2020-09-08 13:57:32
Φωτογραφία για Ποια είναι η Μαρία Κολεσνίκοβα, ο φόβος και ο τρόμος του Λουκασένκο
H κοντομαλλούσα που συντόνιζε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις απήχθη χθες στο Μινσκ από κουκουλοφόρους - Η 38χρονη κρατείται στα σύνορα με την Ουκρανία

Στα σύνορα Λευκορωσίας - Ουκρανίας κρατείται η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη χώρα του Αλεξάντερ Λουκασένκο, Μαρία Κολεσνίκοβα, η οποία απήχθη χθες στο περιθώριο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Μινσκ από κουκουλοφόρους που επέβαιναν σε βαν.

Τρεις Λευκορώσοι αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί, περιλαμβανομένης της γοητευτικής διαδηλώτριας, επιχείρησαν χθες να περάσουν τους μεθοριακούς ελέγχους στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας με μία BMW, δήλωσε αξιωματούχος της λευκορωσικής υπηρεσίας συνοριοφυλάκων.

«To αυτοκίνητο ξαφνικά άρχισε να επιταχύνει απότομα με την Κολεσνίκοβα να βγαίνει από το όχημα. Τώρα βρίσκεται υπό κράτηση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι μόνο οι δύο άντρες βρίσκονται στο έδαφός της. Ο Αντον Γκεράσενκο, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, χαρακτήρισε την αποχώρηση των δύο ανδρών ως «βίαιη απέλαση».


«Η Μαρία Κολεσνίκοβα δεν μπορούσε να απελαθεί από τη Λευκορωσία, επειδή αυτή η γενναία γυναίκα έκανε ότι μπορούσε για να αποτρέψει την απέλασή της από τα σύνορα», έγραψε ο Γκερασένκο σε ανάρτησή του στο Facebook. «Η Μαρία έμεινε στο έδαφος της Λευκορωσίας».

Η 38χρονη γυναίκα φέρεται να έσκισε το διαβατήριό της στα σύνορα για να μην εισέλθει στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Interfax», το οποίο επικαλείται «ενημερωμένες πηγές».

Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Bild και το BΒC, κουκουλοφόροι απήγαγαν χθες την Κολέσνικοβα στο κέντρο του Μινσκ.

Κι ενώ κορυφώνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για το καθεστώς κάτω από το οποίο δρα η κυβέρνηση Λουκασένκο, η κυβέρνηση του Βερολίνου κάλεσε χθες τον πρόεδρο να δώσει εξηγήσεις για το συνέβη στην ξανθιά πολιτικό της αντιπολίτευσης.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Bild» εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία της γερμανικής κυβέρνησης για την τύχη της Μαρίας επισημαίνοντας ότι «οι συνεχιζόμενες συλλήψεις και η καταστολή είναι απαράδεκτες».

Στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της Κυριακής συνελήφθησαν πάνω από 633 άτομα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μαρία Κολεσνίκοβα είναι μία από τις τρεις γυναίκες που ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά του Λουκασένκο μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές. Και η μόνη που παραμένει ακόμα στη χώρα.

Ο δικηγόρος της είχε δηλώσει χθες ότι οι αστυνομικές αρχές της Λευκορωσίας αρνούνταν ότι την έχουν συλλάβει.

«Μιλήσαμε με την αστυνομία και την Υπηρεσία Πληροφοριών αλλά δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε πληροφόρηση σχετικά με το που κρατείται η Μαρία και η ασφάλειά της είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Η Μαρία είναι ηγέτιδα και εκατομμύρια Λευκορώσοι την εμπιστεύονται και θαυμάζουν το κουράγιο της στη μάχη υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων», δήλωσε ο δικηγόρος της πολιτικού.

Η Κολεσνίκοβα είναι μέλος του Συμβουλίου Συντονισμού που συστάθηκε από την αντιπολίτευση για να εξασφαλίσει τη μεταβίβαση της εξουσίας.

Η Βερόνικα Τσέκαλο και η υποψήφια για την προεδρία Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια ήταν μαζί με την Μαρία οι τρεις κυρίες που αγωνίζονταν κατά του Λουκασένκο. Αμέσως μετά τις εκλογές, Σβετλάνα και Βερόνικα εγκατέλειψαν τη χώρα.

«Όσο περισσότερο προσπαθούν να μας τρομάξουν, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα βγουν στους δρόμους», είπε η Τιχανόβσκαγια από την Λιθουανία όπου βρήκε καταφύγιο.

Τον περασμένο μήνα, η Μαρία Κολεσνίκοβα είχε δηλώσει στο BBC, ότι «δεν κάνει αγώνα για την εξουσία» αλλά «αγώνα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τον σεβασμό». Τόνισε επίσης ότι αυτή και η ομάδα της είχαν αποφασίσει να μην χρησιμοποιήσουν σωματοφύλακες.

Η 38χρονη Μαρία εκτός από πολιτικός είναι και μουσικός. Ήταν δασκάλα φλάουτο σε Γυμνάσιο της Λευκορωσίας και είχε παίξει στην Εθνική Ακαδημαϊκή Ορχήστρα Συναυλιών της χώρας.

Αποφοίτησε από την κρατική ακαδημία της Λευκορωσίας ως μαέστρος ενώ στην Στουτγάρδη της Γερμανίας συνέχισε τις μουσικές της σπουδές.

Στη δεκαετία του 2010, οργάνωσε πολιτιστικά προγράμματα μεταξύ Γερμανίας και Λευκορωσίας.

Τον Μάιο του 2020, εντάχθηκε στην προεδρική εκστρατεία του Βίκτορ Μπαμπάρικα και εργάστηκε ως επικεφαλής της εκστρατείας του. Στις 19 Αυγούστου, προσχώρησε στο επταμελές προεδρείο του Συμβουλίου Συντονισμού της Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, που είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ