2020-09-02 11:21:12
Φωτογραφία για Αναγνωρίστε κοινά προβλήματα των ποδιών σας, όπως κάλοι, κότσι, μύκητες, μυρμηγκιές
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr

Το καλοκαίρι τα πέλματά μας απελευθερώνονται από τα κλειστά παπούτσια και τους επιτρέπεται να αναπνεύσουν  αλλά και να εκτεθούν σε κοινή θέα. Φορώντας ξανά τα αγαπημένα μας πέδιλα, δεν μπορούμε παρά να δυσανασχετήσουμε για όποια προβλήματα αισθητικής και όχι μόνο φύσεως χαλάνε την όμορφη εμφάνιση των ποδιών μας και ακόμα χειρότερα, μας προκαλούν πόνο ή δυσφορία. Μάθετε πως μπορείτε να διατηρήσετε την υγεία των ποδιών σας και πώς να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε κοινά προβλήματα. 

«Κότσι» Το «κότσι», ή στην ιατρική ορολογία «Βλαισός μεγάλος δάκτυλος», είναι ένα οστεώδες εξόγκωμα στη βάση του μεγάλου δακτύλου  που προκαλεί την μετατόπιση αυτού του δακτύλου προς τα υπόλοιπα. Με αυτό τον τρόπο χαλάει η ευθυγράμμιση των δακτύλων και προκαλείται πόνος λόγω της πίεσης ή λόγω αρθρίτιδας, ενώ επίσης μπορεί να δημιουργηθεί κάλλος. Οι τρόποι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν παυσίπονα, ειδικά προστατευτικά επιθέματα, ειδική προσθήκη στα παπούτσια ακόμα και χειρουργική αντιμετώπιση σε κάποιες περιπτώσεις. Επίσης προτείνεται να επιλέγονται ευρύχωρα και άνετα παπούτσια και να αποφεύγονται τα ψηλά τακούνια. 


Κάλοι - τύλοι

Η τριβή προκαλεί τη σκλήρυνση και την πάχυνση νεκρού δέρματος για την προστασία του σημείου. Οι κάλοι, ανάλογα με τον τύπο τους, μπορεί να έχουν σχήμα κώνου και να εμφανίζονται σε σημεία που δεν στηρίζουν πολύ βάρος του σώματος ή να έχουν σκληρή υφή και να εμφανιστούν οπουδήποτε υπάρχει τριβή. Οι κάλοι δημιουργούνται συνήθως λόγω ακατάλληλων παπουτσιών με κακή εφαρμογή και συχνά εξομαλύνονται όταν η έντονη τριβή σταματά. Ειδικά επιθέματα μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο που προκαλούν οι κάλοι, ενώ επίσης μπορούν αντιμετωπιστούν από εξειδικευμένο ποδολόγο ή να αφαιρεθούν και χειρουργικά σε προχωρημένες περιπτώσεις. 

Ποδάγρα

Η ποδάγρα είναι μία μορφή αρθρίτιδας (ουρική αρθρίτιδα) που χαρακτηρίζεται από ξαφνικό, έντονο πόνο, ερεθισμό, πρήξιμο και ακαμψία της άρθρωσης και εμφανίζεται συνήθως στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Προκαλείται από τη συσσώρευση ουρικού οξέος στο σώμα το οποίο σχηματίζει σκληρούς κρυστάλλους στις αρθρώσεις. Μπορεί να διαρκέσει μέρες ή και εβδομάδες και αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή με φαρμακευτική αγωγή για μείωση του ουρικού οξέος. Συζητήστε με τον γιατρό σας και για αλλαγές στη διατροφή οι οποίες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του ουρικού οξέος. 

Πελματιαία θηλώματα – Μυρμηγκιές

Οι μυρμηγκιές στα πέλματα, όπως και στο υπόλοιπο σώμα, προκαλούνται από κάποιον τύπο του ιού HPV και χαρακτηρίζονται από συσσώρευση και εξόγκωση δέρματος στην περιοχή. Είναι μολυσματικές και συχνά μεταδίδονται στις πισίνες και στα κοινά ντους. Είναι ακίνδυνες και μπορούν να αφεθούν χωρίς  θεραπεία αλλά συχνά είναι πολύ επώδυνες για να αγνοηθούν. Τοπική χρήση σαλικυλικού οξέος μπορεί να βοηθήσει ενώ αντιμετωπίζονται ιατρικά με καυτηριασμό, κρυοπηξία, λέιζερ ή αφαιρούνται χειρουργικά. 

Το «πόδι του αθλητή»

Είναι μία μυκητισιακή μόλυνση που προκαλεί ξεφλούδισμα, ερεθισμό, φαγούρα, κάψιμο και σε κάποιες περιπτώσεις τη δημιουργία φουσκάλας ή πληγής. Το πόδι του αθλητή μεταδίδεται με απευθείας επαφή ή περπατώντας ξυπόλυτοι σε περιοχές όπως τα αποδυτήρια γυμναστηρίων (εξ ου και η ονομασία) και οι πισίνες. Οι μύκητες στη συνέχεια αναπτύσσονται στα παπούτσια, και ειδικά στα στενά παπούτσια που δεν αφήνουν το πόδι να αναπνεύσει. Ευνοούνται από την υγρασία, οπότε η σωστή υγιεινή των ποδιών και τα κατάλληλα παπούτσια είναι σημαντικά στοιχεία για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους. Το πόδι του αθλητή συνήθως αντιμετωπίζεται με τοπικά αντιμυκητησιακά σκευάσματα ή και με χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής από το στόμα σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.



Μύκητας στο νύχι

Αναπτύσσεται όταν μικροσκοπικοί μύκητες εισχωρούν κάτω από το νύχι και προκαλούν πάχυνση του νυχιού, αποχρωματισμό και το νύχι γίνεται εύθραυστο. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η μόλυνση δεν υποχωρεί από μόνη της. Ευνοούμενοι από τη ζέστη και την υγρασία, οι μύκητες μεταδίδονται εύκολα. Τοπικές κρέμες μπορούν να βοηθήσουν τις πιο ήπιες περιπτώσεις, αλλά εάν ο μύκητας έχει προχωρήσει μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή από του στόματος.

Σφυροδαχτυλία

Όταν οι μυς των δακτύλων δεν ισορροπούν σωστά, μπορεί να προκληθούν επώδυνα προβλήματα. Ενώ κάποιοι άνθρωποι έχουν προδιάθεση για εμφάνιση σφυροδαχτυλίας, πολλές φορές προκαλείται και από ακατάλληλα, πολύ σφιχτά παπούτσια. Η σφυροδαχτυλία είναι η μετατόπιση της μεσαίας άρθρωσης του δακτύλου προς τα κάτω, και τα δάκτυλα φαίνονται ανασηκωμένα στο σημείο κοντά στο πόδι. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα βελτιώνεται με τα σωστά παπούτσια και με ειδικούς πάτους και επιθέματα, σε προχωρημένες όμως περιπτώσεις προτείνεται χειρουργική αντιμετώπιση. 

Ονυχοκρύπτωση

Όταν το νύχι αναπτύσσεται λάθος και εισχωρεί στο δέρμα, το αποτέλεσμα είναι η πρόκληση πόνου, ο ερεθισμός, το πρήξιμο, ακόμα και η μόλυνση. Το λάθος κόψιμο των νυχιών και το κόψιμο σε βάθος, κάποιος τραυματισμός ή τα πολύ στενά παπούτσια, είναι τα αίτια της δημιουργίας ονυχοκρύπτωσης. Άτομα με τάση για ονυχοκρύπτωση είναι καλό να περιποιούνται τα νύχια τους σε κάποιον ειδικό, ώστε να γίνεται σωστό κόψιμο. Σε προχωρημένες περιπτώσεις απαιτείται ακόμα και η χειρουργική αφαίρεση μέρους ή όλου του νυχιού.

Πλατυποδία

Η πλατυποδία χαρακτηρίζεται από μη σωστή κλίση της καμάρας του πέλματος, με αποτέλεσμα όλο το πέλμα να ακουμπάει στο έδαφος. Μπορεί να έχει κληρονομηθεί, να προκληθεί από τραυματισμό ή από κάποια ασθένεια, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Τα ενοχλητικά συμπτώματα της πλατυποδίας είναι σπάνια, αλλά η πρόσληψη βάρους, τα παπούτσια με κακή εφαρμογή ή η ορθοστασία, μπορεί να προκαλέσουν πόνο σε άτομα με πλατυποδία. Η θεραπεία περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση του πέλματος και ειδικά παπούτσια για σωστή υποστήριξη της καμάρας.

Πηγή webmd

Διαβάστε επίσης

18 προβλήματα των ποδιών μας, που μας προειδοποιούν για τη συνολική μας υγεία;Παθήσεις που αποκαλύπτουν τα νύχια σας. Ποια η κατάλληλη διατροφή για την υγεία των νυχιών σας;
medlabgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ