2020-08-27 16:38:18
Φωτογραφία για Κορονοϊός: Η Κομισιόν υπέγραψε την πρώτη σύμβαση για το εμβόλιο – Πόσες δόσεις εξασφαλίστηκαν
Η πρώτη σύμβαση της Κομισιόν με παρασκευάστρια φαρμακευτική εταιρεία υπεγράφη σήμερα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

 

Η πρώτη σύμβαση που διαπραγματεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των κρατών- μελών της ΕΕ με φαρμακευτική εταιρεία, τέθηκε σήμερα σε ισχύ με την επίσημη υπογραφή της Επιτροπής, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Η σύμβαση θα επιτρέψει την αγορά εμβολίου κατά του COVID-19 για όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ, καθώς και τη δωρεά σε χώρες με χαμηλότερο και μεσαίο εισόδημα ή την αποστολή προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Με το συγκεκριμένο εμβόλιο είχε δημιουργηθεί αναστάτωση καθώς ο υπουργός Υγείας είχε προαναγγείλλει την άφιξή του στο τέλος του χρόνου, ενώ η Κομισιόν είχε απαντήσει πως είναι άγνωστος ο χρόνος που θα ολοκληρωθούν οι έρευνες. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε συμβεί: “Κορονοϊός: Σύγχυση για τις πρώτες δόσεις του εμβολίου στη χώρα μας – Τι απαντά η Κομισιόν”


Μέσω της σύμβασης, θα αγοραστούν συνολικά για όλα τα κράτη- μέλη 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, με δυνατότητα για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις, που θα διανεμηθούν αναλογικά με βάση τον πληθυσμό.

Εμβόλιο για όλους

Η Επιτροπή συνεχίζει να συζητά παρόμοιες συμφωνίες με άλλους παρασκευαστές εμβολίων και έχει ολοκληρώσει επιτυχημένες διερευνητικές συνομιλίες με διάφορες εταιρείες.

«Η Επιτροπή εργάζεται ασταμάτητα για να παρέχει στους πολίτες της ΕΕ ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του COVID-19 το συντομότερο δυνατό. Η έναρξη ισχύος της σύμβασης είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου σε αυτό το θέμα», σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά της, η Στέλλα Κυριακίδη, επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, ανέφερε ότι «οι διαπραγματεύσεις μας απέδωσαν τώρα σαφή αποτελέσματα» σημειώνοντας ότι «η σημερινή υπογραφή -η οποία κατέστη δυνατή χάρη στις σημαντικές βασικές εργασίες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας- θα διασφαλίσει ότι οι δόσεις του εμβολίου, εάν αποδειχθεί αποτελεσματικό και ασφαλές, θα παραδοθούν σε όλα τα κράτη- μέλη» και προσέθεσε: «Αναμένουμε να ανακοινώσουμε πολύ γρήγορα πρόσθετες συμφωνίες με άλλους παρασκευαστές εμβολίων».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ