2020-08-01 20:31:30
Φωτογραφία για Ο θερισμός του καλοκαιριού
Η Ελλάδα είναι συνυφασμένη με το καλοκαίρι, εποχή ηλιόλουστη που η γη απλόχερα προσφέρει τις σοδειές του θέρους.

Είναι όμως και η εποχή μιας από τις δυσκολότερες γεωργικές εργασίες, του θερισμού.

Ο θερισμός πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο και ήταν ανέκαθεν εργασία μεγάλης σπουδαιότητας, τόσο που στη λαϊκή παράδοση οι δύο πρώτοι καλοκαιρινοί μήνες «βαφτίστηκαν» με τα ονόματα των εργασιών που γίνονταν στα χωράφια: Θεριστής και Αλωνάρης. Οι εργασίες του θερισμού πριν την εξέλιξη της τεχνολογίας ήταν ακόμα πιο επίπονες, με τους γεωργούς να πραγματοποιούν αρκετές από αυτές στο χέρι για να εξασφαλιστούν τα βασικά αγαθά της χρονιάς. Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα, ο θερισμός θεωρείται γιορτή της γης, της συλλογικής προσπάθειας και της ελληνικότητας.

Αυτά τα στοιχεία είναι βαθιά ριζωμένα και στο DNA των προϊόντων της Melissa, που έχει βρεθεί δίπλα στον Έλληνα παραγωγό σε περισσότερες από 70 σπορές και θερισμούς προσφέροντάς του τα καλύτερα εφόδια για μία γεμάτη σοδειά
. Στη Melissa τα ελληνικά σιτάρια και αυτά που πρεσβεύουν έχουν μία σημαντική θέση στην πορεία της εταιρείας γι’ αυτό και ο θερισμός αποτελεί για όλους μία μεγάλη γιορτή. Από την ημέρα της σποράς μέχρι την ημέρα της συγκομιδής μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες και τις ίδιες χαρές με τον αγρότη μεταφέροντας μαζί του στις επόμενες γενιές τη μοναδική στιγμή του θερισμού, αναλλοίωτη, όπως ακριβώς αξίζει στη γη και στους ανθρώπους της. Πολύτιμος σύμμαχος σε όλη την πορεία, η τεχνολογία, που μπορεί να εκσυγχρόνισε τις διαδικασίες της παραγωγής και του θερισμού, ωστόσο όλη η τελετουργική πράξη παρέμεινε άφθαρτη με το πέρασμα των χρόνων.

Από το 1947 που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Κίκιζα στην Αθήνα, η βασική δραστηριότητα της Melissa είναι η παραγωγή σιμιγδαλιού και ζυμαρικών ενώ πλέον αποτελεί τον κορυφαίο παραγωγό ζυμαρικών στην Ελλάδα εξάγοντας τα προϊόντα της σε περισσότερες από 35 χώρες. Σήμερα η εταιρεία κατέχει το μεγαλύτερο καθετοποιημένο συγκρότημα μύλου και μακαρονοποιείου στα Βαλκάνια και, γνωρίζοντας την τελετουργία που οδηγεί σε παραγωγή άριστης ποιότητας ζυμαρικών με ελληνική ταυτότητα, συνδυάζει την εξαιρετική πρώτη ύλη με τις καινοτόμες διαδικασίες παραγωγής. Το αποτέλεσμα δικαιώνει κάθε προσμονή και κόπο. Εξάλλου, το λέει και η λαϊκή ρήση: «Ότι σπέρνεις, θερίζεις» και πάντα όταν έρχεται η στιγμή του θερισμού, το ρητό εδώ επιβεβαιώνεται.

Φωτογραφίες: Heiko Janowski, Cornelia Schutz, Unsplash.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ