2020-07-26 23:05:45
Φωτογραφία για Αποκλιμάκωση στο Αιγαίο – Σε επαγρύπνηση η ελληνική πλευρά
αποκλιμάκωση της έντασης που είχε δημιουργηθεί, μετά την έκδοση NAVTEX για σεισμικές έρευνες. Μάλιστα, ένας αριθμός των τουρκικών πλοίων έχει περάσει και στα στενά.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παραμένει σε ετοιμότητα, αφού η NAVTEX διαρκεί μέχρι τις 2 Αυγούστου. Την ίδια ώρα, το πλοίο Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας. Πάντως, θεωρείται πιθανό ότι σε περίπτωση που αποπλεύσει θα αποφύγει την περιοχή που βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Νωρίτερα, εκδόθηκε ελληνική NAVTEX για άσκηση του Λιμενικού στις περιοχές γύρω από το Καστελόριζο από τη Δευτέρα 27 Ιουλίου έως τις 30 Ιουλίου.

Δείτε το Oruc Reis αγκυροβολημένο στην Αττάλεια όπως φαίνεται στο marine traffic:

Από την πρώτη στιγμή που εκδόθηκε η τουρκική NAVTEX υπήρξε άμεση κινητοποίηση της ελληνικής πλευράς. Η ταχεία ανάπτυξη των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, αφού μέσα σε δύο 24ωρα το σύνολο του στόλου είχε αποπλεύσει από τους ναυστάθμους, όπως και η διάταξη των ελληνικών δυνάμεων ήταν τέτοια που να αντιλαμβάνονται σύμμαχοι, φίλοι και αντίπαλοι ότι υπήρχε διάθεση αποτροπής.


Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο αναφέρθηκε σε Ιράκ, Συρία, Λιβύη, όπου η Τουρκία έχει στρατιωτική εμπλοκή, και το Αιγαίο.

«Από το Ιράκ στη Συρία, από τη Λιβύη μέχρι το Αιγαίο, όπου υπάρχει απειλή εναντίον της χώρας μας πήγαμε, δείξαμε την δύναμη και την αποφασιστικότητά μας χωρίς να διστάσουμε» ήταν η χαρακτηριστική φράση του Τούρκου προέδρου.

Διπλωματικοί παράγοντες σημειώνουν, ωστόσο, ότι παρά την υπαινικτική δήλωση Ερντογάν η φρασεολογία της τουρκικής κυβέρνησης δεν είναι τέτοια που να συντηρεί την πολεμική ρητορική.

Την Κυριακή, ο Ερντογάν περιορίστηκε να αφήσει αιχμές κατά της Ελλάδος για την Αγία Σοφία, λέγοντας ότι «κατά τη διάρκεια του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας, είδαμε ορισμένες χώρες να μην γνωρίζουν ότι η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκικό έδαφος» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε εκδήλωση για το άνοιγμα κτηρίου γραφείων της ΜΙΤ, προσθέτοντας: «Αιώνες μετά την κατάκτηση, βλέπουμε ότι ακόμη δεν είναι αποδεκτό ότι η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στα χέρια του τουρκικού έθνους και των Μουσουλμάνων».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ