2020-08-11 12:28:34
Φωτογραφία για Γιγαντώνεται η πανδημία
Πέντε μήνες πέρασαν από την ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε την υγειονομική κρίση λόγω COVID-19 «παγκόσμια πανδημία» και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά την υφήλιο, έχει ξεπεράσει τα είκοσι εκατομμύρια..

Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι ξεπέρασαν, χθες, τις 731.000 και το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου «δεύτερου κύματος» προβάλλει στον ορίζοντα πιο απειλητικό από ποτέ. Στις ΗΠΑ, τα κρούσματα υπερέβησαν την Κυριακή τα πέντε εκατομμύρια, με τον ένα σε κάθε 65 Αμερικανούς να έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό και τον ένα ανά 2.000 να έχει χάσει τη ζωή του εξαιτίας του.

Η πανδημία εξακολουθεί να μαίνεται σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά, η πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία κατέγραψε μία πραγματικά «μαύρη ημέρα» της υγειονομικής κρίσης, παρά τα αυστηρά μέτρα που έχουν επιβληθεί, με 19 θανάτους και εκατοντάδες νέα κρούσματα. Αισιοδοξία, ωστόσο, για την οριστική νίκη γεννά το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας, η οποία μπορεί να επαίρεται ότι τις τελευταίες 101 ημέρες δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα στην κοινότητα. Ανιχνεύθηκαν, βέβαια, 21 λοιμώξεις σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν στη χώρα, αλλά όλοι έγκαιρα τέθηκαν σε καραντίνα.


Toν κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για μία ακόμα φορά ο ΠΟΥ για την έξαρση της πανδημίας σε πολλά κράτη του κόσμου. Ο επικεφαλής του προγράμματος έκτακτων κρίσεων του οργανισμού, δρ Μάικ Ράιαν, τόνισε ότι η δυτική Ευρώπη, και άλλες περιοχές, πρέπει να αντιδράσουν τάχιστα για να αποτρέψουν μία γιγάντωση των λοιμώξεων. Αναφερόμενος στον κοροναϊό ο Ράιαν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι σκληρός στην απλοϊκότητά του, είναι σκληρός στη στυγνότητά του, αλλά δεν έχει μυαλό. Εμείς έχουμε τα μυαλά... μπορούμε να υπερισχύσουμε, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν κάνουμε και πολλά πράγματα».

Επίσης, ο δρ Ράιαν επισήμανε ότι ο κορωνοϊός δεν διαθέτει την εποχικότητα άλλων αναπνευστικών ιών, γεγονός που καθιστά απείρως δυσκολότερο τον έλεγχό του, τονίζοντας ότι «μόλις αρθεί η πίεση κατά του ιού, που ασκείται από τα περιοριστικά μέτρα, αυτός επανεμφανίζεται».

Πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για έλεγχο της πανδημίας. Στη Γαλλία, η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική σε όλα τα αξιοθέατα, αλλά και σε περισσότερους από εκατό πολυσύχναστους δρόμους. Στην Ισπανία, όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση των λοιμώξεων, ο κορωνοϊός προσέβαλε και τον διάσημο ηθοποιό Αντόνιο Μπαντέρας, που τέθηκε σε καραντίνα.

Στην Ιταλία αυστηροποιήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα, έχοντας στο στόχαστρο κυρίως τις παραλίες, ενόψει της αργίας του Δεκαπενταύγουστου. Ετσι, απαγορεύθηκε η χρήση των ελεύθερων πλαζ κατά τις νυχτερινές ώρες. Στη Σικελία, παράλληλα, απαγορεύθηκε η λειτουργία των κλειστών κλαμπ και ντίσκο και πρόκειται να αυξηθούν οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων.

Tέλος η Κομισιόν προειδοποίησε ότι «αν και η Ε.Ε. οφείλει να προετοιμαστεί κατά της έξαρσης της πανδημίας, πρέπει ταυτόχρονα να αποτραπεί και ένα δεύτερο κύμα μη συντονισμένων ενεργειών στα εσωτερικά της σύνορα, και να αποφευχθεί  η επιβολή αναποτελεσματικών περιορισμών και εσωτερικών συνοριακών ελέγχων». 
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ