2020-08-06 12:34:13
Φωτογραφία για Σχεδιασμό για το β’ κύμα SARS-CoV-2 ζητούν οι ασθενείς από τον Πρωθυπουργό
Συντάκτης: Virus

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας κατέθεσε τις προτάσεις για ένα έγκαιρο και στοχοπροσηλωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της επόμενης φάσης της πανδημίας σε επιστολή της στον Πρωθυπουργό, Κυριακό Μητσοτάκη. Επιδίωξη είναι να προστατευθεί η υγεία του πληθυσμού και να αποφευχθεί μία νέα ευρεία έξαρση της διασποράς.

Στον άξονα αυτό η Ένωση ζητά την συσπείρωση δυνάμεων του κράτους, της επιστημονικής κοινότητας και των πολιτών και «καλεί τον Πρωθυπουργό να εγγυηθεί την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και θέτει και πάλι το κοινωνικό κεφάλαιό της στην υπηρεσία της εθνικής προσπάθειας».

Το σκεπτικό της Ένωσης εδράζεται στην ενθάρρυνση των πολιτών να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προστασία της υγείας τους και της δημόσιας υγείας.

Διεύρυνση της σύνθεσης της «Επιτροπής Λοιμωξιολόγων»

Επίσπευση της διαδικασίας της συγκρότησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, η οποία νομοθετήθηκε πρόσφατα.


Αναχαίτιση της παραπληροφόρησης

Αναγκαία κρίνεται η συμμαχία του κράτους και των πολιτών για την καταπολέμηση του φαινομένου «infodemic» κατά τον ΠΟΥ, καθώς σύμφωνα με μελέτες, περισσότεροι από το 30% των πολιτών στη Βρετανία θεωρούν τη χρήση μάσκας επιβλαβή για την υγεία τους. Το 15% των πολιτών στη Γερμανία πιστεύει ότι ο ιός δεν υπάρχει. Περίπου 1 στα 2 άτομα στις ΗΠΑ και 1 στα 3 στη Γαλλία δηλώνουν ότι δεν θα έκαναν το εμβόλιο για τον ιό Sars-Cov-2, εφόσον αυτό ήταν διαθέσιμο.

Εντατικοποίηση της εποπτείας τήρησης των μέτρων δημόσιας υγείας:

Η πολιτεία πρέπει να προβεί σε συστηματικούς ελέγχους τήρησης των μέτρων προστασίας και κυρίως σε εστίες συγχρωτισμού όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οι χώροι διασκέδασης, αποφεύγοντας κινήσεις όπως είναι η πρόσφατη μείωση των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών ή η αύξηση των ωφέλιμων θέσεων στα πλοία.

Προστασία των ευπαθών ομάδων και των χρόνιων ασθενών:

Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρξει για τις συγκεκριμένες ομάδες, ενισχύοντας μεταξύ άλλων την δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασία (τηλεργασία) και να μην επαναληφθεί η αδικαιολόγητη διάκριση των εργαζόμενων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και πλέον οι χρόνιοι ασθενείς αναγκάζονται να επιστρέψουν ανεξαιρέτως στη δουλειά τους.

Διασφάλιση της συνέχισης της θεραπείας των χρόνιων ασθενών:

Πρόληψη χρειάζεται για να μην σημειωθεί ξανά η αναβολή προγραμματισμών θεραπειών και επεμβάσεων, με προεκτάσεις που δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί στην Ελλάδα, μέσω της θωράκισης του Ε.Σ.Υ..
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ