2020-09-01 20:23:03
Φωτογραφία για Οστά: Μήπως είναι το κλειδί για την μακροζωϊα;
Γνωρίζουμε ότι τα οστά επικοινωνούν συμμετέχοντας σε ένα δίκτυο σημάτων με τα άλλα όργανα παράγοντας δικές τους ορμόνες και πρωτεΐνες που κυκλοφορούν στο αίμα.

Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για την πιθανότητα δημιουργίας συμπληρωμάτων μεοστεοκαλσίνη, μιας εκ των βασικών ορμονών που παράγουν τα οστά. Αυτό θα μπορούσε και δεν θα μπορούσε να είναι εφαρμόσιμο. Αυτό που σήμερα είναι γνωστό σε όλους μας και εφαρμόσιμο είναι ότι η άσκηση μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την οστική μας πυκνότητα. Ειδικά η άσκηση προσαρμοστικής έντασης που εφαρμόζει έντονο φορτίο στο σκελετικό μας σύστημα.

Αυτό το πρόσφατο άρθρο «Μήπως το κλειδί της αντιγήρανσης βρίσκεται στα οστά;» που δημοσιεύτηκε στον Guardian αξίζει την προσοχή σας, καθώς αναφέρεται στην έρευνα που επιβεβαιώνει τις πρώιμες σκέψεις μας: τα οστά είναι πολλά περισσότερα από ένα σκελετικό σύστημα, είναι ταυτοχρόνως αλληλεπιδραστικά και γενετήσια ορμονών.


«Η άποψη ότι τα οστά είναι ένα απλό όργανο ξεχωριστό από κάθε άλλο σαν ιστός αποτελούμενος από μέταλλα και ότι δεν επικοινωνούν μεταξύ τους– αυτό άλλαξε» λέει ο ThomasClemens, καθηγητής ορθοπεδικός χειρουργός στο Κέντρο για τη ΜυοΣκελετική Έρευνα JohnsHopkins. «Καταλήξανε στην άποψη ότι τα οστά εμπλέκονται στην επικοινωνία με άλλους ιστούς στο σώμα που στην πραγματικότητα δεν είχαν ερευνηθεί ούτε είχαν γίνει αντιληπτοί στο παρελθόν».

«Η διαπίστωση ότι τα οστά μπορούν να παράγουν ορμόνες που επηρεάζουν το μεταβολισμό ή το συκώτι είναι σοκαριστική», λέει ο Ferron. «Οι άνθρωποι δεν το περίμεναν αυτό. Αλλά διάφοροι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματα και ανακάλυψαν κι άλλες καινούργιες ορμόνες που παράγονται από τα οστά.

Αυτό άνοιξε ένα ολοκαίνουργιο πεδίο στην έρευνα των οστών».

Η οστική πυκνότητα μπορεί να αυξηθεί μεταξύ άλλων με την άρση βαρών που είναι κάτι που συνίσταται για όλους, ειδικά για τις γυναίκες. Κυρίες μου, κατανοώ τις φοβίες σας, αλλά αν δεν σηκώνετε βάρη 8 ώρες την ημέρα και δεν χρησιμοποιείτε στεροειδή, δεν πρόκειται να γίνετε σαν τις διαγωνιζόμενες στα φεστιβάλ bodybuilding – μην ανησυχείτε. Δεν είναι δυνατόν.

Ένα από τα πιο ευχάριστα και εκπληκτικά biohacks που ανακαλύψαμε είναι το Spectrum της OsteoStrong. Η συγκεκριμένη έξυπνη μέθοδος επιτρέπει την φόρτιση του μυοσκελετικού για πολύ σύντομες στιγμές έντασης που ενεργοποιούν την οστεογονική φόρτιση. Ήμουν λιγάκι σκεπτικός για αυτή μέχρι που τη δοκίμασα ο ίδιος. Αν δεν έχετε την ικανότητα ή την ευκαιρία να φορτίζετε το μυοσκελετικό σας σύστημα, αυτή η μέθοδος μπορεί να αξίζει τον κόπο σας και μια δοκιμή.

Όσα περισσότερα μαθαίνω για τα οστά τόσο πιο ενδιαφέροντα γίνονται. Αυτό που με συναρπάζει είναι η συνεχής ανατροφοδότηση ορμονών μεταξύ των οστών και του υπόλοιπου σώματός μας. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η γήρανση προκαλεί αδύναμα οστά που προκαλούνται από ορμόνες ή έλλειψη αυτών, ειδικά στην εμμηνόπαυση. Αλλά φαίνεται ότι ισχύει και το αντίστροφο: η έλλειψη οστικής πυκνότητας προκαλεί γήρανση, μεταβολικές διαταραχές, διαβήτη και ορμονικές διαταραχές. Δείτε το έργο του GerardKarsenty. Τα δυνατά οστά, εκτός από το ότι μας κρατάνε από το να διαλυθούμε, μας προσφέρουν και μια καλύτερη και μακροβιότερη ζωή. Εμείς οι άνθρωποι είμαστε περίπλοκοι, και η τόσο άνετη σύγχρονη ζωή που ζούμε δεν είναι προς το πιο υγιές συμφέρον μας.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι ό, τι κάνουμε ή δεν κάνουμε στον εαυτό μας είναι πιθανό να έχει συστηματικό και όχι απομονωμένο αντίκτυπο.

http://www.osteostrong.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ