2020-09-11 23:04:21
Φωτογραφία για ΕΛΣΤΑΤ: Ανησυχητικά στοιχεία για την ανεργία - «Σκαρφάλωσε» στο 18,3%
Δυσοίωνα τα μηνύματα από την ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία. Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς από το 14,3% του περασμένου Μαρτίου, η ανεργία έφτασε τον Απρίλιο στο 15,8%, τον Μάιο στο 17,3% και τον Ιούνιο σκαρφάλωσε στο 18,3%. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 188.537 άτομα, καθώς τον Μάρτιο ήταν 648.100 και τον Ιούνιο έφτασαν τους 836.637. Δηλαδή το lockdown κατάφερε να εκτοξεύσει τα μεγέθη της ανεργίας ενάμιση χρόνο πίσω, στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2019, όταν η ανεργία ήταν στο 18,4% και οι άνεργοι έφταναν τους 827.700.

Δεν είναι τυχαίο πως το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας του Ιουνίου ανιχνεύεται στο Αιγαίο και είναι της τάξης του 28,6% σημαντικά αυξημένο συγκριτικά με το 13,8% το 2019. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην καθυστερημένη έναρξη της σεζόν και στο ότι οι περισσότερες προσλήψεις εποχικού χαρακτήρα πραγματοποιήθηκαν φέτος μετά τον Ιούλιο.

Τα μέτρα που ελήφθησαν και ειδικά αυτό της αναστολής συμβάσεων εργασίας έχουν μετριάσει το φαινόμενο, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή δεν προσμετρώνται στον πληθυσμό των ανέργων
. Με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού στα κράτη-μέλη λόγω της πανδημίας COVID-19, τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους. Στην τελευταία αυτή κατηγορία των «οικονομικά μη ενεργών», η ΕΛΣΤΑΤ συμπεριλαμβάνει και τις εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριωτών μας που βρέθηκαν μέχρι σήμερα από 1-5 μήνες σε καθεστώς αναστολής, λαμβάνοντας το επίδομα των 800 ευρώ και σήμερα των 534 ευρώ μηνιαίως, αντί ολόκληρου του μισθού τους

Βεβαίως οι επόμενοι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος φαίνεται να σώζουν κάπως την παρτίδα της θερινής σεζόν αλλά η έλλειψη προσλήψεων είναι εμφανής.

Οπως σχολιάζει η ΕΥΠΑΚΚ του καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλου, οι «επεξηγηματικές σημειώσεις» δεν «σώζουν» την αξιοπιστία ούτε της κυβέρνησης ούτε της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία προκειμένου να αναδείξει μείωση της ανεργίας, εντάσσει στις μετρήσεις της και νέους όρους όπως «εποχική προσαρμογή», ενώ δεν παραλείπει να επαναπροσδιορίζει έννοιες-ορισμούς και να επικαλείται ως «νομικό της πλαίσιο» Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 1998.

Η νέα τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Ξεναγιανακοπούλου σε κοινή δήλωση με την Εφη Αχτσιόγλου επισημαίνουν ότι «Η νέα μεγάλη αύξηση της ανεργίας, στο 18,3% τον Ιούνιο, επιβεβαιώνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης όχι μόνο δεν προστατεύει τις θέσεις εργασίας αλλά βαθαίνει την ύφεση και διαλύει την αγορά εργασίας.»

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ καθώς στο μηνιαίο οικονομικό του δελτίο, στέκεται και στον περιορισμό του χρόνου απασχόλησης όσων παραμένουν εντός της αγοράς εργασίας, εξαιτίας της στροφής στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και των μέτρων αναστολής. Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ μεταφέρει την κρίση του ΟΟΣΑ που εκτίμησε πως η επίπτωση της κρίσης πανδημίας στη μείωση του εργάσιμου χρόνου είναι 10 φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι ήταν στην κρίση του 2007-2008. Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ καταλήγει πως οι εξελίξεις αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα τη σοβαρή μείωση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατά 5%, δηλαδή κατά 195.800 άτομα μειώθηκε η απασχόληση μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου του 2020, δημιουργώντας απαισιόδοξες προοπτικές για την αγορά εργασίας το επόμενο διάστημα. Το ποσοστό ανεργίας συνέχισε μια ήπια πτωτική πορεία μέχρι και τον Απρίλιο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι που μεταφέρθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας για διάστημα παραπάνω από 3 μήνες και λαμβάνοντας λιγότερο του 50% του μισθού τους καταγράφηκαν ως οικονομικά μη ενεργοί. Ωστόσο, τον Μάιο το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από 15,7% σε 17%. Σε επίπεδο ροών μισθωτής εργασίας, το διάστημα Ιανουάριος-Ιούλιος του 2020 είχαν δημιουργηθεί 170.470 λιγότερες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019, επιστρέφοντας περίπου στα επίπεδα του 2013.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ