2020-08-22 10:17:27
Φωτογραφία για Πέντε δισ. έχασε ο τουρισμός από το lockdown. Σχέδιο για 700 ευρώ τον μήνα για όσους έμειναν χωρίς δουλειά
Οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν γονατίσει φέτος το καλοκαίρι με τη «χασούρα» να είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πάνω από 70%. 

Δραματική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα έσοδα από τον Τουρισμό, με τις απώλειες να αγγίζουν τα πέντε δισεκατομμύρια στο πρώτο εξάμηνο, την ώρα που μεγαλώνουν οι φόβοι της τουριστικής αγοράς και για νέα μεγάλη "τρύπα" στις εισπράξεις και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο λόγω της μικρής ζήτησης και των λίγων κρατήσεων από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, οι τουριστικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου ήταν μόλις  678 εκατ. ευρώ, από 5,41 δισ. το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Χαρακτηριστικό της ζημιάς που προκάλεσε το lockdown είναι πως εξ αυτών, τα 527 εκατ. αφορούν σε εισπράξεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, πριν δηλαδή το κλείσιμο των συνόρων και το πάγωμα του Τουρισμού.


Τον Ιούνιο, το τουριστικό καλάθι έπιασε "πάτο". Μόνο 64 εκατ. ευρώ ήταν οι εισπράξεις, από 2,56 δισ. ευρώ πέρσι. Όπως αναφέρει επίσης η ΤτΕ, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν επίσης μείωση κατά 93,8%.

Δικαιολογημένα δημιουργείται το ερώτημα τι γίνεται με τους χιλιάδες εποχικούς εργαζομένους που φέτος δεν εργάστηκαν, ενώ περίμεναν με τα χρήματα που θα έβγαζαν να περνούσαν τον χειμώνα. Έντονη ανησυχία για φτωχοποίηση από Οκτώβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα στήριξης για τη συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων. Ως πρόταση αξιολογείται θετικά ένα πλάνο επιδοτούμενης κατάρτισης ώστε οι εργαζόμενοι και να απασχοληθούν μέσα στον χειμώνα αλλά και να αποκτήσουν επιπλέον δεξιότητες ενόψει και της επόμενης τουριστικής περιόδου. Μάλιστα, προβλέπεται το οικονομικό κίνητρο να είναι ισχυρό και να φτάνει τα 700 ευρώ τον μήνα.

Μάλιστα, στο σχέδιο περιλαμβάνεται να υπάρξει και πιστοποίηση για τις γνώσεις που θα αποκτηθούν. Παράλληλα, θα γίνουν και άλλες κινήσεις στήριξης προς τους συγκεκριμένους εργαζόμενους όπως η παράταση της «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ», η παράταση, επίσης, των αναστολών συμβάσεων κ.α.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ