2020-09-03 13:49:52
Φωτογραφία για «H EE πρέπει να βάλει επιτέλους τέλος στη μεγαλομανία του Ερντογάν στο Αιγαίο», λέει γερμανική εφημερίδα
Για την τουρκική κυβέρνηση, η διαμάχη στην ανατολική Μεσόγειο δεν αφορά τα αποθέματα φυσικού αερίου αλλά την «Γαλάζια Πατρίδα»

Για την εφημερίδα της Βρέμης «Weser Kurier», «η διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο κλιμακώνεται. Αλλά για την τουρκική κυβέρνηση, δεν πρόκειται για τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου», όπως λέει σε άρθρο του ο έγκριτος Γερμανός δημοσιογράφος Φέρι Μπατζόγλου.

Όπως ο ίδιος γράφει, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis διεξάγει έρευνες για αποθέματα φυσικού αερίου στο Αιγαίο Πέλαγος - και αποτελεί αντικείμενο διαμάχης.

«Στη διαρκώς επιδεινούμενη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τα πολεμικά πλοία και τα υποβρύχια βλέπουν το ένα το άλλο, όλο το 24ωρο, στο ανατολικό Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Και τα μαχητικά αεροπλάνα πετούν στον ουρανό. Η επικίνδυνη σύγκρουση απειλεί να κλιμακωθεί. Ο λόγος: το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» αναζητά κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ελληνικά νησιά επί εβδομάδες.


Αλλά δεν πρόκειται μόνο για τα επικερδή αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η Τουρκία θέλει κάτι πολύ περισσότερο από αυτό.

«Λέξη-κλειδί»: «Γαλάζια πατρίδα (Mavi Vatan)» σημαίνει τις θάλασσες, την υφαλοκρηπίδα αλλά και τις ΑΟΖ που η Τουρκία θεωρεί ότι της ανήκουν, ενώ συνδυάζεται και με την Ναυτικές πολεμικές δυνάμεις που προασπίζονται τις θαλάσσιες περιοχές.

Πρόκειται για το τουρκικό δόγμα για την θαλάσσια πολιτική της χώρας «Μεγάλο μέρος της ανατολικής Μεσογείου ανήκει σ΄εμάς αφού μόλις η ελληνική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ανακοίνωσε πρόσφατα την επέκταση των χωρικών υδάτων στο δυτικό τμήμα της χώρας από έξι σε δώδεκα ναυτικά μίλια, οι καμπάνες συναγερμού ήχησαν στην Άγκυρα», γράφει.

Και προσθέτε: «Επιπλέον, η Ελλάδα συνήψε συμφωνία με την Αίγυπτο σχετικά με τον ορισμό των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών. Με αυτόν τον τρόπο, η Αθήνα προσπαθεί συνειδητά να μην προκαλέσει την Τουρκία επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα στα δυτικά. Διότι το 1995 το τουρκικό κοινοβούλιο κήρυξε πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ως λόγο για πόλεμο. Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε πρόσφατα αυτήν την απειλή».

«Ο Κ. Μητσοτάκης, με τη σειρά του, δήλωσε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο σχετικά με τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και την ΑΟΖ. Η πρόταση του Μητσοτάκη: «Σταματήστε τις προκλήσεις με τον διάλογο να ξεκινά». Αντιθέτως, «φωνές» στο Βόσπορο απειλούν ανοιχτά την Ελλάδα με πόλεμο», υποστηρίζει ο Γερμανός αρθρογράφος.

«Εν μέσω της αυξανόμενης πολεμικής ρητορικής από την πλευρά της Άγκυρας, ο Μεσούτ Χακί Κασίν, σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε: «Έλληνες, είστε νάνοι. Και η Τουρκία είναι ο Γκιούλιβερ!»

Ίσως ήθελε απλώς να εντυπωσιάσει το αφεντικό του Αλλά τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά όταν διαβάζετε την τελευταία στήλη του ένθερμου υποστηρικτή του Ερντογάν Ιμπραήμ Καραγκιούλ στην εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης «Yeni Safak».

«Παλεύουμε σε μεγάλα μέτωπα. Ολόκληρο το status quo μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο καταρρέει. Η δυτική πολιτική, η οποία στοχεύει στον επανασχεδιασμό, τη διαχείριση, τον έλεγχο και τη λεηλασία αυτής της περιοχής και των πόρων της καταρρέει», γράφει ο αρχισυντάκτης της «Yeni Safak» και πρόσθεσε: «Για την Τουρκία και τους Τούρκους, «η Ευρώπη δεν είναι πλέον ένας ελκυστικός προορισμός», δήλωσε ο Καραγκιούλ».

«Αυτό είναι ακριβώς το σκεπτικό του συστήματος Ερντογάν: αντιδυτικό, ηγεμονικό, επιθετικό. Η Τουρκία προωθεί τον εαυτό της ως θύμα. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η τουρκική αντιπολίτευση δεν αντιτίθεται στην οδύσσεια του «Oruc Reis» στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει αυτή τη μεγαλομανία. Καιρός ήταν», επισημαίνει ο Φέρι Μπατζόγλου.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ