2020-08-02 19:54:53
Φωτογραφία για Ο καθηγητής Δ Κούβελας επισημαίνει πολλές αλήθειες για τον κοροναϊό. Δεν μπορούμε τον κάθε ούγκανο να τον κάνουμε άνθρωπο
Δεν είναι ένα δεύτερο κύμα του κοροναϊού, καθώς δεν σταμάτησε ποτέ, δήλωσε ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας σε συνέντευξή του στο MEGA.

"Κατά τη δική μου άποψη το lockdown δεν βοήθησε ιδιαίτερα. Δεν λέω ότι δεν έπρεπε να κάνουμε lockdown γιατί όταν έχεις μια άγνωστη απειλή ο μόνος τρόπος να γλιτώσεις την επιδημιολογική εξάπλωση της νόσου είναι να κλείσεις τον κόσμο στα σπίτια. Αυτό σου δίνει χρόνο. Δεν γίνεται να είναι συνεχώς. Άρα θα έπρεπε να ανοίξουμε, κατά τη γνώμη μου και νωρίτερα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πάρουμε τα μέτρα που παίρνουμε" τόνισε ο κ.Κούβελας.

Το lockdown δεν έχει κανένα νόημα, σύμφωνα με τον καθηγητή, εφόσον η βιολογική απειλή είναι γνωστή. "Ο συγκεκριμένος ιός σκοτώνει άμεσα κάποιους ανθρώπους που έχουν κάποια νοσήματα που σχετίζονται με το αναπνευστικό άμεσα ή έμμεσα, και από εκεί και πέρα αυτούς που θεωρούνται υγιείς τους σκοτώνει μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος" είπε.


Ερωτηθείς εάν σε αυτή τη φάση έχει νόημα για παράδειγμα το πλύσιμο των χεριών είπε: "Βεβαίως και έχει. Το να πλένουμε τα χέρια μας έχει νόημα πάντα, δεν υπάρχει μόνο ο συγκεκριμένος ιός, υπάρχουν εκατομμύρια μικρόβια. Το να είμαστε άπλυτοι κινδυνεύουμε από τύφο, χολέρα, από αιτίες που πάντα ξέραμε ότι σκοτώνουν. Με θυμώνει πως πρέπει κάποιος να μας λέει ότι πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας. Το θεωρώ τρομερά βλακώδες. Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας, και τα πόδια μας και τις μασχάλες μας κι όλα μας. Είναι καλοκαίρι πρέπει να πλενόμαστε. Χθες ήμουν στο μετρό, μυρίζει. Πρέπει οι άνθρωποι να ξέρουν να πλένονται".

"Το δεύτερο είναι οι αποστάσεις που είναι σεβασμός στον ιδιωτικό χώρο του άλλου. Αν εγώ πάω πιο κοντά σε μια κυρία απ’ ότι είμαι, την απειλώ. Όχι γιατί κινδυνεύει από τον ιό, γιατί κινδυνεύει να τη χουφτώσω. Δεν πάω πιο κοντά. Μπορεί να βρομάει το στόμα μου. Δεν πάμε κοντά στους άλλους ανθρώπους, είναι υπερβολή" πρόσθεσε.

Στην ερώτηση πότε θα μπορέσουμε να πάμε με ασφάλεια σε beach bar και γάμους, απάντησε, με χιούμορ: "Κατά τη γνώμη μου ποτέ και μερικά πράγματα που κάναμε τα κάναμε λάθος. Και γι’ αυτόν τον λόγο πεθαίναμε και από άλλες αιτίες. Μην ξεχνάμε τους γάμους που πεθαίναμε από παραθείο που αλεύρωναν τους κεφτέδες από δηλητήριο και τους έτρωγαν όλοι μαζί. Οι γάμοι θα πρέπει να καταργηθούν. Είναι μια συνήθεια που έχει βλάψει την ανθρωπότητα. Προφανώς αστειεύομαι".

Συνεχίζοντας ο κ. Κούβελας, μίλησε για τα φαινόμενα συνωστισμού και τόνισε ότι οι νέοι δεν περιορίζονται. "Δεν μπορούμε τον κάθε ούγκανο ξαφνικά να τον κάνουμε άνθρωπο. Πώς προστατεύουμε τους υπόλοιπους από τον κάθε έναν από τους μη πολιτισμένους. Οι αποστάσεις είναι στοιχείο πολιτισμού. Εγώ όμως είμαι 60 ετών. Ένας νέος ο οποίος έχει και μια σχετική καψούρα πόσο εύκολο είναι να τον μαντρώσω στο σπίτι και να μην είναι με το ταίρι του; Άρα το θεωρώ δεδομένο. Αυτός θα κάνει αυτό που έχει να κάνει. Εγώ πώς θα προστατευτώ από αυτόν είναι το ερώτημα. Και εκεί έρχεται η συλλογική ευθύνη, όπου παίρνουμε μέτρα για όταν το πράγμα δεν ελέγχεται για πραγματικούς λόγους. Όχι να επιβάλλουμε μέτρα αστυνομικά εκεί που δεν γίνεται. Γιατί και τον Ρωμαίο και την Ιουλιέττα τους περιόρισαν και αυτοκτόνησαν τα παιδιά στο τέλος. Δεν περιορίζονται οι νέοι. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ξέρουμε τους ευπαθείς, να μπορούν να καταγραφούν, να περιοριστούν και να τους βοηθάμε σπίτι να είναι περιορισμένοι".

Τέλος, αναφέρθηκε και στο εμβόλιο λέγοντας πως δεν είναι γνωστό πότε θα βρεθεί, όπως επίσης είναι δύσκολο να βρεθεί και φάρμακο.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ