2020-09-07 07:00:12
Φωτογραφία για Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έφερε αύξηση των διασωληνωμένων. Δοκιμάζονται οι αντοχές του ΕΣΥ (video)
To δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα έφερε και αύξηση των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ, δημιουργώντας φόβους για σημαντική επιφόρτιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στην 13η Έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid για την Ελλάδα, η οποία αφορά στην περίοδο 27 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου, σημειώθηκε η αύξηση των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ. Μάλιστα, υπογραμμίζεται πως «τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση, σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ (23% πληρότητα)». 

Αυτό το Σαββατοκύριακο οι διασωληνωμένοι ανήλθαν σε 41. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 10 (24.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.


Την ίδια ώρα, ανεβαίνει και ο δείκτης της μέσης ηλικίας των νοσούντων με κοροναϊό στα 39 έτη. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι άρχισαν να μεταδίδουν τον ιό και πάλι στους πενηντάρηδες και εξηντάρηδες, οι οποίοι διατρέχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία.

«Η καμπύλη ηλικιών του Αυγούστου δείχνει ότι τα κρούσματα ήταν στην ηλικία των 20 με 29, και σιγά-σιγά η καμπύλη μετατίθεται προς μεγαλύτερες ηλικίες και πάει προς την ηλικία των 39 κατά μέσον όρο και μπορεί να πάει και παραπάνω. Αυτό είναι προβλεπόμενο πως θα συμβεί, γιατί η διασπορά ξεκινάει από τους νέους, και αυτό που φοβόμαστε είναι η μεταφορά σε πενηντάρηδες και εξηντάρηδες, οι οποίοι είναι πιο κοντά στις ηλικίες των ασυμπτωματικών. Αυτές οι ηλικίες δεν είναι μακριά από την βαριά νόσηση και αυτό το θέμα μας απασχολεί και θα πρέπει να το προσέξουμε» είπε ο κ. Γώγος κατά την ενημέρωση της Παρασκευής.

Το ίδιο ανέφερε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι «η αποτελεσματικότητα των μέτρων δεν πηγαίνει πολύ καλά στα 50 – 60 και αυτό πρέπει να μας απασχολεί».

Καραδοκεί ο κοροναϊός σε κλειστές δομές και οίκους ευγηρίας

Χωρίς έλεος εισβάλει ο κοροναϊός σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές, με τη μεταδοτικότητά του να χτυπάει κόκκινο και να κοστίζει τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας.

Μέσα σε λίγες ώρες δύο ακόμη ηλικιωμένοι που προσβλήθηκαν από κοροναϊό μέσα σε οίκο ευγηρίας έχασαν τη ζωή τους. Αγωνία και για τους 20 ηλικιωμένους που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, στο γηροκομείο στο Μαρούσι.

Στη λίστα των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα προστέθηκε μια 75χρονη που φιλοξενούταν σε οίκο ευγηρίας στην Θεσσαλονίκη.

Συνολικά 23 άτομα που φιλοξενούταν στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι έχασαν τη μάχη με τον κοροναϊό. Άλλοι 2 προέρχονται από το κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων στον Εύοσμο. Μια 92χρονη, από το εν λόγω γηροκομείο κατέληξε το πρωί στη Θεσσαλονίκη.

Κρίσιμο είναι το επόμενο 10ημερο καθώς οι επιστήμονες θέλουν να δουν τα περιστατικά μολύνσεων να μειώνονται πριν το άνοιγμα των σχολείων και κυρίως πριν μπούμε στην καρδιά του φθινοπώρου.
medlabgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ