2020-08-08 12:51:33
Φωτογραφία για Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ Ο ΝΑΥΤΗΣ
Ο άγιος καταγόταν από τη Ζαγορά της Μαγνησίας. Εργαζόταν ως ναύτης στα πλοία, διακρινόμενος για την καθαρότητα του βίου και την σεμνότητα του ήθους του και τηρώντας άσβεστη μέσα στην καρδιά του την φλόγα της αγάπης προς τον Χριστό. 

Αυτό βλέποντας με φθόνο ο βάσκανος εχθρός ωρυόταν κατ’ αυτού. Το καλοκαίρι του 1680 το πλοίο του έδεσε στο λιμάνι της Κωνσταντινουπόλεως.

Εκεί για κάποιο άγνωστο σε μας λόγο, ήρθε σε φιλονικία με κάποιους

Τούρκους, οι οποίοι τον συκοφάντησαν ότι δήθεν ήθελε να γίνει Μωαμεθανός.

Ο Τριαντάφυλλος όμως αρνήθηκε τη συκοφαντία και μένοντας σταθερός και ακλόνητος στην πίστη του έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου την 8η Αυγούστου του 1680 στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινουπόλεως, σε ηλικία 18 ετών. Την ημέρα αυτή τιμάται και η μνήμη του τόσο στη Ζαγορά, όσο και στις Αλυκές Βόλου.

Τεμάχιο του ιερού Λειψάνου του Αγίου Τριαντάφυλλου υπάρχει τεθησαυρισμένο στην Ι. Μονή Αγίου Νικολάου, στο νησί Άνδρος, μαζί με την εικόνα του Αγίου.


Ἀπολυτίκιον. Ἦχος γ΄ 

Θείας πίστεως ἔχων τήν χάριν, χαίρων ἤθλησας ἀνδρειοφρόνως, Νεομάρτυς Χριστοῦ Τριαντάφυλλε. ὅθεν ὡς ρόδον εὐφραίνεις ἡδύπνευστον, τήν Ἐκκλησίαν τῆ Θεία ἀθλήσει σου. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστόν τόν Θεόν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τό μέγα ἔλεος. 

(Ποίημα Μοναχού Γερασίμου Μικραγιαννανίτου)

Ο ΑΓΙΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ 

ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΣΠΕΤΣΙΩΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΠΕΤΣΕΣ 

Τριαντάφυλλος ωράθη ρόδον νέον,

Ερυθροβαφέν τη ροή των αιμάτων.

Πηγή: iliakis20
paraklisi
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ