2020-08-31 11:32:59
Φωτογραφία για Σταϊνμάϊερ: «Επίθεση στην καρδιά της δημοκρατίας τα επεισόδια στο Ράιχσταγκ»
Ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας καταδίκασε τα χθεσινά έκτροπα μπροστά στο Ράιχσταγκ - Εκατοντάδες συλλήψεις - Kριτική για την απόφαση των δικαστηρίων να επιτρέψουν τις διαδηλώσεις κατά του κορωνοϊού στο Βερολίνο

Με αυστηρό τρόπο ο γερμανός Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ καταδίκασε σήμερα τα χθεσινά έκτροπα μπροστά στο Ράιχσταγκ. «Σημαίες της αυτοκρατορικής Γερμανίας και ακροδεξιές χυδαιολογίες μπροστά στο γερμανικό κοινοβούλιο αποτελούν μη ανεκτή επίθεση στην καρδιά της δημοκρατίας μας. Αυτό ουδέποτε θα το δεχτούμε», δήλωσε. Ο καθένας μπορεί να εκφράσει δημόσια είτε διαδηλώνοντας την οργή του είτε εκφράζοντας την αμφιβολία του για την αναγκαιότητα των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Η κατανόηση μου», τόνισε, «τελειώνει εκεί που οι διαδηλωτές προσδένονται στα άρματα των εχθρών της δημοκρατίας και πολιτικών κυρήκων του μίσους.» Ο κ. Σταϊνμάιερ ευχαρίστησε τους αστυνομικούς «που ενήργησαν με εξαιρετική σύνεση σε μια δύσκολη κατάσταση.»


Η συμβολική σημασία του Ράιχσταγκ

Η σκληρή αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα χθεσινά επεισόδια μπροστά στο Ράιχσταγκ σχετίζεται με την μεγάλη συμβολική σημασία που έχει αυτό το κτήριο στην ιστορία της χώρας. Λίγους μήνες μετά την άνοδο των Ναζί στην εξουσία το 1933 το Ράιχσταγκ καταστράφηκε από φωτιά και μαζί του ότι είχε απομείνει από τη δημοκρατία του Μεσοπολέμου. Εξ ου και οι έντονες αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου.

Στην κυριακάτικη εφημερίδα Bild ο υπουργός Εσωτερικών Χόρστ Ζεεχόφερ χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την προσπάθεια «χαοτικών και εξτρεμιστών» να εισέλθουν βίαια στο Ράιχσταγκ που είναι το συμβολικό κέντρο της φιλελεύθερής μας δημοκρατίας.» Ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς τονίζει σε μήνυμά του στο Twitter ότι ναζιστικά σύμβολα και σημαίες της αυτοκρατορικής Γερμανίας «δεν έχουν απολύτως καμία θέση μπροστά από τη γερμανική βουλή.» Από την πλευρά των Πρασίνων η συνπρόεδρος του κόμματος Ανναλένα Μπέρμποκ, επίσης στο Twιtter, καθιστά σαφές ότι σημαίες της αυτοκρατορικής Γερμανίας μπροστά στο Ράιχσταγκ «δεν είναι ένδειξη ελευθερίας της γνώμης αλλά επίθεση στη δημοκρατία μας.»

«Αναμενόμενα» τα επεισόδια

Μετά το τέλος εκδήλωσης μπροστά από το Ράιχσταγκ, το βράδυ του Σαββάτου, εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν την περίφραξη ασφαλείας και ανέβηκαν στα εξωτερικά σκαλοπάτια με την πρόθεση να εισέλθουν στο κτήριο. Η αστυνομία που αρχικά αιφνιδιάστηκε, κατάφερε τελικά να τους αποτρέψει χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού. Αιτιολογώντας την αδυναμία της αστυνομίας να παρεμποδίσει διαδηλωτές να ανέβουν τα σκαλοπάτια, εκπρόσωπός της δήλωσε πως οι αστυνομικές δυνάμεις δεν μπορούσαν να είναι την ίδια στιγμή παντού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών 38.000 άτομα διαδήλωσαν στο Σάββατο στο Βερολίνο κατά των περιοριστικών μέτρων. Επρόκειτο για ένα ετερόκλητο πλήθος αποτελούμενο από συνωμοσιολόγους, αντιεμβολιαστές, ακροδεξιούς αλλά και τους «Πολίτες του Ράιχ» που υποστηρίζουν ότι η Γερμανική Αυτοκρατορία εξακολουθεί να υπάρχει ως νομικό πρόσωπο. Ήδη πολύ νωρίς χθες η αστυνομία διέλυσε την κεντρική πορεία, επειδή δεν τηρούνταν οι απαραίτητες αποαστάσεις ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας έγιναν γύρω στις 300 συλλήψεις διαδηλωτών, οι 200 από αυτές μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία. Πέρι τα 3.000 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί, φώναζαν συνθήματα υπέρ του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και πετούσαν πέτρες και μπουκάλια στους αστυνομικούς.

Ο υπουργός για θέματα εσωτερικής πολιτικής του κρατιδίου του Βερολίνου Αντρέας Γκάιζελ χαρακτήρισε χθες το βράδυ στη γερμανική τηλεόραση τα επεισόδια «προβλέψιμα» και «αναμενόμενα». Αποδέκτες αυτής της έμμεσης κριτικής είναι οι δικαστικές αρχές που είχαν επιτρέψει την πραγματοποίηση των διαδηλώσεων παρά την αντίθετη γνώμη της αστυνομίας.

Πηγή: Deutsche Welle
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ