2020-08-01 20:51:30
Φωτογραφία για Τράπεζες: Στο αρχείο οι παλιές ποινικές υποθέσεις – Η περίπτωση του ΤΤ
Η απόφαση του Εφετείου Αθηνών να απαλλάξει τους 30 και πλέον κατηγορούμενους για τα επισφαλή δάνεια, που δόθηκαν την περίοδο 2008- 2010 από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο,

έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων αποφάσεων των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων συστημικών Ομίλων

Στο… αρχείο μπαίνουν η μία μετά την άλλη οι παλιές ποινικές υποθέσεις, που είχαν κινηθεί αυτεπαγγέλτως κατά τραπεζικών στελεχών για το κακούργημα της απιστίας.

Η χθεσινή απόφαση του Εφετείου Αθηνών να απαλλάξει τους 30 και πλέον κατηγορούμενους για τα επισφαλή δάνεια, που δόθηκαν την περίοδο 2008 – 2010 από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων αποφάσεων των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων συστημικών Ομίλων να μην καταθέσουν εγκλήσεις, τερματίζοντας, έτσι, τις σχετικές ποινικές διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του Νόμου 4637/2019, οι τραπεζικές διοικήσεις είχαν περιθώριο εντός τετραμήνου και συγκεκριμένα έως τις 18 του περασμένου Μαρτίου, προκειμένου να δηλώσουν την πρόθεσή τους για τη συνέχιση της ποινικής δίωξης. Εφόσον δεν το έπραξαν – τουλάχιστον εμπρόθεσμα στην περίπτωση του ΤΤ – οι κατηγορίες πρέπει να αποσυρθούν.


Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, πρόκειται για περίπου 80 υποθέσεις, που υποχρεώθηκαν να χειριστούν οι τράπεζες, κατόπιν και σχετικής υπόμνησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Ειδικότερα, σε ανακοίνωση, που εξέδωσε το Ταμείο στις αρχές του τρέχοντος έτους, ανέφερε πως ως μέτοχος των συστημικών Ομίλων, αλλά και στο πλαίσιο της αποστολής του και του θεσμικού του ρόλου για τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος, προέβη σε υπόμνηση προς τους προέδρους των ΔΣ, σχετικά με τις αλλαγές στην ποινική νομοθεσία και τον νέο ποινικό κώδικα, υπογραμμίζοντας την υποχρέωση, που έχουν πλέον οι τράπεζες, για τον χειρισμό παλαιών και νέων ποινικών υποθέσεων.

Την αρχή, λοιπόν, έκανε η Eurobank, το ΔΣ της οποίας αποφάσισε να μην καταθέσει εγκλήσεις, θεωρώντας ότι έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της. Ακολούθησαν, τόσο η Alpha Bank, όσο και οι Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, με την τελευταία, μάλιστα, να προχωρά σε αξιολόγηση και αναλυτική ενημέρωση των μελών του ΔΣ, με τη συνδρομή ελεγκτικής εταιρείας διεθνούς κύρους, αλλά και συμπληρωματικών γνωματεύσεων ανεξάρτητων νομικών συμβούλων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, όπως είχε τονίσει σε παλαιότερη συνάντηση με δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Παύλος Μυλωνάς, οι υποθέσεις στην πλειονότητά τους αφορούν και στις τέσσερις τράπεζες, με εξαίρεση την υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ και της Πανγαίας.

Όσον αφορά στο ΤΤ, στο εδώλιο είχαν, μεταξύ άλλων, παραπεμφθεί οι πρώην επικεφαλής του, Άγγελος Φιλιππίδης και Κλεάνθης Παπαδόπουλος, οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρέστης και Δημήτρης Μπακατσέλος, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα, καθώς και η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Αναστασία Σακελλαρίου. Η υπόθεση αφορούσε σε δανειοδοτήσεις, στις οποίες είχε προβεί το ΤΤ και οι οποίες φέρεται να ζημίωσαν την τράπεζα με πάνω από 100 εκατ. ευρώ, καθώς δεν είχαν ζητηθεί επαρκείς εξασφαλίσεις.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ