίαιτα, αλλά πολλά απ’ όσα έκανα όταν ήμουν στα 30 και στα 40 δεν λειτουργούν πλέον. Χάρη στον διατροφολόγο μου ανακάλυψα το όφελος της σωστής διατροφής και της αλκαλικής ζωής. Το πιο σημαντικό για μένα είναι το πώς νιώθω και το ότι ανακάλυψα πως εάν το σώμα μου παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, η εσωτερική ομορφιά αντικατοπτρίζεται προς τα έξω. Αγάπη, γέλιο και πολύ νερό είναι τα σύγχρονα μυστικά του ευ ζην». Κλείνοντας τονίζει: «Καλό είναι να βρείτε συντρόφους που να σας καταλαβαίνουν και να υποστηρίζουν τα όνειρά σας. Κατόπιν, οραματιστείτε τι θέλετε να δημιουργήσετε λεπτομερώς. Μοιραστείτε τα όνειρά σας και τολμήστε να τους δώσετε σάρκα και οστά».

Χαλαρές στιγμές στη Μύκονο με τον δεύτερο σύζυγό της Τζέφρι Σόφερ, με τον οποίο χώρισε το 2017 μετά από άγριους καβγάδες

To κορίτσι που γεννήθηκε το 1964 στην Κιλάρα, ένα κουκλίστικο προάστιο του Σίδνεϊ, είχε ένα όνειρο: να πετύχει. Και τα κατάφερε. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν 10 ετών και μαζί με τα άλλα δύο αδέλφια της μεγάλωσε με τη νοσοκόμα μητέρα τους. Τελειώνοντας το σχολείο αποφάσισε να ξεκινήσει σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Με στόχο να μαζέψει χρήματα για τα βιβλία της σχολής της ανέλαβε τις πρώτες δουλειές της στο μόντελινγκ. Φωτογράφοι και στυλίστες ερωτεύτηκαν το κορμί της που άγγιζε την τελειότητα. Οταν πρωταγωνίστησε σε διαφημιστικό του αναψυκτικού Τab έγινε εν μια νυκτί πασίγνωστη σε όλη την Αυστραλία.

Ακολούθησε μια λαμπρή καριέρα που περιλάμβανε τεράστια συμβόλαια με τους μεγαλύτερους οίκους μόδας, πασαρέλες και καμπάνιες κάθε είδους, που αύξαναν τα ετήσια κέρδη της κατά αρκετά εκατομμύρια. Το 1999 οι νήσοι Αντίγκουα και Μπαρμπούντα τοποθέτησαν το πρόσωπό της σε σειρά γραμματοσήμων, ενώ το 2000 συμμετείχε στην ομάδα για την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ. Το 2001 μαζί με τη Ναόμι Κάμπελ έγιναν οικοδέσποινες στον διεθνή διαγωνισμό Miss Universe.

Στο Σίδνεϊ τον Ιανουάριο του 2001

Η δημοτικότητά της ήταν τέτοια που η κυβέρνηση της Αυστραλίας τής πρότεινε θέση στην τουριστική επιτροπή της χώρας ως ανεπίσημη πρέσβειρα. Παρά την επαγγελματική της επιτυχία ποτέ δεν παραμέλησε την προσωπική της ζωή. Με μότο «καμία επιτυχία δεν έχει αξία αν δεν έχεις έναν άνθρωπο για να τη μοιραστείς» παραχώρησε στον εαυτό της την πολυτέλεια να μην καταπιέζεται από τις κοινωνικές νόρμες και να ακολουθεί την καρδιά της και ό,τι αυτή της υπαγόρευε κάθε φορά. Η πρώτη σχέση της που είδε τα φώτα της δημοσιότητας ήταν με τον Μπίλι Τζόελ, ο οποίος μετά από ένα ραντεβού μαζί της στις αρχές της δεκαετίας του ’80 την ερωτεύθηκε. Ο ίδιος μάλιστα έχει πει πως αυτή αποτέλεσε την έμπνευση για τα τραγούδια «This night» και «And so it goes».

Λίγα χρόνια αργότερα έκανε τον πρώτο της γάμο. Στα 22 της, κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφησης για το περιοδικό «Elle», τα 182 εκατοστά του αψεγάδιαστου κορμιού της μάγεψαν τον γνωστό Γάλλο φωτογράφο μόδας -και creative director του περιοδικού- Ζιλ Μπενσιμόν. Παρά τα είκοσι χρόνια που τους χώριζαν έζησαν μαζί τρία γεμάτα εμπειρίες χρόνια. «Σε μια φωτογράφηση του περιοδικού “Elle” γνωριστήκαμε με τον Ζιλ. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος και λόγω των κοινών ενδιαφερόντων δεν χάσαμε την ευκαιρία να ζήσουμε μαζί. Ο γάμος μας κράτησε τρία χρόνια», είχε δηλώσει παλιότερα.

Με τον Τζορτζ Κλούνεϊ σε φωτογράφηση για την ταινία «Batman & Robin» Ωστόσο, όπως αποδεικνύει η ιστορία, γνώρισε τον πραγματικό έρωτα στο πρόσωπο του πάμπλουτου Γάλλου χρηματιστή Αρπάντ Μπουσόν. Η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, έχει βάση του τη Νέα Υόρκη, ασχολείται με funds, ενώ είναι γνωστός και για το φιλανθρωπικό του έργο. Παρά τα εννιά χρόνια που έζησαν μαζί -από το 1996 μέχρι και το 2005- και τα δύο παιδιά που απέκτησαν, δεν παντρεύτηκαν ποτέ, ενώ διατηρούν μέχρι σήμερα άριστες σχέσεις.

Μετά τον χωρισμό τους αποφάσισε να μετακομίσει στη Φλόριντα. Εκεί γνωρίστηκε με τον επόμενο σύζυγό της, τον Τζέφρι Σόφερ, κληρονόμο μιας ξενοδοχειακής δυναστείας με αξία που ανέρχεται στα 4,2 δισ. δολάρια. Παντρεύτηκαν το 2013 σε μια ονειρική τελετή στα νησιά Φίτζι. Κατά τη διάρκεια του γάμου τους προσπάθησαν μέσω παρένθετης μητέρας να αποκτήσουν μαζί ένα παιδί αλλά δεν τα κατάφεραν. Τελικά, μετά από μια θυελλώδη σχέση γεμάτη πάθος και άγριους καβγάδες, το 2017 χώρισαν.

Mε τον Τζέφρι Σόφερ στα αρχιτεκτονικά βραβεία Pritzker τον Μάιο του 2015 στο Μαϊάμι Η τελευταία σχέση της είναι με τον αμφιλεγόμενο Βρετανό γιατρό Αντριου Γουέικφιλντ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το αντι-εμβολιαστικό κίνημα μετά την ανυπόστατη έρευνά του που συνέδεε τον εμβολιασμό των παιδιών με την εμφάνιση διαταραχών του αυτιστικού φάσματος.

Κοντά στον Αρπάντ Μπουσόν, ωστόσο, που ήταν και ο μακροβιότερος από τους δεσμούς της, η Ελ, εκτός από τη μητρότητα, μυήθηκε και στον κόσμο των επιχειρήσεων. Μετά από πρότασή της στην Bendon Limited Apparel λάνσαρε στη διεθνή αγορά εσώρουχα με το όνομα «Elle Macpherson Intimates». Αν και αυτή η πρακτική είναι σήμερα συνηθισμένη, τότε υπήρξε μια πρωτοποριακή επιχειρηματική κίνηση που στέφθηκε με απροσδόκητη επιτυχία, αφού κάποια στιγμή τα σχέδια που υπέγραφε ξεπέρασαν σε πωλήσεις ακόμα και αυτά της πανίσχυρης τότε Victoria’s Secret σε Λονδίνο και Αυστραλία. Η επιτυχία αυτή την οδήγησε στη θέση της διευθύντριας μάρκετινγκ και αργότερα του creative director της Bendon.

Με τον Αρπάντ Μπουσόν και τους δύο γιους τους στη Ρώμη το 2006

Μέσα σε διάστημα μόλις ενός χρόνου διπλασίασε την περιουσία της, αποδεικνύοντας ότι εκτός από ωραίο σώμα διαθέτει και κοφτερό μυαλό. Το 2010 δημιούργησε μια δεύτερη σειρά εσωρούχων με την ονομασία «Obsidian». Με το επιχειρηματικό της δαιμόνιο σε πλήρη δράση, κατάφερε να μετατρέψει το όνομά της σε πανίσχυρο brand. Την εποχή που θήλαζε το δεύτερο παιδί της πρόσθεσε στις συλλογές εσωρούχων της και μια σειρά στηθόδεσμων θηλασμού, που διαφήμιζε φυσικά η ίδια. Εκτός από τα εσώρουχα, έχει δημιουργήσει επίσης τη δική της σειρά με προϊόντα ομορφιάς, τα Εlle Macpherson - Τhe Body, τα οποία φιλοξενούνται στα καταστήματα «Boots». Τα προϊόντα της έχουν τέτοια απήχηση ώστε το BBC γύρισε μέχρι και ντοκιμαντέρ γύρω από τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες.

Στο σύνολο της καριέρας της μετρά άπειρα εξώφυλλα, με κυρίαρχα αυτά στο περιοδικό «Sports Illustrated», αλλά και στα πιο εμβληματικά γυναικεία περιοδικά Πριν από έξι χρόνια συνίδρυσε την εταιρεία WelleCo, βγάζοντας στο εμπόριο το The Super Elixir, ένα ελιξίριο υγείας, δύναμης και ευεξίας. Το προϊόν έχει τέτοια ζήτηση που έχει πάρει θέση στα ράφια του «Selfridges» αλλά και του διαδικτυακού Νet-a-porter. Στις φαν του συγκαταλέγονται πασίγνωστες γυναίκες όπως η πρώτη διδάξασα του wellness Γκουίνεθ Πάλτροου και η εξαιρετικά επιλεκτική Κέιτ Μος.

Η Ελ Μακφέρσον αποδεικνύεται για τις business ένα ισχυρό κεφάλαιο. Αλλωστε ξέρει τη δύναμη που της έχει χαρίσει η χρυσή δεκαετία του μόντελινγκ, αλλά και η παρουσία της στο τηλεοπτικό γυαλί μέσα από projects όπως το «Fashion Star», το ριάλιτι του ΝΒC που πουλήθηκε σε 75 χώρες. Ωστόσο, η θητεία της πίσω από τον τηλεοπτικό ή κινηματογραφικό φακό δεν εξαντλείται σε τέτοιου είδους εκπομπές, καθώς έχει βρεθεί πολλάκις στο σετ δίπλα σε μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ. Αλλωστε όλοι θυμούνται το πέρασμά της από τη σειρά «Τα Φιλαράκια», όπου υποδυόταν τη συγκάτοικο του Τζόι.

Συζητώντας στο τηλέφωνο πριν από λίγες ημέρες με την Καρλότα Μόι, διάσημη φωτογράφο της Αυστραλίας, αναφερθήκαμε και στο πρόσφατο εξώφυλλο της Μακφέρσον για το «Red». Γνωρίζοντάς την προσωπικά ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω. «Αξίζει να γνωριστείς με την Ελ Μακφέρσον», μου είπε. «Δεν είναι απλώς ένα μοντέλο που έκανε μια τεράστια καριέρα στον διεθνή χώρο της μόδας, αλλά και μια γυναίκα-σύμβολο που κατάφερε να μεγαλώνει όμορφα μετατρέποντας το όνομά της σε κερδοφόρο brand».

GETTY IMAGES / SPLASHNEWS / IDEAL IMAGE, AFP / VISUALHELLAS.GR, NDP
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ