2020-09-10 11:31:14
Φωτογραφία για Νέο σεμινάριο δημοσιογραφίας από τον Χάρη Λαζαρόπουλο στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Tabula Rasa
Μήπως ήρθε η ώρα να… μάθεις τα μυστικά του ρεπορτάζ;

Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου στις 20:00 ξεκινάει το νέο σεμινάριο «Δημοσιογραφία» με καθηγητή τον Χάρη Λαζαρόπουλο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", με παρακολούθηση από κοντά ή εξ αποστάσεως. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι' αυτό βιαστείτε!  

Γνωρίστε τον καθηγητή μέσα από το παρακάτω βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=hsnxeJOoGUo&feature=emb_title

Λίγα λόγια για το μάθημα:

Η διασύνδεση του δημιουργικού λόγου με την ειδησεογραφία είναι ο στόχος, τον οποίο θα πετύχουμε με τη σύγχρονη μεθοδολογία και τους κανόνες που επικρατούν στα διεθνή ΜΜΕ. Εξετάζονται case studies από τους μεγαλύτερους δημοσιογραφικούς οργανισμούς ενώ ταυτοχρόνως γίνεται συστηματική προεργασία σε όσους επιλέξουν σταδιοδρομία σε έντυπα ή σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Στα πρώτα μαθήματα θα μάθουμε πώς αναζητούμε, αλιεύουμε ή και δημιουργούμε την είδηση
. Η τάξη μετατρέπεται σε αίθουσα σύνταξης και σε πραγματικές συνθήκες, η ειδησεογραφία γίνεται εμπειρία. Στο μέσον της χρονιάς θα ανακαλύψουμε το δημιουργικό κόσμο της ερμηνευτικής δημοσιογραφίας και του ρεπορτάζ. Θα αναδείξουμε το ρόλο των ελεύθερων ρεπόρτερ και των διαπιστευμένων – εξειδικευμένων συντακτών. Θα ερευνήσουμε πώς αξιοποιείται η είδηση αναλόγως το Μέσο, κατηγοριοποιώντας την ως θέμα σε ιστολόγιο, ιστοσελίδα, ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδα και περιοδικό. Επειδή στη δημοσιογραφία τίποτα δεν είναι αυτονόητο θα δούμε πώς μια είδηση έχει προεκτάσεις αναλόγως με την οπτική γωνία που τοποθετείται ένα ΜΜΕ πλάθοντας το μήνυμα αναλόγως με τον δέκτη στον οποίο πρέπει να ανταποκριθεί. Δεν θα επανεφεύρουμε τη δημοσιογραφία αλλά θα ανεβάσουμε το επίπεδο της μελέτης και της διδασκαλίας. Οι καλύτεροι θα συμμετάσχουν σε ειδικά ρεπορτάζ – αφιερώματα σε όμιλο εκδόσεων, κάτω από πραγματικές συνθήκες.

Βασικές ενότητες του σεμιναρίου:

Η είδηση και το σχόλιοΑσκήσεις εμπέδωσηςΗ οργάνωση και η παρουσίαση της είδησηςΟργάνωση του λόγουΠρακτική εξάσκηση στην ειδησεογραφία ανά ΜΜΕΗ γλώσσα της εφημερίδαςΛόγος και ορθοφωνία σε ραδιόφωνο & τηλεόρασηΠώς γίνεται η παρουσίαση ειδήσεων ανά ΜΜΕΠληροφόρηση και παραπληροφόρησηΠώς λειτουργεί ο μηχανισμός του ΤύπουΑρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίαςΜέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην ΕλλάδαΜέσα Μαζικής Επικοινωνίας στο εξωτερικόΚοινή γνώμη και ρεπορτάζΗ δημοσιογραφία στο διαδίκτυοΤηλεόραση – Ριάλιτυ – Διαδικτυακό μέλλονΔημοσιογραφία και κοινωνικά δίκτυαΕισαγωγή στο ρεπορτάζΗ τέχνη του ελεύθερου ρεπορτάζΗ εξειδίκευση των ρεπορτάζΓιατί το αθλητικό ρεπορτάζ αποτελεί εξαίρεσηΠώς κάνουμε τη διάκριση σε «έντυπα και ηλεκτρονικά» ρεπορτάζΠρακτική εξάσκηση στο ρεπορτάζ δρόμουΠοιες είναι οι πηγές του ρεπόρτερΑπό το ρεπορτάζ στο Γραφείο ΤύπουΠώς λειτουργεί ο μηχανισμός πληροφόρησης των ΜέσωνΕίναι η δημοσιογραφία σήμερα σε κρίση και οφείλεται στο διαδίκτυο.Πώς αντιμετωπίζονται οι ριζικές αλλαγές στο επάγγελμα του δημοσιογράφου.Τι δεν έμαθαν τα ελληνικά ΜΜΕ από την κρίση στα διεθνή Μέσα.Διαδικτυακή δημοσιογραφία: Υπερκειμενικότητα, πολυμεσικότητα, διαδραστικότητα – Τι μας διδάσκει η θεωρία του David Domingo.Η ελληνική ουτοπία στη διαδικτυακή δημοσιογραφία: Έλλειψη αναγνώρισης, πλήρης ανασφάλεια και προοπτικές αλλαγών.Ευκαιρίες δουλειάς και διάκρισης μέσα από τα Social Media.Ο δημοσιογράφος ως σύμβουλος επικοινωνίας και ειδικός στην πολιτική επικοινωνία.Πώς οργανώνεται μια online campaign και πώς (πρέπει) να αμοίβεται.Πολιτική και Εμπορική Επικοινωνία στην Ελλάδα.Budget, περιβάλλον, παρεξηγήσεις, κακής ποιότητας ανταγωνισμός, τρόποι αντιμετώπισης.Πολιτικοί και Επιχειρήσεις ως πελάτες στην Ελλάδα.Τα μυστικά επιτυχίας ενός καλού συμβούλου Επικοινωνίας.Πώς συμπεριφέρεται ένας επιτυχημένος Media Supporter στα κοινωνικά δίκτυα.“Success stories”: Από τον Ομπάμα στον Κάμερον.«Δημοκρατία του διαδικτύου» ή επαναστάτες του πληκτρολογίου.Πώς από την πολιτική επικοινωνία περνάμε στην επικοινωνία της αγοράς.

Το σεμινάριο ξεκινάει την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020 και αποτελείται από 32 δίωρα μαθήματα. 

Το μάθημα θα γίνεται κάθε Τρίτη 20:00-22:00 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", Τριών Ιεραρχών 18-20 Θησείο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (distance learning), με παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω ενός απλού υπολογιστή, από όποιο μέρος του κόσμου κι αν είστε.

Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".

Σημείωση: Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa" στο τηλέφωνο: 213 00 24 291 ή στο 6940 655 331 ή στο e-mail: [email protected]

Δείτε όλα τα δημιουργικά σεμινάρια της σχολής, πατώντας εδώ:https://tabula.gr/NEW/?page_id=16110

Πηγή: TVNEA.COM
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ