2020-08-25 00:43:59
Φωτογραφία για Γενί Σαφάκ: Ναυτική βάση στα Kατεχόμενα σχεδιάζει η Άγκυρα
H Τουρκία σχεδιάζει τη ναυτική βάση για την εξυπηρέτηση των πλωτών γεωτρύπανων, αναφέρει το δημοσίευμα

Την επιτάχυνση της εγκαθίδρυσης ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα για την εξυπηρέτηση και τον ανεφοδιασμό των γεωτρύπανων και όλων των πλοίων της που δραστηριοποιούνται στην Aνατoλική Μεσόγειο αποφάσισε η Άγκυρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η Τουρκία μελετά δύο επιλογές για την εγκαθίδρυση της ναυτικής βάσης. Είτε στην Αμμόχωστο, είτε στο Τρίκωμο.

Όπως αναφέρεται, μόλις γίνει η επιλογή, έπειτα θα επιταχυνθούν οι εργασίες κατασκευής της βάσης, προκειμένου να αρχίσει να εξυπηρετεί το γεωτρύπανο Γιαβούζ, που βρίσκεται ήδη στα νότια του νησιού για γεωτρήσεις, αλλά και τα ερευνητικά πλοία Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά και Ορούτς Ρέις.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στη Λιβύη, οι ανάγκες για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο στην ανατολική Μεσόγειο. Η αυξημένη κινητικότητα στην περιοχή, ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει την Τουρκία σε νέες αναζητήσεις», σχολιάζει η «Γενί Σαφάκ».


Η κινητικότητα των ξένων χωρών στην Κύπρο «ξύπνησε» την Τουρκία

Μάλιστα η έντονη παρουσία ξένων δυνάμεων στην περιοχή, όπως των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Γαλλίας και ειδικά οι προσπάθειές τους να αποκτήσουν στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο ήταν η αιτία για την Τουρκία να κινητοποιηθεί ακόμη περισσότερο τώρα, όπως παραδέχεται η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα.

Οι πρώτες επαφές της Τουρκίας σχετικά με τη δημιουργία ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο. Μια ομάδα Τούρκων ειδικών από το πολεμικό ναυτικό της χώρας είχε ταξιδέψει στο ψευδοκράτος για το σκοπό αυτό.

«Η βάση logistics θα δώσει ένα σαφές μήνυμα στις χώρες που στρέφονται κατά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: Sigmalive
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ