2020-07-30 21:51:31
Φωτογραφία για Με την Αγιά Σοφιά ως τζαμί, ο Πόντος δεν προσκυνάει στο φιρμάνι του Σουλτάνου για Θεία Λειτουργία στην Παναγιά τη Σουμελά
  Με την Αγιά Σοφιά ως τζαμί, ο Πόντος δεν προσκυνάει στο φιρμάνι του Σουλτάνου για Θεία Λειτουργία στην Παναγιά τη Σουμελά. Τέτοιες χάρες, τέτοιες μαλαγανιές – καθώς η Παναγιά στην Πόλη είναι κρυμμένη με καραβόπανα – από πάντοτε ο Έλληνας τις είχε για ντροπή και περισσότερο ο Έλληνας Πόντιος που εσύρθη από τον Τούρκο στο αμελέ ταμπουρού μέχρι να φτύσει αίμα και να πεθάνει, όχι από όπλο ή σπαθί ή μαχαίρι, αλλά από σύρσιμο μέσα στα βάθη της Ανατολής, γδυμένος από τα πατρικά του και καθημερινά ντυμένος το μαρτύριο.

 Σύσσωμοι οι απανταχού Έλληνες Πόντιοι, τα Σωματεία και οι Ομοσπονδίες των ξεριζωμένων, επιστρέφουν το κάλεσμα Ερντογάν ως απαράδεκτο, βροντοφωνάζοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν την πρόσκληση, γιατί την θεωρούν ελιγμό και επικοινωνιακή πομφόλυγα για να διασκεδαστούν οι δυσμενείς εντυπώσεις από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

 Με ένα ομόφωνο «ΟΧΙ» απαντούν οι Πόντιοι στην πρόσκληση την οποία απηύθυνε ο Τούρκος Πρόεδρος ώστε να προσέλθουν οι ορθόδοξοι χριστιανοί τον Δεκαπενταύγουστο στη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα
. Ο Ερντογάν, κατά τα χθεσινά εγκαίνια της Ιεράς Μονής, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης οι οποίες διήρκεσαν μια πενταετία, δήλωσε πως «φέτος οι ορθόδοξοι πολίτες μας θα μπορέσουν να τελέσουν λειτουργία στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά τις οποίες δεν μπορούσαν λόγω των έργων».

«ΕΔΩ, Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ…»

 Η Χριστίνα Σαχινίδου πρόεδρος της ΠΟΠΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων) ερωτηθείσα από την Voria.gr για το εάν η ΠΟΠΣ θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του κ. Ερντογάν διερωτήθηκε: 

«Πώς είναι δυνατόν να αποδεχθούμε αυτή τη δήθεν πρόσκληση;». Η κ. Σαχινίδου τόνισε ότι: «Εδώ, ο ‘αγαπητός’ σουλτάνος Ερντογάν έκανε τζαμί την Αγία Σοφία, το μοναδικό αυτό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού. Από τον Ερντογάν μπορούμε να περιμένουμε και ιμάμη στην Παναγία Σουμελά.

Δεν υπολογίζει τίποτε. Θα συνεχίσει την ίδια τακτική».

 Προσέθεσε πως «όλα αυτά τα γεγονότα μας θλίβουν, μας πικραίνουν. Τονίζουμε εδώ και χρόνια ότι η γενοκτονική πολιτική του Ερντογάν συνεχίζεται. Το βλέπουμε και τώρα. Αυτή είναι μια γενοκτονική πολιτική. Πολιτιστική γενοκτονία. Ο Ερντογάν δεν πρόκειται να σταματήσει». Δηλώνει δε, κατηγορηματικά πως «δεν υπάρχει καμία πρόθεση, καμία περίπτωση να πάμε στην Τουρκία. Και ας καταλάβουν όλοι, ότι αν σταματήσουμε τελικά να πηγαίνουμε ίσως γίνει κάτι, ίσως καταλάβουν κάτι. Η περιοχή, εκεί στην Τραπεζούντα θησαύρισε τα τελευταία χρόνια από τους χιλιάδες προσκυνητές που πήγαιναν στο μοναστήρι. Για μας η Παναγία Σουμελά υπάρχει εδώ, στο όρος Βέρμιο κι εδώ θα πάμε φέτος να προσκυνήσουμε την ιερή εικόνα της».

«ΟΠΟΙΟΣ ΣΚΑΒΕΙ ΤΟ ΒΑΘΥ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ…»

Αρέσει στους Τούρκους να μιλάνε για πόλεμο, να αυτοπροβάλλονται ως περιφερειακή δύναμη, να νιώθουν ότι μπορούν να αποφασίζουν και να επιβάλλουν την μετατροπή χριστιανικών ναών σε τζαμιά. Φαίνεται, όμως, να ξεχνούν τις δεκάδες υπάρχουσες κερκοπόρτες στα μήκη και στα πλάτη της χώρας τους. Η Τουρκία διαθέτει κερκόπορτες που μέλλει να ανοίξουν με κόστος που θα φτάσει στη διάλυση: το μοιραίο που θέλει να έρθει, γιατί η ίδια η Τουρκία βιάζεται να τεθεί αντιμέτωπη με όλους και φυσικά με την ίδια την Τουρκία: τον εαυτό της! Σκάβει πηγάδια η Τουρκία για να πέσουνε μέσα οι άλλοι. Αλλά, βέβαια, οι ίδιοι οι Τούρκοι λένε μία παροιμία: «Kim eser derin kuyu, o düşer yűzűnkuyu» – «Όποιος σκάβει το βαθύ πηγάδι, πέφτει εκεί μέσα ο ίδιος».

Το πηγάδι βαθαίνει και όσο η Τουρκία το σκάβει για τους άλλους, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αγωνία μέχρι να φτάσει στον πάτο του, όταν θα χρειαστεί να πέσει μέσα η ίδια, αργά ή γρήγορα, αύριο, σε έναν χρόνο, σε δέκα χρόνια, ή σε έναν αιώνα.

orthodoxianewsagency
proskynitis
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ