2020-08-31 01:57:08
Φωτογραφία για Μητσοτάκης προς Τραμπ: Υπό αυτούς τους όρους μπορεί να υπάρξει έναρξη διαλόγου με την Άγκυρα
Να τερματίσει το μπαράζ των προκλήσεων και να υπάρξει «ένα ικανό διάστημα ηρεμίας», προκειμένου να αποδειχθεί η συνέπεια της άλλης πλευράς στο Αιγαίο, ζητά η Αθήνα από την Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις δύο επικοινωνίες που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατέστησε σαφές υπό ποιους όρους η Αθήνα θα προσέλθει στο διάλογο.

«Είμαστε διατεθειμένοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών από εκεί που σταμάτησαν το 2016, για το ένα και μοναδικό ζήτημα που είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών. Και αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, να καταλήξουμε σε ένα συνυποσχετικό και να πάμε στη Χάγη» είπε ο πρωθυπουργός στον Αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής.

«Για να ξαναρχίσουμε τις συζητήσεις όμως πρέπει η Τουρκία, που κλιμακώνει διαρκώς τις προκλήσεις, να σταματήσει αμέσως, ώστε να πάμε σε αποκλιμάκωση» συμπλήρωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης κατά την 20-25 λεπτών επικοινωνία του με τον Ντόναλντ Τραμπ.


Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υποτιμούν τις στενές σχέσεις που έχουν αναπτύξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Ταγίπ Ερντογάν. Όμως είναι προφανές ότι θα αποτελούσε τεράστια «σκιά» για τον ίδιο να υπάρξει επί της προεδρίας του «σύρραξη» δύο συμμαχικών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ χωρών.

Όμως αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ετοιμότητα που επέδειξε ο Αμερικανός πρόεδρος να παρέμβει στην εν εξελίξει κρίση. Εξάλλου το μήνυμα του Τραμπ προς τον πρωθυπουργό ήταν ότι «θέλω να βοηθήσω στην αποκλιμάκωση».

Με την ίδια ακριβώς λογική, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν θα ήθελε η τρέχουσα γερμανική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συνδεθεί με μία ελληνοτουρκική σύγκρουση, είτε λόγω «ατυχήματος», είτε εξαιτίας περαιτέρω κλιμάκωσης από πλευράς Ερντογάν.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ