2020-09-08 22:24:51
Φωτογραφία για Γώγος: Με τον εμβολιασμό για τη γρίπη θα μπλοκάρουμε το 50% των σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων (video)
«Στα αστικά κέντρα έχει μεγάλη σημασία η χρήση της μάσκας τόσο στους εσωτερικούς χώρους όσο και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός» τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Στη σημασία του εμβολιασμού για τη γρίπη, στάθηκε μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών κ. Χαράλαμπος Γώγος, λέγοντας πως το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να μπλοκάρει και αναπνευστικές λοιμώξεις, οι οποίες συνδέονται και με τον κοροναϊό.

«Ιδαίτερα φέτος πρέπει να πετύχουμε το 100% του εμβολιασμού για τη γρίπη στους υγειονομικούς, τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και όσους άλλους μπορούμε και έχουμε δυνατότητα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 1 εκατομ. εμβολίων για τη γρίπη παραπάνω σε σχέση με πέρυσι, επομένως μπορούμε να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού. Είναι από τα «must» της εποχής αυτής της περιόδου ο εμβολιασμός για τη γρίπη. Θα μπλοκάρουμε με αυτόν τον τρόπο περίπου το 50% των σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης και τόνισε τη σημασία της τήρησης των μέτρων στα αστικά κέντρα, λέγοντας πως «αυτές τις μέρες παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων κοροναϊού κάτω από 200 την ημέρα. Διαφαίνονται τα αποτελέσματα της διασποράς που υπήρξε τον Αύγουστο, που σχετίζεται με την επάνοδο των αδειούχων στα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη πάντως το πρόβλημα έχει περιοριστεί καθώς έχουν ελαττωθεί τα κρούσματα».

Μεγάλο είναι το πρόβλημα του ελέγχου του προβλήματος στα αστικά κέντρα αφού δεν είναι εύκολο να ληφθούν στοχευμένα μέτρα όπως έγινε το καλοκαίρι σε τοπικό επίπεδο στα νησιά και σε άλλες περιοχές στην περιφέρεια.

«Συνεπώς στα αστικά κέντρα έχει μεγάλη σημασία η χρήση της μάσκας τόσο στους εσωτερικούς χώρους όσο και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Επίσης πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις, να μπουν τα πράγματα σε μια καλύτερη σειρά στα μέσα μεταφοράς - να μειωθεί ο αριθμός των επιβατών- και να αυξηθούν οι αποστάσεις στα εστιατόρια» είπε ο κ. Γώγος.

Ο κ. Γώγος σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις νέων ανθρώπων που χρειάστηκε να διασωληνωθούν, τόνισε ότι «το τελευταίο διάστημα είδαμε 17χρονη και 25χρονο που νοσηλεύθηκαν. Διαπιστώνεται μετατόπιση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων και αύξηση των διασωληνωμένων».

Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για την διακοπή της διασποράς ώστε να μπούμε υπό καλύτερες συνθήκες στην χειμερινή περίοδο.

Για το άνοιγμα των σχολείων πρόκειται για μια «άσκηση» στην οποία πρέπει να πάμε καλά. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Σε εγρήγορση πρέπει να είναι οι εκπαιδευτικοί αλλά και επιστήμονες για να υποστηρίξουν την όλη διαδικασία».

Το στοίχημα είναι σημαντικό και δάσκαλοι και καθηγητές θα εκπαιδευθούν. Στα σχολεία θα υπάρχουν «μάσκες αντικατάστασης», ώστε να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να δώσουν καινούριες καθαρές μάσκες σε κάποιο παιδί όταν χρειαστεί. Προσοχή πρέπει να δοθεί στα διαλείμματα και στο πλύσιμο χεριών. Ενώ «στο τραπέζι είναι να αυξηθούν τα μέτρα σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με την διαδικασία».

Τέλος σημείωσε πως «υπάρχει η ελπίδα να «απομονώσουμε» κατά κάποιο τρόπο τους ανθρώπους μέσω της μάσκας και έτσι να αποφύγουμε τη διασπορά γρίπης και άλλων νοσημάτων του αναπνευστικού. Από την άλλη θα υπάρχουν και άλλες ιώσεις που θα πρέπει να διαγνωστούν».
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ