2020-07-28 10:49:11
Φωτογραφία για Φόβοι για νέα έξαρση του ιού στην Αττική
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - Kathimerini.gr

Αυστηροποίηση στους κανόνες χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους φέρνει η συνεχιζόμενη καταγραφή κρουσμάτων SARS-CoV-2 στα αστικά κέντρα της χώρας και κυρίως στην Αττική που παρατηρείται τον τελευταίο μήνα στη χώρα μας. Xθες ανακοινώθηκαν 17 νέα κρούσματα στην Αττική, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο μέσος ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων του Λεκανοπεδίου ήταν 9. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων όσο το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις –όπως ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας– είναι «ορφανά», δηλαδή δεν έχουν επιδημιολογική συσχέτιση, γεγονός που υποδηλώνει μία υποβόσκουσα διασπορά του ιού. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους όπως σε εκκλησίες και σε ορισμένα εμπορικά καταστήματα, επιπλέον των σούπερ μάρκετ στα οποία ήδη ισχύει το μέτρο, σε μία προσπάθεια να εμποδίσει την περαιτέρω διασπορά του ιού. Από την άλλη, τα αρκετά διάσπαρτα κρούσματα στην Περιφέρεια, πιθανόν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ της παράτασης της απαγόρευσης πανηγυριών και τον Αύγουστο.


Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 35 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 17 προέρχονται από την Αττική. Εννέα κρούσματα χαρακτηρίζονται εισαγόμενα, από δύο εντοπίστηκαν σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Αχαϊα, και από ένα σε Μαγνησία, Χαλκιδική και Βοιωτία. Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών του ιού στην Ελλάδα από την αρχή της επιδημίας έως και χθες είναι 4.227. Εως και την Κυριακή «ενεργά» χαρακτηρίζονταν 494 κρούσματα, εκ των οποίων 93 αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο. Εννέα ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Οπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο κύριος «εχθρός» στη μάχη με τον κορωνοϊό αυτή τη στιγμή παραμένει στο εσωτερικό της χώρας και προέρχεται από τον εφησυχασμό των πολιτών και τη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων. Και πρόσθεσε, «τις επόμενες ημέρες εάν χρειαστεί ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και σε άλλους (σ.σ. πλην των σούπερ μάρκετ) κλειστούς χώρους».

«Η Επιτροπή έχει ήδη εκφράσει τη θέση ότι η μάσκα είναι ένα βασικό εργαλείο στη μάχη με τον κορωνοϊό και η οποία δεν επηρεάζει τη ζωή μας, υπό την έννοια ότι δεν είναι ένα περιοριστικό μέτρο», σημείωσε στην «Κ» ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορωνοϊό Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας βάσει των στοιχείων που δημοσιοποιεί ο ΕΟΔΥ, σημειώνει ότι ειδικά για την Αττική, παρόλο που τα κρούσματα δεν είναι πολλά, δείχνουν ότι υπάρχει μία υποβόσκουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία του ιού. «Εγώ θα ήθελα να δω υποχρεωτική τη μάσκα σχεδόν σε όλους τους δημόσιους χώρους», ανέφερε σε ραδιοφωνικό σταθμό (Θέμα 104,6) η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, η οποία επεσήμανε «θεωρώ ότι η συμπεριφορά μας είναι επίφοβη. Οσα και να είναι τα εισαγόμενα κρούσματα, αν εμείς τηρούμε τους κανόνες, δεν θα υπάρξει διασπορά».

Η εκτίμηση που υπάρχει σήμερα για τα εισαγόμενα κρούσματα είναι ότι ο αριθμός τους είναι ελεγχόμενος λόγω των μέτρων που λαμβάνονται στις πύλες εισόδου και τα οποία ανάλογα με τις εξελίξεις αυστηροποιούνται. Στο πλαίσιο αυτό από σήμερα και έως και τις 4 Αυγούστου όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα, μέσω αεροπορικών συνδέσεων από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του κορωνοϊού, το οποίο πρέπει να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα. Εξαιρούνται οι Ελληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής και όσοι ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ