2020-08-21 23:01:57
Φωτογραφία για Ερντογάν: «Η Τουρκία βρήκε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της» – Παρά τη φιέστα, η λίρα πέφτει
Ισχυρίζεται ότι το κοίτασμα έχει χωρητικότητα 320 δισ. κυβικά μέτρα - «Δε θα σταματήσουμε τις έρευνες εώς ότου γίνουμε εξαγωγείς ενέργειας», είπε

Οι ανακοινώσεις του τούρκου Προέδρου μόλις ολοκληρώθηκαν – ωστόσο δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, την απογείωση της λίρας και των μετοχών. Μετά τη χθεσινή άνοδο η λίρα υποχωρεί έναντι του δολαρίου ενώ οι μετοχές των πετροχημικών εταιριών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης καταγράφουν ισχυρές πτώσης της τάξης του 7%

Με διάγγελμα και εν συνεχεία ζωντανή σύνδεση με το ερευνητικό Γιαβουζ, στο κατάστωμα του οποίου βρίσκεται ο γαμπρός του και υπουργός Οικονομικών Αλ Μπαιράκ, ο τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος είχε εικόνα εμφανώς κουρασμένου, είπε:

«Μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών, ο Θεός μας άνοιξε μια καινούργια πόρτα», αναφερόμενος στο εύρημα στο οικόπεδο Τούνα-1κ το οποίο είπε πως έχει μέγεθος 320 δισ. κυβικά μέτρα και μπορεί να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες της Τουρκίας για 20 χρόνια.


Η χωρητικότητα του κοιτάσματος ήταν μικρότερη από όσα διέρρευσαν στα ειδησιογραφικά πρακτορεία χθες.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε πως το κοίτασμα θα είναι λειτουργικό μέχρι το 2023. «Μέχρι τότε το κοίτασμα θα συνδεθεί με την ενδοχώρα και το φυσικό αέριο θα είναι διαθέσιμο στους Τούρκους», είπε. Συμπτωματικά το 2023 αποτελεί την επέτειο των 100 χρόνων του τουρκικού κράτους και θεωρείται ως η πιθανότερη ημερομηνία για τις προεδρικές εκλογές.

«Δε θα σταματήσουμε μέχρι να γίνουμε εξαγωγείς ενέργειας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Η Τουρκία δε θα βρίσκεται πλέον στη σκιά κανενός» για να προσθέσει ότι «αναμένουμε ανάλογα ευρήματα και στη Μεσόγειο», παραπέμποντας σε συνέχιση των παράνομων ερευνών για το διεθνές δίκαιο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η Τουκία ως σήμερα δαπανά ως και $50 δισεκατομμύρια το χρόνο για εισαγωγές ενέργειας – καθώς εισάγει το σύνολο των αναγκών της – δαπανώντας δολάρια που είναι πλέον εν ανεπαρκεία και πιέζοντας την ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος.

Η Τουρκικη Λίρα… Υποχωρεί

Η αγορά συναλλάγματος ωστόσο ακολουθεί το παλαιό ρητό – «αγόρασε στη φημολογία πούλα στην είδηση». Έχει σβήσει τα πρωϊνά κέρδη ενόψει ανακοίνωσης και αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 0,3% σε σχέση με το δολάριο – με την ισοτιμία της (USDTRY) να επιστρέφει στις 7,34 λίρες για ένα δολάριο.

Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπετε το αντίστροφο ζεύγος (TRYUSD) από χθες στο οποίο φαίνεται η ενίσχυση της λίρας και η κατάρρευσή της μετά την ομιλία Ερντογάν

Δείτε τη φιέστα Ερντογάν εδώ
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ