2020-08-25 06:00:22
Φωτογραφία για Παραδόξως υπάρχουν χώρες που δεν έχει πάει ακόμα ο κοροναϊός. Ποιες είναι;
Έχουν περάσει περισσότεροι από τέσσερις μήνες από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το ξέσπασμα της επιδημίας του κοροναϊού "πανδημία” και ο ιός έχει πλέον εξαπλωθεί σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου, καταστρέφοντας κοινότητες και προκαλώντας αδιανόητες, μέχρι προσφάτως, αλλαγές στον τρόπο ζωής των κατοίκων του πλανήτη. 

Παραδόξως, όμως, υπάρχουν ακόμη ορισμένες χώρες που δεν έχει "επισκεφθεί” ο κοροναϊός και μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακοινώσει ούτε ένα κρούσμα, ενώ κάποιες άλλες, όπως η Νέα Ζηλανδία, πίστεψαν ότι είχαν εξαλείψει την εξάπλωσή του στην κοινότητα έως ότου η πανδημία αναζωπυρώθηκε εκ νέου μερικές εβδομάδες αργότερα. 

Δύο από τις χώρες με "ανοσία” είναι το Τουρκμενιστάν και η Βόρεια Κορέα. Αμφότερες δεν έχουν αναφέρει ούτε ένα κρούσμα κοροναϊού εντός των συνόρων τους, όμως και οι δύο θεωρούνται ιδιαίτερα αναξιόπιστες, καθώς πρόκειται για δύο αυταρχικά κράτη.


Παρότι τόσο το Τουρκμενιστάν όσο και η Νότια Κορέα επιμένουν ότι δεν έχουν κανένα κρούσμα μέχρι σήμερα, οι διεθνείς παρατηρητές πιστεύουν ότι η πανδημία έχει "εισβάλλει” και στις δύο χώρες, αν και δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί η πραγματική επιδημιολογική κατάσταση στο εσωτερικό τους. 

Στο Τουρκμενιστάν έχουν υπάρξει ορισμένες σποραδικές αναφορές για άτομα που εμφάνισαν συμπτώματα που παραπέμπουν στον κοροναϊό και απεβίωσαν, ωστόσο η κυβέρνηση τηρεί "σιγήν ιχθύος”. 

Από την άλλη, στα τέλη Ιουλίου, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ουν έθεσε σε καραντίνα τριών εβδομάδων την παραμεθόρια πόλη Kaesong μετά την εμφάνιση ύποπτης κρούσματος, αλλά το lockdown έχει πλέον αρθεί και τα κρατικά μέσα ενημέρωση αρνούνται να σχολιάσουν το θέμα.

Εν τω μεταξύ, η "εξαφάνιση” τον Απρίλιο του Βορειοκορεάτη ηγέτη από τα φώτα της δημοσιότητας προκάλεσε εύλογες φήμες ότι η χώρα βιώνει κάποια κρίση, ωστόσο η εμφάνισή του τελικά σε μια τελετή εγκαινίων μιας μονάδας λιπασμάτων 20 ημέρες αργότερα έβαλε τέλος στα "σενάρια”. 

Παρότι, όμως, οι ειδικοί του τομέα υγείας αμφισβητούν την έλλειψη κρουσμάτων στη Βόρεια Κορέα, εντούτοις είναι πιθανό η απομόνωση της χώρας να λειτουργεί υπέρ της, ενώ και τα έγκαιρα μέτρα που έλαβε (σημειώνεται ότι η Βόρεια Κορέα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που έκλεισαν τα σύνορά τους) φαίνεται ότι είχαν αποτέλεσμα στον περιορισμό του κοροναϊού.

Πέραν, βέβαια, από τη Βόρεια Κορέα και το Τουρκμενιστάν, ακόμη 10 χώρες φέρονται να έχουν έως τις 24 Αυγούστου "ανοσία” στον κοροναϊό. Όλες τους είναι νησιωτικές χώρες και βρίσκονται στον Νότιο Ειρηνικό. Πρόκειται για τις: Παλάου, Μικρονησία, Νήσοι Μάρσαλ, Κιριμπάτι, Νήσοι Σολομώντα, Τουβαλού, Βανουάτου και Τόνγκα. Και στην περίπτωση αυτών των χωρών, η απομόνωση αποδεικνύεται ιδιαίτερα επωφελής, αν και το γεγονός ότι ο κοροναϊός δεν τις έχει "επισκεφθεί” δεν σημαίνει ότι τα νησιά αυτά έχουν αποφύγει τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Τα περισσότερα εξ αυτών εξαρτώνται από τον τουρισμό και η απουσία τουριστών, οι έρημες παραλίες και τα άδεια ξενοδοχεία έχουν αποδειχθεί καταστροφικά για τις οικονομίες τους και τις κοινότητες τους. Ορισμένες κυβερνήσεις των χωρών αυτών ήλπιζαν να ξεκινήσουν εκ νέου τις αεροπορικές συνδέσεις τους με ασφαλείς χώρες, όπως η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία, από την 1η Σεπτεμβρίου, ωστόσο η αναζωπύρωση της πανδημίας έχει βάλει προς το παρόν στον "πάγο” τα όποια σχέδιά τους. Το Παλάου εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει μια ασφαλή "αεροπορική γέφυρα”  με την Ταϊβάν, ωστόσο η αβεβαιότητα που επικρατεί δεν καθιστά βέβαιη την υλοποίηση του σχεδίου.

Του Nialll McCarthy
capital.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Corvette 167€!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Corvette 167€!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ