2020-08-31 08:43:10
Φωτογραφία για Επίκινδυνο sextortion scam! Προσοχή για να μην πέσετε στη παγίδα!
Η τακτική του «Sextortion» scam («σεξεκβιασμού» στην ελληνική γλώσσα) είναι αρκετά συνηθισμένη στους hackers, οι οποίοι επιχειρούν να υποκλέψουν χρήματα και προσωπικά δεδομένα από τους ανυποψίαστους χρήστες που πέφτουν άθελα τους στην παγίδα που τους έχουν στήσει. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα έχει παρατηρηθεί και στη χώρα μας, μια κατακόρυφη αύξηση των μαζικών περιστατικών sextortion, καθώς σε πολλά mailboxes Ελλήνων χρηστών έχει φτάσει ένα άκρως επικίνδυνο email, το οποίο διαθέτει τον μάλλον… άσχετο τίτλο: «Πληρωμή Βάσει της Σύμβασης». 

Ανοίγοντας το εν λόγω mail, ο αποστολέας ενημερώνει τον χρήστη ότι «βιντεοσκοπήθηκε από την κάμερα του laptop του παρακολουθώντας ερωτικό βίντεο» σε ιστοσελίδα ερωτικής φύσεως, με το περιεχόμενο να είναι φυσικά… ακατάλληλο δια ανηλίκους. 

 Οι αθεόφοβοι hackers μάλιστα δεν μένουν εκεί και το προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, ενημερώνοντας τον χρήστη ότι έχουν αποκτήσει πρόσβαση εκτός από το mail του, πλήρως στο PC του και σε όλα τα social media accounts του και σε κάθε εφαρμογή επικοινωνίας – instant messaging που χρησιμοποιεί. Εάν δεν καταθέσει ένα σεβαστό ποσό σε ένα λογαριασμό BitCoin, τότε ο δράστης θα αναλάβει να στείλει το επίμαχο video παντού και σε όλες τις επαφές του χρήστη. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, καθώς μπορεί το mail να είναι τόσο καλογραμμένο που να μοιάζει σαν… πραγματικό, ωστόσο δεν πρόκειται τίποτε άλλο παρά μία ακόμη καλοστημένη απάτη. Εάν λοιπόν τύχει και λάβετε κάποιο email αυτού του τύπου δεν πατάτε ποτέ στα διάφορα αρχεία που μπορεί να περιλαμβάνει και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνετε το παραμικρό από όσα αναφέρει (αρχικά το delete είναι η καλύτερη λύση). 

 Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει στους παραλήπτες των επικίνδυνων αυτών μηνυμάτων: να αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς, που τους παραθέτει ο δράστης, να μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς, να μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές, να αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζουν ότι διακυβεύεται, και να αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους. 

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν επώνυμα ή ανώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88 Στέλνοντας e-mail: [email protected] Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR

Freegr network blog- News about pc, technology.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ