2020-08-17 22:42:44
Φωτογραφία για Bloomberg Γερμανία δίνει «σήμα»: εξετάζει να ρίξει άλλα €10 δισ. για παράταση στα επιδόματα των εργαζομένων
Στόχος η στήριξη της απασχόλησης και η κάλυψη των εισοδημάτων των εργαζομένων για ως και 24 μήνες, από 12 που ήταν αρχικά

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς πρότεινε την επέκταση των επιδοτήσεων για τη διατήρηση της εργασίας εν μέσω της κρίσης του κοροναϊού σε 24 μήνες, λέγοντας ότι το μέτρο θα κοστίσει στην κυβέρνηση επιπλέον 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ επανέφερε την αποζημίωση μικρής διάρκειας για να προστατεύσει τους εργαζομένους και τις εταιρείες στη Γερμανία από μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι ενισχύσεις, που έχουν όριο συνήθως 12 μήνες, αρχικά καλύπτει έως και το 67% για τα νοικοκυριά με παιδιά και έχει επακταθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Η πρόταση του Σολτς έρχεται σε αντίθεση με του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ να τερματίσει το πρόγραμμα υποστήριξης θέσεων εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου τον Οκτώβριο. Το Ινστιτούτο Έρευνας για τη Δημόσια Πολιτική εκτιμά ότι 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα εξακολουθούν να εξαρτώνται από τα βοηθήματα. Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα έχει κοστίσει το Υπουργείο Οικονομικών σχεδόν 35 δισεκατομμύρια λίρες.


Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξής του με τον Bild αργά την Κυριακή εάν το κόστος της παράτασης των επιδομάτων εκτεταμένης κάλυψης θα ήταν πλησιέστερα στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ή 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ο Scholz είπε «γύρω από την τελευταία δυνατότητα –κάπως λιγότερο.»

Η Μέρκελ είναι επί της αρχής σύμφωνη στη συνέχιση του προγράμματος, αλλά οι λεπτομέρειες πρέπει να συζητηθούν μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Το μέτρο συνέβαλε σημαντικά στο να διασφαλιστεί ότι «η Γερμανία διατηρείται σχετικά καλά εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης», δήλωσε ο Ζάιμπερ.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει ξεπεράσει την πανδημία σχετικά καλά και αναμένεται να καταγράψει αξιοσημείωτο ρυθμό ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο. Την ίδια ώρα όμως, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κοροναϊού έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας φόβους ότι ένα νέο κύμα μολύνσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, ο νεώτερος εταίρος του συνασπισμού της Μέρκελ, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν τον Σολτς ως υποψήφιο για υποψηφιότητα για την καγκελαρία στις γενικές εκλογές του επόμενου έτους. Το SPD συναγωνίζεται με τους Πράσινους ως το Νο 2 κόμμα στη χώρα, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Ο αριθμός των εργαζομένων βραχείας απασχόλησης στη Γερμανία είναι αρκετές φορές υψηλότερος από ό, τι κατά την ύφεση 2008-2009 που προκλήθηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση, αν και οι οικονομολόγοι του ινστιτούτου Ifo εκτιμούν ότι ο αριθμός μειώθηκε στα 5,6 εκατομμύρια τον Ιούλιο από περίπου 7 εκατομμύρια τον Μάιο.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ