2020-08-02 09:25:23
Φωτογραφία για Γιατί νιώθω συνέχεια πτώμα; (Μέρος Β)
Αν η επίδραση του μακροχρόνιου στρες δεν ελεγχθεί κατάλληλα, εξαντλεί τα αποθέματα κορτιζόλης από τα επινεφρίδια, σε σημείο που αυτά αδυνατούν να την παράξουν περαιτέρω στις απαραίτητες ποσότητες.

Σε αυτή την φάση η κόπωση είναι τόσο μεγάλη που το άτομο αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις συνηθισμένες υποχρεώσεις ή δραστηριότητες όπως το επάγγελμά του, η όρεξη για κοινωνικότητα, η προσωπική περιποίηση, η διασκέδαση και ο ρόλος του στην οικογένεια.

Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί και πολλές φορές συνειδητοποιεί ότι η μνήμη του δεν τον βοηθάει ικανοποιητικά.

Συνήθως και επειδή ο στενός κύκλος ερμηνεύει τα συμπτώματα περισσότερο ως τεμπελιά παρά ως ασθένεια, γίνονται παρεξηγήσεις και τριβές που οδηγούν ακόμα και σε διαζύγιο ή χωρισμούς από συντρόφους και φίλους.

Η αποχή από σωματικές δραστηριότητες, πολλές φορές σε συνδυασμό με το αναστατωμένο ενδοκρινικό, καταλήγει σε συσσώρευση βάρους κάτι που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την διάθεση για οποιαδήποτε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και τελικά απογοήτευσης και παραίτησης.


Στο σημείο αυτό ας κάνουμε μια μικρή ανακεφαλαίωση.

Το χρόνιο στρες αντίθετα από το πρόσκαιρο παραγωγικό άγχος που οδηγεί σε δράση, καταβάλλει τον οργανισμό σε δύο στάδια.

Αρχικά με την υπερέκκριση κορτιζόλης με όλες τις παρενέργειες που αναφέραμε στο πρώτο μέρος, η οποία καταλήγει σε υπαρκτές δυσάρεστες καταστάσεις στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και σε μια δεύτερη πολύ πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη φάση που έχει να κάνει με ένα ανεξέλεγκτο ανοσοποιητικό.

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη με έντονη ανοσοκατασταλτική δράση και γι' αυτό η απουσία της κάνει την άμυνα του οργανισμού να λειτουργεί ανεξέλεγκτα.

Ανάλογα με την γονιδιακή προδιάθεση του καθενός, η ίδια η άμυνα του οργανισμού θα του επιτεθεί προκαλώντας το είδος των παθήσεων που ονομάζονται "Αυτοάνοσα".

Ίσως τώρα αρχίζετε να καταλαβαίνετε γιατί με τον σύγχρονο αγχωτικό τρόπο που βιώνουμε την καθημερινότητα έχουμε έξαρση σε ασθένειες όπως

η Σκλήρυνση κατά Πλάκας,

η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα,

η Ελκώδης Κολίτιδα, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος κ.α.

Ο ίδιος καταστροφικός μηχανισμός κάνει το ανοσοποιητικό να υπεραντιδρά και σε κατά τα άλλα άκακα εξωγενή αντιγόνα όπως η γύρη των ανθέων.

Και σίγουρα βρισκόμαστε με μια πολύ λογική εξήγηση του γιατί οι ίδιες ουσίες που σε κάποιους δεν προκαλούν καμία αντίδραση, κάποιους άλλους τους οδηγούν μέχρι και στον θάνατο.

Πάνω στο ίδιο σκεπτικό μπορούμε να πατήσουμε για να κατανοήσουμε την ανεξήγητη (έως τώρα) συμπεριφορά αυτών που έχουν υπερευαισθησία στα ακάρεα, στα τσιμπήματα των εντόμων, στις αλλεργίες στα φάρμακα και γενικά που ταλαιπωρούνται από άσθμα, δερματίτιδες και πολλά άλλα.

Ίσως τώρα αρχίζει να σας γίνεται κατανοητή η αιτία αυτού του "φρούτου" των τελευταίων δεκαετιών που ονομάζεται με τον "αόριστο ορισμό" (αντιφατικό αλλά ισχύει) ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ.

Σε αυτό το σημείο φτάσαμε και στο καίριο ερώτημα:

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επινεφριδιακή εξάντληση;

Η απάντηση είναι φαινομενικά δυσάρεστη για δύο λόγους.

Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το ότι πρόκειται για μία κατάσταση που την "κτίζαμε" για χρόνια.

Οπότε είναι ουτοπικό να πιστέψουμε ότι θα ξεμπλέξουμε εύκολα από αυτήν.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με την πορεία της ανάκαμψης η οποία δεν θα είναι μια ευθεία γραμμή όπως άλλωστε και η ζωή μας δεν είναι μία ευθεία γραμμή.

Έχει σκαμπανεβάσματα και πισωγυρίσματα γι' αυτό κάποιοι απογοητεύονται και εγκαταλείπουν την προσπάθεια.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι απλό.

ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ.

Λοιπόν στο ζουμί τώρα.

Τι διορθώνω, προσθέτω ή αφαιρώ από την ζωή μου για την αποκατάσταση της ζωτικότητάς μου.

✓Διατροφή.

Αποφυγή δυσανεξιών.

Οι συνήθεις ύποπτοι είναι τα γαλακτοκομικά, τα άσπρα ραφιναρισμένα άλευρα και η ζάχαρη.

Ψαχτείτε όμως και για τις ιδιαίτερες που μπορεί να ταλαιπωρούν εσάς προσωπικά.

Σημαντική επισήμανση.

Δεν έχει σημασία μόνο τι τρώμε, αλλά πως και τι ώρες τρώμε.

Μία σύντομη συμβουλή που έχει βοηθήσει πολλούς και αν δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος άλλος λόγος να μην την ακολουθήσετε (ίσως κάποια ιατρική οδηγία;), είναι να μην βάζετε τίποτα στο στομάχι σας εκτός από νερό μετά τις έξι το απόγευμα.

Αυτό ως γενική συνήθεια χωρίς να αποκλείονται οι σπάνιες εξαιρέσεις για κοινωνικούς λόγους.

✓Συμπληρώματα διατροφής.

Αν και είμαι οπαδός της απόλυτης εξατομίκευσης, γενικά βοηθάει η λήψη βιταμίνης C κυρίως από την διατροφή μας, αλλά αν χρειαστεί επιλέξτε ένα συμπλήρωμα που να μην είναι απλά ασκορβικό οξύ αλλά να συνοδεύεται και από τα απαραίτητα βιοφλαβονοειδή που λειτουργούν ως καταλύτες για την απορρόφησή της.

Τα κύτταρα των επινεφριδίων έχουν 10 φορές μεγαλύτερη ανάγκη για C από τα κύτταρα του υπόλοιπου οργανισμού.

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο βοηθούν πολύ.

✓Φυτοχημικά, βότανα δηλαδή σε μορφή βάματος, αφεψήματος, ταμπλέτες ή κάψουλες.

Κυρίως αυτά που ονομάζονται προσαρμογενή ή προσαρμογόνα (adaptogens) όπως το Ginseng ή η Ashwagandha που αυξάνουν την αντοχή στο στρες επειδή υποστηρίζουν τα επινεφρίδια

Μεγάλη προσοχή όμως γιατί αντίθετα με την κοινή αντίληψη, δεν είναι άμοιρα παρενεργειών.

Ζητήστε να σας κατευθύνει ένας ειδικός ή τουλάχιστον ψάξτε πολύ προσεκτικά για τις αρνητικές επιπτώσεις στις δικές σας ιδιαιτερότητες.

Για παράδειγμα το Ginseng μπορεί να αυξήσει την πίεση σε κάποιες περιπτώσεις και η Ashwagandha να ερεθίσει τον πεπτικό σωλήνα.

Επίσης εξετάστε προσεκτικά την αλληλεπίδραση που μπορεί να έχουν με φάρμακα που μπορεί να παίρνετε για χρόνιες παθήσεις.

✓Άσκηση.

Αναγκαία αλλά ιδιαίτερα στην δεύτερη και πιο βαριά φάση ξεκινάμε ήπια με λίγο περπάτημα, ασκήσεις αναπνοής και διατάσεις και κλιμακώνουμε όσο περνά ο καιρός.

Είναι λογικό να μην "τραβάτε" το πρώτο διάστημα και γι' αυτό ούτε να έχετε παράλογες απαιτήσεις αλλά αντίθετα ούτε και να ξεθαρρεύετε αν κάποιες φορές διαπιστώσετε ότι βρήκατε ξαφνικά τον παλιό σας εαυτό και το παρακάνετε.

Να είστε σίγουροι ότι αν δεν έχετε εδραιώσει καλά την όλη διαδικασία, κάποια στιγμή θα βιώσετε απότομη υποχώρηση της ανοδικής τάσης και τότε η επανεκκίνηση θα σας φαίνεται βουνό.

✓Αποτοξίνωση για έλεγχο του οξειδωτικού στρες από ξενύχτια, κάπνισμα, αλκοόλ, κακή διατροφή.

✓Ανάπαυση.

Όχι απλά ξεκούραση.

Το ανα-παύω σημαίνει ότι δεν είμαι απλά στο κρεβάτι ή τον καναπέ κάνοντας σβούρες από τις σκέψεις που με βασανίζουν, αλλά γεμίζω το υποσυνείδητό μου με θετικές πληροφορίες και ερεθίσματα.

Δεν διώχνεις τις άσχημες σκέψεις λέγοντάς τους "ξουτ, ξουτ ξεκουμπιστήτε απ' το μυαλό μου", αλλά αναπληρώνοντάς τες με άλλες ωφέλιμες και δημιουργικές.

Δηλαδή διαβάζω βιβλία που διευρύνουν και κατευθύνουν την σκέψη και την φαντασία μου σε νέα πεδία δημιουργικής αναζήτησης, μέρη που θα ήθελα να έχω ταξιδέψει, ανθρώπους που θα ήθελα να έχω γνωρίσει και καταστάσεις που θα ήθελα να ήμουν συμμέτοχος.

Ταυτόχρονα αποφύγετε την παρακολούθηση τηλεοπτικού αρνητικού περιεχομένου όπως μακροσκελή δελτία ειδήσεων.

Η ουσιαστική ενημέρωση για τα τεκταινόμενα δεν χρειάζεται πάνω από πέντε λεπτά από κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό η ενημερωτικό σάιτ που επιγραμματικά θα σας δώσει τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Σε μία ομιλία κάποτε άκουσα ότι 15 λεπτά παρακολούθησης αρνητικού τηλεοπτικού περιεχομένου σταματά την εγκεφαλική κυτταρική νευρογένεση για τρεις ημέρες.

Σκεφτείτε 15 λεπτά---τρεις ημέρες Ένας ακόμα λόγος που η ανάπαυση είναι αναντικατάστατη έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο οργανισμός μας επισκευάζει πολύ πιο αποτελεσματικά όταν δεν έχει να ασχοληθεί με άλλες λειτουργίες όπως πχ η πέψη.

Γι' αυτό είναι καλύτερα να πέφτουμε νωρίς στο κρεβάτι χωρίς να έχουμε φάει πριν από λίγη ώρα.

Μπορείτε να φανταστείτε να ζητάτε από εταιρεία Οδικής βοήθειας να σας ελέγξουν το αυτοκίνητο γιατί ανέβασε θερμοκρασία ενώ εσείς απαιτείτε να συνεχίζετε να κινείστε και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα στον δρόμο;

Πόσο μάλλον να προχωρήσουν σε επισκευή;

Αναλόγως παράλογο είναι να περιμένετε ότι μπορείτε να συνεχίσετε να κινείστε στους ίδιους ρυθμούς που σας εξουθένωσαν ενώ ο οργανισμός σας προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του.

✓Στοχασμός, συλλογισμός, διαλογισμός.

Προσωπικά επιλέγω τα δύο πρώτα γιατί με βοηθούν να αφομοιώνω και να μεταβολίζω όλα τα ερεθίσματα που με έχουν επηρεάσει είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά.

✓Μουσική.

Η μουσική κινείται σε τρεις άξονες.

Μελωδία, αρμονία και ρυθμό.

Αν αυτά τα τρία βρίσκονται σε ισορροπία τότε έχουμε στην διάθεσή μας ένα θαυμάσιο δεκανίκι.

Αντίθετα αν το είδος της μουσικής που μονοπωλεί τα ακούσματά μας είναι το συνεχές και γρήγορο μπιτ, τότε ο οργανισμός το εκλαμβάνει ως εντολή για δράση και μαντέψτε τι γίνεται με την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη.

Υπερπαράγονται σε βαθμό που τα ήδη κουρασμένα επινεφρίδια δεν μπορούν να ανταποκριθούν και αυτό είναι άλλο ένα καρφί στην ταφόπλακά τους.

Διαλέγετε λοιπόν προσεκτικά με τι θα θρέψετε μουσικά τα αυτάκια σας γιατί το αντίθετο δεν είναι καθόλου αθώο.

Η μουσική μπορεί να είναι ένας ισχυρός σύμμαχος ή ένας επικίνδυνος εχθρός.

✓Κάντε συνήθεια να εκφράζετε την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη για όσα καλά σας συμβαίνουν αλλά και προς τους ανθρώπους που έχετε γύρω σας ψάχνοντας για τα θετικά τους σημεία και εστιάζοντας σε αυτά.

Αντίθετα - αν το κάνετε- πάψτε να προσπαθείτε να ελέγχετε την ζωή τους.

Ακόμα κι αν τελικά το καταφέρνετε, η συνεχής αγωνιώδης προσπάθεια θα σας φιλοδωρήσει είτε με καμιά Ψωρίαση είτε με κάποια Λεύκη ή οποιοδήποτε άλλο αυτοάνοσο και πιστέψτε με δεν θα σας αρέσει καθόλου να κυκλοφορείτε συνέχεια με μακρυμάνικα, ζιβάγκο ή γάντια.

Να χαίρεστε με την χαρά τους, να συμμετέχετε στην λύπη τους.

Μην ζηλεύετε.

Μην κρατάτε θυμό μέσα σας.

Συγχωρείστε. Είναι απελευθερωτικό.

✓Κλείστε τυχούσες εκκρεμότητες όπως βαλτωμένες σχέσεις που φθείρουν και εφ' όσον έχουν γίνει τίμιες προσπάθειες εξυγίανσής τους.

Αν υπάρχουν εκκρεμότητες οικονομικής διαχείρισης ζητείστε βοήθεια.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις που ένας έμπιστος δικηγόρος, λογιστής ή σύμβουλος επιχειρήσεων απέδειξε ότι άξιζε τα λεφτά του καθοδηγώντας προς μια οριστική λύση τέτοιων θεμάτων.

Ένα χαρακτηριστικό που έχει η χρόνια κόπωση είναι η αναβλητικότητα.

Με όση δύναμη σας μένει οργανώσετε τις σκέψεις σας γράφοντας και ταξινομώντας κατά σειρά σπουδαιότητας αυτά που πρέπει να γίνουν.

Ξεκινήστε κάνοντας ένα πράγμα την φορά.

Μικρές νίκες θα σας ενθαρρύνουν να προχωρήσετε ακόμα πιο δυνατά.

Όπως και να έχει μην ντρέπεστε ή διστάζετε να ζητάτε βοήθεια.

Εξηγείστε στα κοντινά σας πρόσωπα ότι αυτό που αισθάνεστε έχει αιτία, το παλεύετε και είναι προσωρινό.

Έτσι θα τους έχετε συμμάχους και όχι αντιπάλους και θα το βρείτε ευκολότερο να αντισταθείτε στην παρόρμηση για απομόνωση.

✓Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να αποφεύγει την γκρίνια.

Μάθετε να χρησιμοποιείτε τις μαγικές λέξεις Ευχαριστώ, Συγγνώμη και Όχι όταν χρειάζεται.

Χρόνια τώρα συνεργάζομαι με άτομα που έχουν παλέψει και νικήσει αυτό το σύνδρομο.

Συζητώντας με πολλούς που έχουν ζητήσει την βοήθειά μου και με την προϋπόθεση ότι έχουν αποκλείσει πρώτα με τους γιατρούς τους υποκείμενα νοσήματα, έχω πειστεί ότι αφού κάθε νόσος είναι πολυπαραγοντική, πολλές φορές χρειάζεται η συνδρομή παραπάνω από μίας ειδικοτήτων ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του καθενός.

Κάποιοι έχουν βοηθηθεί εφαρμόζοντας τις παραπάνω γενικές οδηγίες, ενώ ταυτόχρονα έκαναν και ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας.

Κάποιοι έχουν βοηθηθεί και με τις λεγόμενες εναλλακτικές ή συμπληρωματικές μεθόδους όπως η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός και η ρεφλεξολογία.

Εν κατακλείδι: Η προσπάθεια που έκανα στα δύο μέρη αυτού του άρθρου, ήταν να απλοποιήσω πολύπλοκες έννοιες και διεργασίες ώστε να γίνει κατανοητός ένας φυσικός μηχανισμός άμυνας που μετατρέπεται σε αντίπαλο κάτω από συγκεκριμένες χρόνιες συνθήκες.

Θελω να πιστεύω ότι αν σας βοήθησα να έχετε αποκτήσει μια πιο σφαιρική αντίληψη, μπορείτε να επιλέξετε πιο επιτυχημένα τον ή τους δρόμους που θα σας επαναφέρουν την επιθυμητή ζωτικότητα που έχετε χάσει.

Η τελική παρότρυνσή μου είναι παλέψτε το, μην διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια και επιμείνετε όσο χρειαστεί κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές στην ζωή σας ακόμα κι αν χρειαστεί να κόψετε Γόρδιους δεσμούς.

Χάρης Μυστακίδης

Φυσιοπαθητικός

Ψυχ-αγωγός υγείας
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Νέο δίδυμο στην πρωινή ζώνη
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Νέο δίδυμο στην πρωινή ζώνη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ