2020-08-10 00:01:12
Φωτογραφία για Barclays: Η τουρκική λίρα δεν έχει διαφύγει από τις περιπέτειες
Το νόμισμα της Τουρκίας «πλησιάζει εντούτοις εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα» τα οποία η κεντρική τράπεζα θα «θεωρούσε μια εμπροσθοβή άνοδο», ανέφεραν

οι οικονομολόγοι της Barclays, σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτης της τράπεζας, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι τόσο ρευστή, που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να εμπλακεί σε νέες περιπέτειες.

Η λίρα κατρακύλησε σε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ τις τελευταίες ημέρες πριν ανακάμψει ελαφρώς μετά την ανακοίνωση των ρυθμιστικών αρχών για μέτρα με σκοπό να ανακοπεί η άτακτη υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος. Τα βήματα περιελάμβαναν την αναστολή δημοπρασιών της κεντρικής τράπεζας του επιτοκίου repos μίας εβδομάδας και προετοιμασίες για τον χαλιναγωγηθεί η πιστωτική αύξηση.

Όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Barclays, εκτός να το ζευγάρι λίρα-δολάριο υπέρβει το 7,50, αναμένουν η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να «διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά και να διαχειριστεί την αστάθεια μειώνοντας τη ρευστότητα της λίρας στο σύστημα».


Η Barclays εμμένει στην άποψή της τα επιτόκια να παρεμείνουν στο 8,25% για το υπόλοιπο του έτους, «ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι σαφώς ανοδικοί μετά την πρόσφατη αστάθεια».

Οι κύριοι παράγοντες πίσω από την περιδίνηση του τουρκικού νομίσματος είναι η τοπική ζήτηση για ισχυρό νόμισμα και μια «σχετικά χαμηλή αντίδραση» από την κεντρική τράπεζα όσον αφορά τις πωλήσεις συναλλάγματος.

Ακόμα κι αν η κεντρική τράπεζα χρηματοδοτήσει όλη την πίστωση με επιτόκιο 11,25%, η Barclays λέει ότι μπορεί να μην είναι αρκετ’ο για να περιορίσει τη ζήτηση για συνάλλαγμα από τους Τούρκους πολίτες.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αυξήσουν πιθανώς τα μικτά ποσοστά χρηματοδότησης στο 11,25%, ενώ θα εκτιμήσουν την επίδραση των μέτρων αυτών τις επόμενες ημέρες.

Η κεντρική τράπεζα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να «παρεμβαίνει δυναμικά αν χρειασθεί» μέχρι την επόμενη συνεδρίαση στις 20 Αυγούστου.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ