2020-08-03 00:27:23
Φωτογραφία για Στο κόκκινο 4.000 διαγνωστικά κέντρα λόγω clawback
Τα 110 εκατ. ευρώ αγγίζει το νέο "χαράτσι" του ΕΟΠΥΥ που εστάλη στα διαγνωστικά κέντρα για το clawback του 2019, δηλαδή τις υποχρεωτικές επιστροφές από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις του χώρου της υγείας, προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά σε σχέση με το κλειστό προϋπολογισμό.

Το κονδύλι των διαγνωστικών του ΕΟΠΥΥ για τη χρονιά που πέρασε ήταν 400 εκατ. ευρώ και όπως σημειώνουν στο Capital.gr φορείς της αγοράς, το συνολικό χρέος clawback των ιατρών του διαγνωστικού τομέα προς τον ΕΟΠΥΥ υπερβαίνει συνολικά από το 2013 το 1 δισ. ευρώ, που όπως επισημαίνουν αντιστοιχεί σε πάνω από 2,5 έτη εργασίας σε καθεστώς κατάσχεσης.

Ήδη, διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί έχουν προειδοποιήσει με κινητοποιήσεις από το Σεπτέμβριο. Μεσοσταθμικά η επιβάρυνση για τον διαγνωστικό κλάδο για το clawback του 2019 είναι 23%, αυξημένος κατά 2% από το clawback του 2018 (21%).

Φόβοι για μεγαλύτερες επιστροφές φέτος

Η φετινή χρονιά όμως λόγω της πανδημίας, είναι ακόμη πιο δύσκολη. Όπως επισημαίνεται, με βάση τους υπολογισμούς του κλάδου, η απώλεια των εσόδων από το πρώτο εξάμηνο του 2020 εξαιτίας του κορονοϊού άγγιξε και το 15-20% του κύκλου των εργασιών σε σύγκριση με το 2019, χωρίς να υπολογίζονται οι ζημιές από τις πάγιες υποχρεώσεις των διαγνωστικών εργαστηρίων, κέντρων και ιατρείων, αλλά και το συσσωρευμένο χρέος από το clawback των προηγούμενων ετών.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, το συνολικό ποσοστό υστέρησης ρευστότητας για το 2020 θα ξεπεράσει το 30%, καθώς θα προστεθεί και η επιβάρυνση 10% από τις δόσεις παλαιότερων επιβαρύνσεων.

Σημειώνεται πως στο διαγνωστικό κλάδο υπάρχουν περίπου 4.000 εργαστήρια και κέντρα με χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ παράλληλα δραστηριοποιούνται και πάνω από 2.500 κλινικοεργαστηριακοί γιατροί είτε σε δικά τους ιατρεία είτε σε πολυϊατρεία.

Δυσθεώρητο το clawback

Όπως επισημαίνει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, η κατάσταση αυτή σύντομα θα επιφέρει μαζική χρεοκοπία του διαγνωστικού κλάδου, καθώς καμία επιχείρηση δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή τη διογκούμενη "μαύρη τρύπα", που προκύπτει από τις αυξανόμενες ανάγκες των ασφαλισμένων.

"Οι εργαστηριακοί ιατροί, επί πολλά έτη, είναι όμηροι ενός μηχανισμού εξαΰλωσης του εισοδήματος τους. Είναι υποχρεωμένοι να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους για τη διενέργεια των διαγνωστικών εξετάσεων που τους έχουν συνταγογραφηθεί, αλλά ο ΕΟΠΥΥ χρεώνει το λογαριασμό των εξετάσεων στους ιατρούς, καθώς δεν καλύπτει πλήρως το κόστος τους. Οι εργαστηριακοί ιατροί φέρονται να χρωστούν τεράστια ποσά στον ΕΟΠΥΥ, τα οποία θα τους καταλογιστούν άμεσα, εάν διακόψουν τη σύμβαση. Δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν διότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων η σύνταξη δεν φτάνει να καλύψει το μηνιαίο δοσολόγιο του ΕΟΠΥΥ. Και όταν αποβιώσουν, το υποτιθέμενο χρέος καταλογίζεται στα παιδιά τους, το μέλλον των οποίων υποθηκεύεται" σημείωσε σε δελτίο τύπου.

Την ίδια ώρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) απέστειλε ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, με κοινοποίηση στους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, τονίζοντας πως οι τιμές των εξετάσεων είναι καθηλωμένες από τον Απρίλιο του 1991 και πως επί αυτών των τιμών από το 2013 έχουν επιβληθεί 3 διαδοχικές μειώσεις της τάξεως του 60%.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ