2020-08-25 00:39:52
Φωτογραφία για Al Jazeera: Βιομηχανία πώλησης ευρωπαϊκών διαβατηρίων
Μεταξύ 2017 και 2019 η Κύπρος πούλησε διαβατήρια σε 35 άτομα που είτε αντιμετώπιζαν ποινικές κατηγορίες

Στο προσκήνιο επαναφέρει το θέμα χορήγησης κυπριακών διαβατηρίων σε ξένους «επενδυτές», το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Jazeera.

Συγκεκριμένα, το δίκτυο έχει στην κατοχή του 1.500 εμπιστευτικά έγγραφα, τα οποία παρέχουν πληροφορίες για τα άτομα στα οποία δόθηκαν κυπριακά διαβατήρια. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα, σύμφωνα με το Al Jazeera, μεταξύ αυτών που τους δόθηκε ιθαγένεια υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που είναι ύποπτοι για διάπραξη ποινικών αδικημάτων, διαφθοράς, ενώ κάποιοι περιλαμβάνονται σε λίστες διεθνών κυρώσεων.

Μεταξύ 2017 και 2019, αναφέρει ότι η Κύπρος πούλησε διαβατήρια σε 35 άτομα που είτε αντιμετώπιζαν ποινικές κατηγορίες, είτε καταδικάστηκαν, είτε αντιμετώπιζαν διεθνείς κυρώσεις. Άλλα άτομα που έλαβαν κυπριακή ιθαγένεια, κατείχαν δημόσια αξιώματα σε διάφορες χώρες, ωστόσο ενδεχομένως να είχαν εμπλακεί σε ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε ορισμένες περιπτώσεις, η Κύπρος πούλησε διαβατήρια σε ανθρώπους λίγες μόνο ημέρες πριν από τη σύλληψή τους ή την καταδίκη τους. Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως παροτρύνει την Κύπρο να εγκαταλείψει εντελώς το σύστημα «χρυσών διαβατηρίων».

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Sven Giegold, ο οποίος υποστηρίζει αυστηρότερη νομοθεσία κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε ότι η κατάσταση με την πώληση κυπριακών διαβατηρίων είναι εξαιρετικά ανησυχητική.

Μεταξύ αυτών που έγιναν Κύπριοι υπήκοοι, είναι:

Ο Ουκρανός ολιγάρχης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, της φιλορωσικής κυβέρνησης Yanukovich, Mykola Zlochevsky, ιδιοκτήτης του ενεργειακού κολοσσού Burisma. Ο Zlochevsky «αγόρασε» κυπριακό διαβατήριο το 2017, όταν βρισκόταν υπό έρευνα για διαφθορά από τις αρχές της Ουκρανίας. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο οι Ουκρανοί εισαγγελείς αποκάλυψαν ότι ο Zlochevsky, προσέφερε 6 εκατ. δολάρια σε μετρητά για να τερματίσουν την έρευνα εναντίον του. Ο Zlochevsky και η εταιρεία Burisma αρνούνται οποιανδήποτε γνώση της δωροδοκίας.

Κύπριος υπήκοος και ο Ρώσος Nikolay Gornovskiy, πρώην πρόεδρος της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom. Ο Gornovskiy πήρε κυπριακό διαβατήριο το 2019 ενώ ήταν ήδη καταζητούμενος για κατάχρηση εξουσίας.

Ludmila Lebedeva, σύζυγος του Pavel Lebedev, πρώην υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, στην κυβέρνηση του φιλορώσου Yanukovich. Υπόκειται σε κυρώσεις με την κατηγορία της καταστροφής της δομής του ουκρανικού στρατού και υπονόμευση της άμυνας της χώρας, για διευκόλυνση της ρωσικής εισβολής το 2014.

Κυπριακή υπηκοότητα απέκτησαν και άτομα ενώ ήταν ήδη στη φυλακή ή είχαν συλληφθεί στη χώρα τους.

Ali Beglov, Ρώσος υπήκοος, που πήρε κυπριακό διαβατήριο παρά το ότι εξέτιε ποινή φυλάκιση για εκβιασμό.

Zhang Keqiang, Κινέζος υπήκοος, έγινε Κύπριος πολίτης παρά τη φυλάκισή του για απάτη με μετοχές.

Leonardo Gonzalez Dellan, υπήκοος Βενεζουέλας, πρώην τραπεζίτης, ο οποίος καταδικάστηκε στις ΗΠΑ, για ξέπλυμα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό της κυβέρνησης Μαδούρο. Κύπριος υπήκοος από το 2017.

Oleg Bakhmatiuk, υπήκοος Ουκρανίας. Απέκτησε κυπριακή υπηκοότητα αν και καταζητούμενος στην Ουκρανία, για υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Alexei και Dmitry Ananiev, αδέλφια, Ρώσοι υπήκοοι που πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι το 2017. Κατηγορούνται για υπεξαίρεση από τη ρωσική τράπεζα της οποίας ήταν ιδιοκτήτες.

Li Jiadong, Κινέζος υπήκοος, ο οποίος επίσης απέκτησε κυπριακό διαβατήριο, αν και έχει καταδικαστεί στις ΗΠΑ για νομιμοποίηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε Bitcoins με τη βοήθεια Βορειοκορεατών χάκερς.

Maleksabet Ebrahimi, Ιρανός υπήκοος, ο οποίος επίσης έγινε «Κύπριος», αν και βρίσκεται στη λίστα της Interpol με τους κορυφαίους καταζητούμενους διεθνώς. Καταζητείται για ξέπλυμα χρήματος και απάτη στο Ιράν, ενώ αντιμετωπίζει παρόμοιες κατηγορίες στον Καναδά.

Pham Nhat Vu, Βιετναμέζος υπήκοος, πήρε κυπριακό διαβατήριο, έναν μήνα μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του, για δωροδοκία εκατομμυρίων δολαρίων, σε υπόθεση συμφωνίας για παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Ήδη εκτίει ποινή φυλάκισης τριών ετών.

Τα έγγραφα περιέχουν επίσης τα ονόματα χιλιάδων πλούσιων Ρώσων, πολλοί από τους οποίους έχουν στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, καθώς και 500 Κινέζων πολιτών που επιθυμούν να πληρώσουν εκατομμύρια δολάρια για ένα διαβατήριο της ΕΕ που παρέχει νόμιμα, τραπεζικά και ταξιδιωτικά προνόμια.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ