2020-08-06 09:00:07
Φωτογραφία για Γιατί μειώθηκαν οι διαγνώσεις καρκίνου στο μισό με τον κοροναϊό;
Στην αρχή της πανδημίας του κορoναϊού στις ΗΠΑ, ο αριθμός των ανθρώπων που διαγνώστηκαν με καρκίνο μειώθηκε στον μισό σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.

Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι απέφευγαν τα νοσοκομεία για να μη μολυνθούν, ενώ ακύρωναν και τις μη επείγουσες ιατρικές εξετάσεις τους.

Η διαπίστωση αυτή είναι μία από τις πολλές έμμεσες συνέπειες της πανδημίας. Ο αριθμός των ανθρώπων που πήγαν στα επείγοντα αφού υπέστησαν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά επεισόδια ή ακόμη και για απλή σκωληκοειδίτιδα μειώθηκε επίσης, όπως δείχνουν οι μελέτες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μειώθηκαν απότομα σε όλο τον κόσμο οι εμβολιασμοί των μικρών παιδιών. Οι διεθνείς οργανισμοί ανησυχούν επίσης για την αύξηση των κρουσμάτων HIV, ελονοσίας και φυματίωσης, δεδομένου ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις και η πρόσβαση σε κέντρα νοσηλείας έχουν διαταραχθεί.

Η νέα αυτή αμερικανική μελέτη δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση «Jama Network Open» και δείχνει ότι για έξι τύπους καρκίνου (μαστού, πνεύμονα, οισοφάγου, γαστρικός και παχέος εντέρου) οι διαγνώσεις ήταν μειωμένες κατά 46% τον Μάρτιο και τον Απρίλιο
. Η μείωση ξεκίνησε από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, όταν ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα καραντίνας, και σταθεροποιήθηκε γύρω στα τέλη του μήνα αυτού.

«Μολονότι οι άνθρωποι υιοθέτησαν την κοινωνική αποστασιοποίηση, ο καρκίνος δεν κάνει διακοπές», προειδοποιούν οι συγγραφείς της μελέτης, του εργαστηρίου αναλύσεων Quest Diagnostics και επισημαίνουν ότι η καθυστέρηση αυτή σημαίνει ότι ο καρκίνος θα διαγνωστεί αναμφίβολα όταν θα είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο. Παραπέμπουν επίσης σε μια εκτίμηση ερευνητών του University College του Λονδίνου (η μελέτη τους δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό), οι οποίοι υπολογίζουν ότι εξαιτίας της πανδημίας θα αυξηθούν κατά 33.890 οι θάνατοι από καρκίνο στις ΗΠΑ.

Και σε άλλες χώρες, όπως στην Ολλανδία και τη Βρετανία, παρατηρήθηκε ότι μειώθηκαν οι διαγνώσεις καρκίνου, κάτι που ενδεχομένως να συνιστά μια βραδυφλεγή βόμβα για τη δημόσια υγεία.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ