2020-08-31 20:13:56
Φωτογραφία για Η ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΧΑΡΙΣ ΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ
Η Πολιομυελίτιδα ξεριζώθηκε ΟΡΙΣΤΙΚΑ και από την Αφρικανική Ήπειρο , χάρις στα εμβόλια. Το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας αναπτύχτηκε το 1950 από τον Jonas Salk, αλλά η επανάσταση έγινε το 1960 με το πόσιμο εμβόλιο του Albert Sabin.

Ήδη από τον Ιούνη του 2002, η Ευρώπη και φυσικά μαζί και η Ελλάδα, είχε κηρυχτεί «περιοχή ελεύθερη από πολιομυελίτιδα». Εικόνες σαν τον πίνακα του Ισπανού Hoakin Sorolla (1899) που βλέπετε, αποτελούν εφιαλτικό παρελθόν.

Οι μόνες χώρες που είχαν απομείνει ενδημικές μετά 2002, ήταν το Πακιστάν το Αφγανιστάν και η Νιγηρία. 

Στο Πακιστάν οι υπερσυντηρητικοί μουλάδες και οι Ταλιμπάν μάχονται κατά των εμβολίων διότι το θεωρούν συνομωσία της Δύσης για την στείρωση των μουσουλμάνων! Από το 2012 μέχρι το 2015 είχαν σκοτωθεί 77 άτομα από επιθέσεις φανατικών κατά την διάρκεια εμβολιασμών! Οι επιθέσεις αυτές κατά των υγειονομικών στέρησαν σε χιλιάδες παιδιά του Πακιστάν , το πολύτιμο εμβόλιο!


Στη χώρα μας υπάρχει δίκτυο έγκαιρης ανίχνευσης κρούσματος , κυρίως σε καταυλισμούς.

Η μαγική λέξη είναι μια:ΥΓΙΕΙΝΗ.

Στην κλινική εικόνα πρέπει να προσεχθεί η χαλαρή παράλυση με πυρετό. Τα κάτω άκρα προσβάλλονται συχνότερα από τα άνω άκρα, ενώ θεωρείται επικίνδυνη για τη ζωή η προσβολή των αναπνευστικών μυών και των μυών κατάποσης. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω κοπράνων αλλά μπορεί να μεταδοθεί και από τις φαρυγγικές εκκρίσεις.

Στις 25 Αυγούστου 2020 ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) ανακοίνωσε το οριστικό ξερίζωμα της νόσου από την Νιγηρία. Μένουν πλέον Αφγανιστάν και Πακιστάν.

Γρ.Μαρκέτος

Διευθυντής ΕΣΥ Παιδίατρος
Πάτρα
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ