2020-07-29 22:25:42
Φωτογραφία για Λευκωσία: Θέλουμε μία πιο αποφασιστική στάση της ΕΕ για το «Μπαρμπαρός»
 Προβληματισμός για τη στάση της ΕΕ στις νέες τουρκικές προκλήσεις που αφορούν την αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ

O Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας σε σημερινές δηλώσεις του ανέφερε πως η Λευκωσία έχει προβεί σε ενέργειες σε διάφορα επίπεδα σε σχέση με τις νέες τουρκικές προκλήσεις που αφορούν την αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως σημείωσε «η Τουρκία ξανά με τις ενέργειές της επιδεινώνει το ήδη τεταμένο κρίμα που υπάρχει στην περιοχή και παραβιάζει ξανά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες από την κυβέρνηση σε διάφορα επίπεδα. Όπως είπε, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ήδη συνομιλήσει με τον Νίκο Δένδια, ενώ υπήρξε επικοινωνία και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ. Επίσης, πρόσθεσε, υπήρξε και επικοινωνία με τη Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.


«Βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες ενέργειες της Κυβέρνησης σε ποικίλα επίπεδα προκειμένου να διαχειριστούμε αυτή τη νέα απαράδεκτη πρόκληση της Τουρκίας», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο προβληματίζει η διαφορετική αντίδραση που υπήρξε στην περίπτωση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και στην κυπριακή ΑΟΖ από τους Ευρωπαίους, ο κ. Σεντώνας είπε ότι βεβαίως και προβληματίζει.

«Είναι για αυτό που όλο του προηγούμενο διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε όλες του τις επαφές ανέδειξε αυτή την ανάγκη της πιο αποφασιστικής στάσης της ΕΕ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, γιατί θεωρούμε ότι είναι προκλήσεις απέναντι και στην ΕΕ», ανέφερε.

Υπενθύμισε τις προτάσεις που υπέβαλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το τι είχε συμφωνηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που προηγήθηκε και τα ζητήματα που ανέδειξε στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρούμε ότι και στην περίπτωση της Κύπρου θα πρέπει η ΕΕ, που η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της, να διαμορφώσει μια πιο αποφασιστική και πιο αποτελεσματική στάση», κατέληξε.

Κληθείς να σχολιάσει την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2021, σημείωσε ότι η Λευκωσία έχει ήδη χαιρετίσει την απόφαση.

Σε σχέση με την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι η ενημέρωση εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Ε. Σπέχαρ προς τον κ. Ακιντζί είχε γίνει, είχαν ληφθεί τα σχόλια του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ενώ αντίστοιχα υπήρξε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου υποβλήθηκαν και γραπτώς στην κα. Σπέχαρ οι εκτιμήσεις και ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Η Κυβέρνηση είπε, αξιολογεί ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία στο συγκεκριμένο ψήφισμα, μεταξύ άλλων ότι επιβεβαιώνονται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναφέρονται στη βάση λύσης του κυπριακού προβλήματος, αναφέρονται τα ψηφίσματα σε σχέση με την Αμμόχωστο και καταγράφεται η ανάγκη σεβασμού τους κυρίως από μέρους της Τουρκίας αλλά και των κύκλων στα κατεχόμενα που προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα.

Ερωτηθείς κατά πόσο προβληματίζει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν καταδικάζει ξεκάθαρα τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Σεντώνας είπε ότι στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας περιλαμβάνεται έκκληση για μείωση των εντάσεων στην Α. Μεσόγειο και η Κυβέρνηση αξιολογεί ότι με αυτό τον τρόπο αποστέλλεται ένα μήνυμα προς την Τουρκία.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ