2020-09-09 10:16:52
Φωτογραφία για Ακιντζί: Αιτία της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο το φυσικό αέριο
«Δεν μπορεί να βγει έξω από την εξίσωση η Τουρκία» είπε ο τουρκοκύπριος ηγέτης στο κανάλι Euronews

Η ανατολική Μεσόγειος ήταν από παλιά μια θερμή περιοχή και το θερμόμετρο αυξήθηκε ακόμη περισσότερο με την ανακάλυψη φυσικού αερίου, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του στο κανάλι Euronews όπου αναφέρθηκε και στο κυπριακό και τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές».

Η εφημερίδα Βατάν αναφέρει ότι ο Μ. Ακιντζί είπε πως η Κύπρος δεν είναι ένα νησί που αποτελείται μόνο από Έλληνες και πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να εξαιρεθούν από την ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι. «Αυτοί που δεν θέλουν να μας δουν σε αυτή την εξίσωση, κάνοντας συμβιβασμούς με διάφορες χώρες, στρέφονται στον αποκλεισμό της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», είπε και πρόσθεσε πως το πιο σημαντικό από αυτά ήταν οι σχέσεις που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στην Ελλάδα, την ελληνοκυπριακή πλευρά, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.


Αναφερόμενος στον αγωγό East-Med, ο Μ. Ακιντζί είπε πως είναι πιο λογική η μεταφορά του φυσικού αερίου από την Τουρκία προς την Ευρώπη. Ωστόσο, υπάρχουν αχρείαστες συγκρούσεις και εντάσεις για αυτό το θέμα, όπως υποστήριξε.

Είπε πως πάντα δήλωνε πως υπάρχουν τρεις δρόμοι όσον αφορά τον διαμερισμό της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο. Ο ένας δρόμος ήταν η μονομερείς συμφωνίες που έκανε η Ελληνοκυπριακή πλευρά με εταιρείες όπως η η Total, η Eni και η Exxon Mobil. Ο δεύτερος δρόμος ήταν ο δρόμος του διαλόγου που έθεσε η Τουρκική πλευρά στο τραπέζι και που βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι. Υποστήριξε πως η ουσία αυτής της πρότασης είναι πως ο φυσικός πλούτος ανήκει σε όλους και πως η ΕΕ, ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα. Ο τρίτος δρόμος είναι να ακολουθήσει ο καθένας τον δικό του τρόπο.

«Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει έρευνες, τότε θα κάνουμε κι εμείς και θα υπάρξουν εντάσεις όπως τώρα », είπε.

Σχολιάζοντας τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Γαλλίας, στο πλαίσιο της Αμυντικής Συνεργασίας, αλλά και η μερική άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία ο Μουσταφά Ακιντζί χαρακτήρισε ως λανθασμένες αυτές τις ενέργειες και ανέφερε ότι ενημέρωσε τους αντιπροσώπους αυτών των χωρών για την άποψη του.

Είπε επίσης ότι μίλησε στην Γαλλίδα Πρέσβειρα στην Λευκωσία κατά την αποχαιρετιστήρια συνάντηση τους για το θέμα και της ανέφερε ότι δεν είναι σωστή μια πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα ευνοεί μόνο την Ελληνοκυπριακή και την Ελλάδα και πως θα πρέπει να υπάρχει μια πιο ισορροπημένη πολιτική απέναντι στις δύο πλευρές στην Κύπρο. Εξέφρασε επίσης την ευχή να βελτιωθούν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.

Ειδικότερα για το θέμα της μερικής άρση του εμπάργκο όπλων, ο κ. Ακιντζί είπε πως μίλησε στον τηλέφωνο με την Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο στην οποία ανέφερε πως αυτό που έγινε ήταν λανθασμένο και υποστήριξε πως το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ είχε καταλυτική παρέμβαση σε αυτή την εξέλιξη. Υποστήριξε πως η εξέλιξη αυτή δεν θα συμβάλει στην ειρήνη και ούτε θα είναι βοηθητική, όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.

«Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα περιοριστεί στο κόλπο της Αττάλειας», είπε και πρόσθεσε πως η Τουρκία αναζητά τον διάλογο στην περιοχή. Κατηγόρησε επίσης την Ελληνοκυπριακή πλευρά πως επιδιώκει την σύναψη σχέσεων που θα αποδυναμώσουν την θέση της Τουρκίας στην περιοχή.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ