2020-09-04 13:05:56
Φωτογραφία για Γενί Σαφάκ: Ξεκινούν οι έρευνες σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη
Με τίτλο «Η περίοδος των 90 ημερών έχει λήξει. Η Τουρκία θα ξεκινήσει την αναζήτηση πετρελαίου σε 7 περιοχές», η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ προαναγγέλλει

σήμερα την έναρξη ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια, κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη.

Τον περασμένο Μάϊο, και μετά την υπογραφή του παράνομου τουρκολυβικού συμφώνου για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική εταιρία πετρελαίου – ΤΡΑΟ κατέθεσε αίτημα προς τη Γενική Διεύθυνση Εξόρυξης και Πετρελαίου του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς- εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Οι περιοχές αυτές είναι: Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, που λειτουργεί ενίοτε ως φιλοκυβερνητικός «λαγός» ο ΤΡΑΟ κινήθηκε στο πλαίσιο των δικαιωμάτων του που απορρέουν από τη συμφωνία με τη Λιβύη υποβάλλοντας σχετικό αίτημα για νέες έρευνες. Μετά τη συμπλήρωση 90ημερών, και αφού δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από άλλη εταιρεία, μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες.

«Η περίοδος αναστολής των 90 ημερών για τη διαδικασία αδειοδότησης ολοκληρώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου. Η Γενική Διεύθυνση Εξόρυξης και Πετρελαίου του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, αναμένεται να εκδόσεις τις σχετικές άδειες ώστε το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέϊς να ξεκινήσει τις έρευνες» αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας πως «συμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Γεωλογικής Έρευνας υπολογίζονται σε 8 δισεκατομμύρια βαρέλια τ’ αποθεματα πετρελαίου γύρω από την Κύπρο και σε 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ