2020-07-29 22:29:37
Φωτογραφία για HRW: Καταγγελίες για βασανιστήρια και κακοποιήσεις από δυνάμεις ασφαλείας στην Τουρκία
Η οργάνωση Human Rights Watch (HRW) καλεί τις τουρκικές αρχές να ερευνήσουν περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακοποιήσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη και στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που δείχνουν ότι η αστυνομία και οι φύλακες των τουρκικών γειτονιών έχουν διαπράξει σοβαρές καταχρήσεις κατά τουλάχιστον 14 ανθρώπων σε έξι περιστατικά των δύο τελευταίων μηνών στο Ντιγιάρμπακιρ και στην Κωνσταντινούπολη», αναφέρει σε έκθεσή της η οργάνωση.

Η HRW καταγγέλλει ότι τα περιστατικά αυτά ακολουθούν μία ανησυχητική ακολουθία βίαιης σύλληψης, ξυλοδαρμού και άλλων καταχρήσεων και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει έρευνα.

Τον Ιούνιο, το τουρκικό κοινοβούλιο υιοθέτησε επίμαχο νομοσχέδιο που ενισχύει σημαντικά τις εξουσίες των φυλάκων της γειτονιάς (bekçi), πολιτοφυλακής που περιπολεί για να εντοπίσει απειλές προς την δημόσια τάξη και πλέον έχει σχεδόν τις ίδιες εξουσίες με την αστυνομία.


Στα δύο περιστατικά που αναφέρει η Human Rights Watch, οι αστυνομικοί εισέβαλαν σε σπίτια και παρακίνησαν τα σκυλιά τους να επιτεθούν στα θύματα, που βρέθηκαν με σημάδια από δαγκώματα στο σώμα.

Σε δύο άλλα περιστατικά, κρατούμενοι ύποπτοι για φονική επίθεση κατά αστυνομικών ξυλοκοπήθηκαν και κακοποιήθηκαν, σύμφωνα με φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιδιωτικούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Human Rights Watch δηλώνει ότι εξέτασε επίσημα νομικά και ιατρικά έγγραφα σχετικά με τα περιστατικά αυτά και μίλησε με μάρτυρες, θύματα, τους δικηγόρους τους και μέλη των οικογενειών τους.

Σε τέσσερις περιπτώσεις, οι τουρκικές αρχές απλώς απέρριψαν τις καταγγελίες χωρίς να διενεργήσουν έρευνα.

«Το αντανακλαστικό της άρνησης των καταχρήσεων της αστυνομίας μπροστά σε εκθέσεις που πιστοποιούν την βία, τα βασανιστήρια και τις κακοποιήσεις ... μας είναι θλιβερά οικείο, αλλά απαράδεκτο», δήλωσε ο Τομ Πορτέους, υποδιευθυντής προγραμμάτων της HRW.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ