2020-07-30 18:33:28
Φωτογραφία για Ιστορική βουτιά για την αμερικανική οικονομία - Σε ύφεση-ρεκόρ βυθίζεται και η Γερμανία
Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε με πρωτοφανή ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο καθώς η πανδημία της COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα την κατακρήμνιση των δαπανών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ η διαφαινόμενη ανάκαμψη απειλείται από την αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατέρρευσε με ρυθμό 32,9% με αναγωγή σε ετήσια βάση το περασμένο τρίμηνο –η μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία το 1947, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου. Η μείωση του ΑΕΠ είναι υπερτριπλάσια της προηγούμενης μείωσης-ρεκόρ του 10% το δεύτερο τρίμηνο του 1958. Η οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 5,0% το πρώτο τρίμηνο.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν το ΑΕΠ την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου να σημειώσει βουτιά 34,1%.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ιστορικής βουτιάς του ΑΕΠ αφορά τον Απρίλιο όταν η οικονομική δραστηριότητα τράβηξε σχεδόν χειρόφρενο αφού εστιατόρια, μπαρ και εργοστάσια, μεταξύ άλλων, κατέβασαν ρολά στα μέσα Μαρτίου για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.


Αν και η οικονομία άρχισε και πάλι να κινείται τον Μάιο, η δυναμική έχει επιβραδυνθεί λόγω της επανεμφάνισης νέων κρουσμάτων του κορονοϊού. Το γεγονός αυτό πλήττει τις ελπίδες για απότομη ανάκαμψη της ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο.

Το Bloomberg εκτιμά πως αυτή η βουτιά για το αμερικανικό ΑΕΠ, είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας των ΗΠΑ να συγκρατήσουν τον ιό και δείχνει ότι η οικονομία τους είναι πιθανό να ανακάμψει πιο αργά από άλλα μέρη που έχουν κάνει καλύτερη δουλειά, όπως η ευρωζώνη. Και όσο περισσότερο διαρκεί η πανδημία χωρίς εμβόλιο, η οικονομική παραγωγή θα παραμείνει κάτω από τα επίπεδα πριν από την κρίση, αφήνοντας μόνιμα σημάδια σε πολλές επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Μια ξεχωριστή έκθεση την Πέμπτη έδειξε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Οι αρχικές αξιώσεις μέσω τακτικών κρατικών προγραμμάτων αυξήθηκαν στα 1,43 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 25 Ιουλίου, αύξηση 12.000 από την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε το Υπουργείο Εργασίας. Υπήρχαν 17 εκατομμύρια Αμερικανοί που υπέβαλαν αίτηση για συνεχή παροχή μέσω αυτών των προγραμμάτων κατά την περίοδο που έληξε στις 18 Ιουλίου, αυξημένες κατά 867.000 από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ενώ η οικονομική επανεκκίνηση βοήθησε να επιστρέψουν 7,5 εκατομμύρια Αμερικανοί στη δουλειά τους τον Μάιο και τον Ιούνιο, οι μισθοδοσίες μειώθηκαν περισσότερο από 14,5 εκατομμύρια από την αιχμή τους πριν από την πανδημία. Η ταχεία επιδείνωση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας εξηγεί γιατί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατηρεί το επιτόκιο αναφοράς της κοντά στο μηδέν και γιατί ξεκίνησε πολλά προγράμματα δανεισμού έκτακτης ανάγκης με στόχο την προώθηση συναλλαγών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σε ύφεση-ρεκόρ βυθίζεται και η Γερμανία

Εντωμεταξύ, στην Ευρώπη, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε με το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο ρυθμό της το δεύτερο τρίμηνο καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και οι εξαγωγές κατέρρευσαν κατά τη πανδημία της COVID-19, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν σχεδόν 10 χρόνια ανάπτυξης.

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη μεγαλύτερη ευρωπαίκή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10,1% σε τριμηνιαία βάση από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο ύστερα από αναθεωρημένη συρρίκνωση κατά 2,0% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

Η βουτιά είναι η μεγαλύτερη από τότε που η υπηρεσία άρχισε να συγκεντρώνει τριμηνιαία στοιχεία για την ανάπτυξη το 1970 και χειρότερη από τη συρρίκνωση κατά 9% που προέβλεψαν οικονομολόγοι σε δημοσκοπηση του Reuters. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία εξανεμίζουν σχεδόν μια δεκαετία ανάπτυξης.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 11,7% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση κατά 11,3%.

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών κατέρρευσαν το δεύτερο τρίμηνο, όπως και οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι επενδύσεις σε εξοπλισμό, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Αυξήθηκαν όμως οι κρατικές δαπάνες.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ δήλωσε ότι η ανάκαμψη ήδη ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου, το οποίο σημαίνει ότι για το τρίτο τρίμηνο αναμένεται ισχυρή αύξηση στην οικονομική ανάπτυξη. «Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η γερμανική οικονομία θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδά της», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε μια απρόσμενα καλή εξέλιξη, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Γραφείο Απασχόλησης. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 18.000 στα 2,923 εκατ. σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, με το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφώνεται στο 6,4%.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 43.000, το οποίο θα οδηγούσε το ποσοστό της ανεργίας στο 6,5%.

«Η αγορά εργασίας συνεχίζει να υφίσταται πιέσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, παρόλο που η γερμανική οικονομία είναι σε πορεία ανάκαμψης», δήλωσε αξιωματούχος του Γραφείου Απασχόλησης.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ