2020-09-02 19:55:02
Φωτογραφία για Ποσό 2,5 δισ. ευρώ άντλησε η Ελλάδα από την επανέκδοση του 10ετούς - Ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ οι προσφορές
Πολύ ισχυρή ήταν ζήτηση για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου καθώς οι προφορές ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ, ενώ το βιβλίο έκλεισε στις 14:00 ώρα Ελλάδος, με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ.

Το αρχικό επιτόκιο κινήθηκε στο 1,32% περίπου (mid swap + 150 μονάδες βάσης), ενώ στη συνέχεια μειώθηκε στις 145 μ.β πάνω από το m.s, και μετά στις 140 μ.β (+ m.s) δηλαδή κοντά στο 1,23%, όπου και "έκλεισε".

Στόχος αυτής της κίνησης είναι η ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων ενόψει των νέων μέτρων στήριξης στα οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση, με το timing της έκδοσης να είναι προσεκτικά επιλεγμένο καθώς γίνεται πριν τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ αύριο για το βάθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο, κάτι που θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στην αγορά και πιθανόν να "χαλάσει" το θετικό κλίμα που κυριαρχεί γύρω από τα ελληνικά ομόλογα.

Η επιλογή του "ανοίγματος" της προηγουμένης έκδοσης έναντι της έκδοσης ενός νέου ομολόγου οφείλεται στο γεγονός πως με αυτόν τον τρόπου θα αποκτήσει βάθος η αγορά καθώς αυξάνεται το μέγεθος της έκδοσης του 10ετούς (ήταν στα 3 δισ. ευρώ), και θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών που συμμετείχαν στην "παλαιά" έκδοση.


Τη διαδικασία του re-opening έχουν αναλάβει οι Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αρχικός στόχος ήταν η άντληση ενός σχετικά μικρού ποσού, κοντά στο 1,5 με 2 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές εκτιμούν πως η τελική απόδοση θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 1,20%, ενώ υπενθυμίζεται ότι κατά την έκδοση του Ιουνίου η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 1,568% και το κουπόνι στο 1,5%.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα χρειαστεί να δαπανηθούν περίπου 4 δισ. ευρώ επιπλέον των 14 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας στο υπόλοιπο του έτους, τα οποία και αναμένεται να καλυφθούν εν μέρει από την εισροή πόρων της Ε.Ε (ΕΣΠΑ, SURE, ΕBRD, SMPs και ANFAs) και εν μέρει από εκδόσεις ομολόγων.

Η σημερινή κίνηση του Ελληνικού Δημοσίου εντάσσεται στη στρατηγική που ακολουθείται όλο το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή στην αναπλήρωση των κεφαλαίων που χρησιμοποιούνται από το "μαξιλάρι" για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης, έτσι ώστε στο τέλος της φετινής χρονιάς τα ταμειακά διαθέσιμα να κινηθούν στα 30 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο αυτό μαξιλάρι θεωρείται από το οικονομικό επιτελείο ως ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα στις αγορές -και έχει ήδη λειτουργήσει υποστηρικτικά στην πορεία των ελληνικών ομολόγων, μέχρι την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η οποία δεν αναμένεται πριν τα τέλη του 2022 με αρχές του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί πως προ πανδημίας ο στόχος που είχε τεθεί από τον ΟΔΔΗΧ ήταν για άντληση 4-8 δισ. ευρώ από τις αγορές φέτος, με το ξέσπασμα της κρίσης λόγω κορονοϊού να αυξάνει ελαφρώς το ανώτατο όριο στα 9,5 δισ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη αντληθεί 7,5 δισ. ευρώ από τις τρεις εκδόσεις στις οποίες προχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο με το 7ετές, το 10ετές και το 15ετές ομόλογο.

Ενώ πολλές χώρες της ευρωζώνης υπερδιπλασίασαν τους στόχους για την εκδοτική τους δραστηριότητα φέτος λόγω των αναγκών που δημιούργησε η κρίση και παρά την τεράστια στήριξη από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες διεθνώς που προχώρησε σε μία μικρή μόνο αναπροσαρμογή.

Σε αυτό, ρόλο-κλειδί έπαιξαν τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα τα οποία προ κορονοϊού έφτασαν τα 38 δισ. ευρώ (σήμερα κινούνται στα 34,5 δισ.), ενώ η ένταξη στο PEPP της ΕΚΤ, εξασφάλισε την πλήρη κάλυψη των ελληνικών εκδόσεων καθώς η κεντρική τράπεζα έχει ήδη αγοράσει 11 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ