2020-07-27 10:27:29
Φωτογραφία για Ομιλία στο ΕΕΑ:Σύγχρονη κοσμολογία: ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο
Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020, ώρα 20:30

Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ομιλητές: Δρ. Μανώλης Πλειώνης και Δρ. Σπύρος Βασιλάκος

Περίληψη της ομιλίας:

Οι ομιλητές θα παρουσιάσουν στους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η σύγχρονη Κοσμολογική Θεώρηση, όπως η διαστολή του Σύμπαντος, η αρχέγονη θερμική ακτινοβολία και τα αρχικά ποσοστά των πιο απλών στοιχείων του περιοδικού πίνακα (Υδρογόνου και Ηλίου). Θα αναφερθούν στο πληθωρισμό, στη σκοτεινή ύλη και στην σκοτεινή ενέργεια. Αναφορές θα γίνουν επίσης στην συνεισφορά των παρατηρήσεων του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble στην έρευνα σε σύγχρονα θέματα της Κοσμολογίας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Σύντομα Βιογραφικά των ομιλητών:

- Μανώλης Πλειώνης -

Είναι Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, επισκέπτης Καθηγητής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής, Οπτικής & Ηλεκτρονικής ΙΝΑΟΕ του Μεξικού από το 2002, μέλος του ΔΣ του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ και επιπλέον, είναι συντονιστής του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή – CLIMPACT και Πρόεδρος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής στα Αντικύθηρα.

Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και έλαβε πτυχίο στα Μαθηματικά από το Παν/μιο Κρήτης και Διδακτορικό στην Παρατηρησιακή Κοσμολογία το 1989 από το Παν/μιο Sussex της Αγγλίας με επιβλέποντα Καθηγητή τον John Barrow
. Υπήρξε μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Διεθνές Ερευνητικό κέντρο SISSA της Ιταλίας για 5 περίπου χρόνια και στο Διεθνές Κέντρο Θεωρητικής Φυσικής ICTP για 1 χρόνο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1995 ως Ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών όπου και παρέμεινε έως το 2012.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 220 επιστημονικά άρθρα με περίπου 5000 αναφορές στο έργο του, αλλά έχει δημοσιεύσει και πολλά άρθρα εκλαΐκευσης της επιστήμης στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Έχει επιβλέψει πολλές διδακτορικές διατριβές και διατριβές Master, με όλους τους πρώην διδακτορικούς του φοιτητές να ακολουθούν επιτυχή ακαδημαϊκή καριέρα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της «Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας» (για 3 διετείς θητείες) και Αντιπρόεδρος του ΔΣ για μια ακόμα θητεία. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της «Ελληνικής Εταιρείας για την Βαρύτητα, Σχετικότητα και Κοσμολογία» για μια θητεία.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την Παρατηρησιακή Κοσμολογία, Μεγάλης Κλίμακας Δομή του Σύμπαντος, την Εξωγαλαξιακή Αστροφυσική αλλά και με θέματα Κλιματικής Αλλαγής.

------------------------------------------------------------------------------

- Σπύρος Βασιλάκος -

Ο Σπύρος Βασιλάκος είναι διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και διευθυντής ερευνών στο κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών. Επίσης είναι πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής, η οποία είναι συμβουλευτικό όργανο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας για θέματα Αστρονομίας και Αστροφυσικής και εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Αστρονομική Ένωση.

Σπούδασε Μαθηματικά στο Παν/μιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στη συνέχεια έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Αστρονομία και διδακτορικό στην Αστροφυσική Κοσμολογία από το Τμήμα Φυσικής του Παν/μιου Αθηνών με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Η διδακτορική του διατριβή απέσπασε το βραβείο της καλύτερης διατριβής για το έτος 2000 από την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία. Μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Παν/μιου Cambridge UK (Απρίλιος 1998) με ενίσχυση από το Βρετανικό συμβούλιο. Στη συνέχεια υπήρξε υπότροφος του Ηνωμένου Βασιλείου με τη διεθνούς φήμης υποτροφία της θεωρητικής φυσικής και Αστρονομίας (PPARC), καθώς και του Ολλανδικού Κράτους με τη διεθνούς φήμης υποτροφία της θεωρητικής Αστροφυσικής NOVA. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα Φυσικής του Imperial College London (UK), στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο τμήμα Μαθηματικών και Φυσικών επιστημών του Παν/μίου Groningen (Ολλανδία) και επισκέπτης καθηγητής στο Παν/μιο της Βαρκελώνης (Ισπανία). Διδάσκει το μάθημα της Κοσμολογίας και της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των τμημάτων Φυσικής και Μαθηματικών του Παν/μιου Αθηνών. Έχει επιβλέψει αρκετές διδακτορικές, μεταπτυχιακές και προπτυχιακές διατριβές σε ερευνητικά θέματα του χώρου της Κοσμολογίας και της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα ερευνητικών εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές διεθνούς κύρους. Τα έτη 2013, 2014, 2017 και 2019 έλαβε συνεχόμενες τιμητικές διακρίσεις στον διεθνούς φήμης διαγωνισμό έρευνας βαρύτητας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ: ''2013, 2014, 2017 and 2019 Essay Competition of Gravity Research Foundation''.

Η είσοδος στην ομιλία είναι ελεύθερη.

Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα: 210 3490055, 210 3490160, 210 3490036 και [email protected].

Όποιος επιθυμεί μπορεί να συνεχίσει με επίσκεψη-ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Κέντrου Επισκεπτών Θησείου, οι οποίες πραγματοποιούνται με βάση το ακόλουθο πρόγραμμα:

http://www.noa.gr/index.php?id=628&lang=el
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ