2020-09-04 08:08:48
Φωτογραφία για Βασίλισσα Λετίθια: Η κοινή θνητή σώζει την τιμή του παλατιού της Ισπανίας
Η 47χρονη πρώην κραταιά ανκοργούμαν έχει αντέξει πολλά από το 2003 οπότε και μπήκε στο παλάτι της Ισπανίας - Η σχέση της με τη βασίλισσα Σοφία

Την 1η Νοεμβρίου του 2003 ο τότε Βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος ανακοίνωσε τους αρραβώνες του γιου του και διαδόχου του στο θρόνο Φελίπε με την 31χρονη δημοσιογράφο της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας Λετίθια Ορτίθ Ροκασολάνο. Το χαρμόσυνο περιεχόμενο της είδησης έμελλε να επισκιαστεί από την έκπληξη του λαού. Κανείς, ούτε καν τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά της χώρας, δεν είχαν την παραμικρή υποψία ότι το μικρότερο από τα τρία παιδιά του Βασιλιά βρισκόταν σε σχέση, πόσο μάλλον ότι είχε βρει τη γυναίκα που κάποτε θα έκανε Βασίλισσα. Η Λετίθια ήταν ήδη διάσημη. Βρισκόταν μάλλον στον κολοφώνα της δημοσιογραφικής καριέρας της, αφού λίγους μήνες νωρίτερα είχε αναλάβει την παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων της δημόσιας ισπανικής τηλεόρασης, το οποίο την εποχή εκείνη ήταν και το δημοφιλέστερο στη χώρα.


Η Λετίθια ήταν μια κοινή θνητή...

Το γεγονός ότι ήταν γνωστή και, όπως μαρτυρούσαν τα μερίδια τηλεθέασης, αγαπητή από το κοινό δεν αρκούσε για να καλύψει το μεγαλύτερο – ασυγχώρητο για κάποιους – μειονέκτημά της. Οτι δηλαδή ήταν κοινή θνητή, η πρώτη γυναίκα χωρίς ευγενική καταγωγή που μέσω του επικείμενου γάμου της θα ανέβαινε κάποτε στον ισπανικό θρόνο. Για όσους ήταν έξω από το Παλάτι Θαρθούελα, όπου η δημοσιογράφος εγκαταστάθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση των αρραβώνων, τα πράγματα κινήθηκαν με κεκτημένη ταχύτητα. Εξι μήνες μετά, τον Μάιο του 2004 ο Φελίπε παντρεύτηκε τη Λετίθια σε μια φαραωνικών διαστάσεων τελετή στον Καθεδρικό Ναό της Σάντα Μαρία ντε λα Ρεάλ στη Μαδρίτη. Η πόλη είχε να ζήσει βασιλικό γάμο για περίπου έναν αιώνα – ο Χουάν Κάρλος είχε παντρευτεί την Σοφία στην Αθήνα, οι μεγαλύτερες αδελφές του Φελίπε Ελενα και Κριστίνα είχαν τελέσει τους γάμους τους στη Σεβίλλη και στη Βαρκελώνη αντίστοιχα. Για όσους πάντως βρίσκονταν εντός του Παλατιού ο χρόνος κύλησε αργά, σχεδόν βασανιστικά. Ειδικά για τη Λετίθια που μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα είχε να αντιληφθεί, να μάθει και να κατανοήσει γνώσεις τις οποίες ο σύντροφός της είχε διδαχτεί από τα γεννοφάσκια του.

Τον Μάιο του 2004 ο Φελίπε παντρεύτηκε τη Λετίθια σε μια φαραωνικών διαστάσεων τελετή στον Καθεδρικό Ναό της Σάντα Μαρία ντε λα Ρεάλ στη Μαδρίτη

Εκπαιδεύοντας τη μελλοντική βασίλισσα

Ο πρώτος κανόνας κλήθηκε να καταπιεί και να χωνέψει η Λετίθια ήταν πως κανείς δεν είχε δικαίωμα να μπλέκεται στα πόδια της τότε Βασίλισσας Σοφίας. Η βασιλομήτωρ και σήμερα επίτιμη Βασίλισσα της Ισπανίας υπήρξε διαχρονικά το πιο δημοφιλές μέλος της βασιλικής οικογένειας. Μέσω του ιδρύματός της στήριζε τις τέχνες και τον πολιτισμό (κυρίως την κλασική μουσική), ενίσχυε τις τοπικές οικονομίες, εργαζόταν για τις δημόσιες σχέσεις της χώρας εκτός συνόρων. Κοινώς, ήταν πανταχού παρούσα. Η Λετίθια, μελλοντική Πριγκίπισσα των Αστουριών και εν αναμονή Βασίλισσα, έπρεπε να αποκτήσει ένα νέο αντικείμενο εργασίας, ταιριαστό στο νέο της ρόλο, με το οποίο όμως δε θα καταπιανόταν ήδη η πεθερά της. Η εξίσωση ήταν δύσκολη. Οπως και το να μάθει τη λειτουργία ενός πολυδαίδαλου οργανισμού σαν το παλάτι. Οι επιτελείς του παλατιού τη θυμούνται για καιρό να περιφέρεται ανάμεσά τους κρατώντας στα χέρια της μολύβι και χαρτί. Η Λετίθια σημείωνε τα πάντα. Ονόματα, αξιώματα, ρόλους, αρμοδιότητες. Βρισκόταν σε έναν καινούργιο, αχαρτογράφητο – και όχι πάντα φιλικά διακείμενο απέναντί της – κόσμο τον οποίο προσπαθούσε να αποκρυπτογραφήσει, τοποθετώντας τον στο χαρτί. Τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς από μια πολύπειρη δημοσιογράφο που πάντα επιδίωκε να βρίσκεται στο επίκεντρο των γεγονότων; Για μία ακόμα φορά το είχε καταφέρει.

Η Λετίθια σημείωνε τα πάντα. Ονόματα, αξιώματα, ρόλους, αρμοδιότητες. Βρισκόταν σε έναν καινούργιο, αχαρτογράφητο – και όχι πάντα φιλικά διακείμενο απέναντί της – κόσμο

Η Λετίθια από τα παιδικά χρόνια της είχε μάθει να κυνηγά την είδηση – βεβαίως στα πρώτα της χρόνια στο Παλάτι η είδηση ήταν ίδια, άρα λογικά ένιωθε σαν να κυνηγούσε τη σκιά της. Ο δημοσιογράφος πατέρας της είχε καθοριστική επιρροή πάνω της, αφού εκείνη αποφάσισε να ιχνηλατήσει στα βήματά του. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Ισπανία, έφτασε μάλιστα μέχρι και στην έρημο Γουανταλαχάρα του Μεξικό για το διδακτορικό της, το οποίο όμως δεν ολοκλήρωσε τελικά ποτέ. Το 2000 ήταν πια μια καταρτισμένη νεαρή δημοσιογράφος με επαγγελματική εμπειρία στην ισπανική έκδοση του Bloomberg και στο CNN+, όταν πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι της δημόσιας τηλεόρασης της Ισπανίας. Η δουλειά ήταν μια πρώτης τάξεως απάντηση στη συναισθηματική τρικυμία που περνούσε, αφού μόλις είχε χωρίσει έπειτα από έναν χρόνο γάμου – και δέκα σχέσης – από τον συγγραφέα και καθηγητή Αλόνσο Πέρεθ. Την περίοδο εκείνη η δημοσιογραφία της φερόταν καλύτερα από τη ζωή. Η Λετίθια βρέθηκε να καλύπτει μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα με διεθνή επιρροή, όπως τις αμερικανικές εκλογές του 2000, το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους το 2001 ή τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003. Λίγο πριν τους αρραβώνες της με τον Φελίπε είχε πια πάρει το χρίσμα της σιδηράς εκφωνήτριας ειδήσεων.

Η Λετίθια βρέθηκε να καλύπτει μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα με διεθνή επιρροή, όπως τις αμερικανικές εκλογές του 2000, το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους το 2001

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η Λετίθια κατάφερε να νιώσει αυτοπεποίθηση για το νέο της ρόλο ως μέλος της βασιλικής οικογένειας μετά τη γέννηση των δύο παιδιών της, της διαδόχου Λεονόρ, της 14χρονης που πολλοί υποστηρίζουν σήμερα ότι μπορεί να φέρει την κάθαρση στο παλάτι έπειτα από την πρόσφατη αυτοεξορία του 82χρονου Χουάν Κάρλος υπό τη σκιά παλαιότερων σκανδάλων, και της Σοφία που ήρθε στον κόσμο το 2007. Τραγική ειρωνεία. Την ίδια χρονιά η Λετίθια θρήνησε το θάνατο της μικρότερης αδελφής της Ερικα, ο οποίος θεωρήθηκε αυτοκτονία από υπερβολική χρήση ηρεμιστικών χαπιών. Μέχρι το 2014, όταν δηλαδή η Πριγκίπισσα των Αστουριών ανακηρύχθηκε Βασίλισσα της Ισπανίας, η Λετίθια είχε βρει πια το δρόμο της. Ως αντιπρόσωπος του Χουάν Κάρλος ταξίδεψε στον κόσμο, σφυρηλάτησε τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, απέκτησε το κύρος αλλά και την προσήνεια μιας νέας κοπής – έστω και εξ αγχιστείας – γαλαζοαίματης. Τα γυναικεία περιοδικά αγάπησαν τις ενδυματολογικές επιλογές της, πολλές φορές τις αποθέωσαν με διθυραμβικά αφιερώματα, όπως άλλωστε και τη γυμνασμένη σιλουέτα της, ενώ η ίδια φρόντισε να στηρίζει και να προωθεί τα προϊόντα της πατρίδας της φορώντας ρούχα Ισπανών σχεδιαστών αλλά και εμπορικών brands, όπως Zara και Mango.

η ίδια φρόντισε να στηρίζει και να προωθεί τα προϊόντα της πατρίδας της φορώντας ρούχα Ισπανών σχεδιαστών αλλά και εμπορικών brands, όπως Zara και Mango.

Κυρίως μέχρι την άνοδό της στο θρόνο η Λετίθια είχε καταφέρει να θέσει διαχωριστικές γραμμές και όρια στη σχέση της με την πεθερά της. Η απόφασή της αυτή δημιούργησε ένα αγεφύρωτο κατά πως φαίνεται χάσμα με την επίτιμη Βασίλισσα Σοφία, ανάγλυφη απόδειξη του οποίου ήταν ο καβγάς τους μπροστά στις κάμερες ανήμερα το Πάσχα του 2018. Οι δύο γυναίκες διαφώνησαν τότε για το κατά πόσο οι κόρες της Λετίθια και του Φελίπε θα έπρεπε να εμφανιστούν μπροστά στις κάμερες αμέσως μετά τη θεία λειτουργία. Η Βασίλισσα της Ισπανίας που στις 15 Σεπτεμβρίου θα συμπληρώσει 48 χρόνια ζωής επέλεξε να γαλουχήσει τη Λεονόρ και τη Σοφία με τον τρόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά στον αληθινό κόσμο – για παράδειγμα επιμένει ακόμα και σήμερα να τις πηγαίνει η ίδια κάθε πρωί στο σχολείο. Κι απ’ ότι φαίνεται πέτυχε εκείνο που δεν κατάφερε η Μέγκαν Μαρκλ. Επέβαλε τους δικούς της κανόνες.

Η κοινωνική και φιλανθρωπική δράση της είναι πυκνή και η άλλοτε αποσυνάγωγη του παλατιού

Εξι χρόνια μετά την παραίτηση του Χουάν Κάρλος από το θρόνο και την άνοδο του γιου του Φελίπε, η Λετίθια μάλλον πρέπει να νιώθει δικαιωμένη για την επιλογή της. Η κοινωνική και φιλανθρωπική δράση της – ασχολείται με τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών και με ζητήματα διατροφής, έχοντας μάλιστα στενή συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη – είναι πυκνή και η άλλοτε αποσυνάγωγη του παλατιού, η κοινή θνητή που παρείσφρησε σε έναν κόσμο όπου δεν ανήκε έχει γίνει σάρκα από τη σάρκα του θεσμού. Η δημοφιλία της είναι σίγουρα σε καλύτερη μοίρα, όπως και η εκτίμηση της οποίας χαίρει από τους γραφειοκράτες της ισπανικής μοναρχίας. Ακόμα και τη δεδομένη -τουλάχιστον αμήχανη- στιγμή για τη βασιλική οικογένεια η 47χρονη Βασίλισσα λειτουργεί ως ένας πρώτης τάξεως αντιπερασπασμός. Μια εμφάνισή της, όπως αυτή που έκανε πρόσφατα στην Ιμπιζα μαζί με τον Φελίπε, αρκεί για να μετατοπίσει το ενδιαφέρον του κοινού από τους σκελετούς που κρύβονται στις ντουλάπες του παλατιού – και οι οποίοι μάλλον δε χώρεσαν στις δύο μόλις βαλίτσες που λέγεται ότι πήρε ο Χουάν Κάρλος πριν τη φυγή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μαζί με την ερωμένη του – στα κομψά σύνολά της.

Όλες οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από την σελίδα της Βασίλισσας Λετίσια στο Instagram
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ