2020-07-28 20:40:06
Φωτογραφία για Η απαίτηση για χρήση μάσκας δεν παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα
Στην Αυστραλία που έχει πολλά κρούσματα κοροναϊού και θανάτους (τις τελευταίες ημέρες σε γηροκομεία) ετέθη θέμα αν η υποχρέωση χρήσης μάσκας, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι που και εδώ το έχουμε ακούσει να λέγεται ή αντίστροφα να λέγεται δικαίωμά μου να μην φοράω μάσκα.

Η Victorian Equal Opportunity & Human Rights Commission και η Amnesty International Australia είναι μεταξύ των φορέων που υποστηρίζουν ότι η υποχρεωτική – από το ξημέρωμα της 23ης Ιουλίου – χρήση μάσκας προσώπου στην Βικτώρια δεν αποτελεί παραβίαζει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά ανυπακοής ως προς την οδηγία της πολιτειακής κυβέρνησης, η οποία ελήφθη στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Ουκ ολίγα βίντεο στα social media δείχνουν πολίτες να διαμαρτύρονται προς υπαλλήλους καταστημάτων ή σε αστυνομικούς, οι οποίοι τους ζητούν να φορέσουν μάσκα. Απειλούν με μηνύσεις και επικαλούνται ανθρώπινα δικαιώματά τους.


Σε περίπτωση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, η νομοθεσία της Πολιτείας επιτρέπει στον Chief Health Officer να εκδώσει σχετικές οδηγίες, όπως έγινε και στην περίπτωση της χρήσης προστατευτικού καλύμματος στο πρόσωπο, επεσήμανε το ABC.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Βικτώρια έχει επεκταθεί έως τις 11:59 μ.μ. το Σάββατο, 16 Αυγούστου.

Ο κ. Rick Sarre, καθηγητής Δικαίου στο University of South Australia, ανέφερε στο ABC ότι για τον ίδιο λόγο η κυβέρνηση μπορεί να δώσει οδηγίες για τα σύνορα ή τη διατήρηση κοινωνικών αποστάσεων.

«Από τη στιγμή που η κυβέρνηση λέει ότι έχουμε πανδημία και…πρέπει να γίνει υποχρεωτική η χρήση μασκών στην Πολιτεία μας, βέβαια μπορούν να το πράξει».

Για το ζήτημα η Victorian Equal Opportunity & Human Rights Commission, σημειώνει ότι η απαίτηση της κυβέρνησης για τη χρήση μάσκας δεν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρόκειται για μία νόμιμη οδηγία που δεν παραβιάζει κάποια δικαιώματα υπό το δίκαιο της Βικτώριας ή το διεθνές σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημειώνεται.

Οι οδηγίες για προστατευτικό κάλυμμα στο πρόσωπο και η διασφάλιση συμμόρφωσης με αυτές, είναι κατάλληλα βήματα που ελήφθησαν για την προστασία της υγείας όλων των πολιτών της Βικτώριας, αναφέρεται ακόμη στο ανακοινωθέν, όπου καταγράφονται και οι εξαιρέσεις από την υποχρέωση για όσους έχουν για παράδειγμα κάποιο σχετικό ιατρικό ιστορικό ή πρόβλημα στην επικοινωνία με άλλους.

Εξαίρεση, γράφει η Victorian Equal Opportunity & Human Rights Commission, υπάρχει ακόμη για όσους κάνουν εντατική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και προστίθεται:

Καταστήματα, επιχειρήσεις και εργασιακοί χώροι μπορούν να αρνηθούν την είσοδο σε άτομο που δεν φορά μάσκα ώστε να προστατεύσουν την υγεία του προσωπικού τους και άλλων πελατών.

Εξαιρέσεις υπάρχουν επίσης σύμφωνα πάντα με το ανακοινωθέν:

Αν κάποιος δεν μπορεί να φορέσει προστατευτικό κάλυμμα στο πρόσωπο λόγω αναπηρίας και του αρνηθούν την εξυπηρέτηση σε κάποιο κατάστημα, αυτό μπορεί να αποτελεί παράδειγμα διάκρισης. Θα πρέπει ωστόσο κανείς να δείξει τη σύνδεση της αναπηρίας του με τη μη χρήση μάσκας.

Κάποιος υπάλληλος μπορεί να μη φορέσει μάσκα, λόγω ιατρικής πάθησης ή θα έχει πρόβλημα υγείας ή αν το επάγγελμα απαιτεί την σαφή άρθρωση λέξεων ή το στόμα να είναι ορατό.

Τέλος αναφέρεται ότι όταν η Αστυνομία της Βικτώριας αποφασίζει αν θα επιδώσει πρόστιμο ή όχι σε κάποιον για τη μη χρήση μάσκας ή προστατευτικού καλύμματος, θα πρέπει να έχει υπόψη το κεφάλαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ευθύνες της Πολιτείας. Ως δημόσια Αρχή, η Αστυνομία πρέπει να δρα συμβατά με τα θεμελιώδη δικαιώματα που προστατεύονται από το εν λόγω κεφάλαιο.

Ακόμη, η Amnesty International Australia, ανήρτησε στο διαδίκτυο χαρακτηριστική εικόνα στην οποία αναφέρεται:

«Αγαπητή Αυστραλία, το να φορά κανείς μάσκα για να είναι όλοι ασφαλείς δεν αποτελεί παραβιάσει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σας. Με αγάπη, Amnesty International».

«Υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα από το 1961, θα γνωρίζαμε», αν κάτι τέτοιο αποτελεί παραβίαση, υπογραμμίζεται σχετικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκτελεστικός διευθυντής του Human Rights Law Centre, Hugh de Kretser.

«Είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό προσωπικής ελευθερίας για ένα πολύ καλό λόγο, για να σωθούν ζωές και την προστασία της δημόσιας υγείας», δήλωσε, σημειώνοντας: «Υπάρχουν λογικές εξαιρέσεις που έχουν τεθεί στους κανόνες. Αυτοί που ισχυρίζονται ότι τα δικαιώματά τους παραβιάζονται κάνουν λάθος».

/neoskosmos.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ