2020-09-12 11:27:27
Φωτογραφία για Κορονοϊός: Σε διπλή επιφυλακή από την ξαφνική έκρηξη της διασποράς
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη - Capital.gr

Η άνοδος νέων κρουσμάτων, για δεύτερο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο, η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών στους 52 την Παρασκευή και οι συρροές κρουσμάτων σε Αττική, Πέλλα και Πιερία, έχουν χτυπήσει καμπανάκι για τη διασπορά του νέου κορονοϊού.

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τελευταία ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις εξελίξεις, επισημαίνοντας πως από την αρχή της επιδημίας η επιστημονική κοινότητα των ιολόγων γνώριζε ότι αυτού του είδους οι κορονοϊοί κινούνται ανομοιόμορφα, δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών δεν το μεταδίδει, όμως ένα μικρό ποσοστό, πιθανώς και λιγότερο του 20%, το μεταδίδει δυναμικά. "Η υπερμετάδοση για την οποία κάνουμε λόγο από την αρχή της επιδημίας, ήρθε τις τελευταίες μέρες να μας θυμίσει ότι ο ιός μπορεί να ανατρέψει την πορεία της επιδημίας από τη μία μέρα στην άλλη" είπε χαρακτηριστικά.


"Όταν τα γεγονότα υπερμετάδοσης σχετίζονται με συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους, τότε η ιχνηλάτηση δύναται να περιχαρακώσει τις επιδημίες πολύ αποτελεσματικότερα από περιπτώσεις όπου η υπερμετάδοση δημιουργεί "ορφανά" κρούσματα. Αυτό πάλι όμως δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Επιδημιολογικές ομάδες μελετάνε στην Ελλάδα και παγκοσμίως, υπό ποιες συνθήκες γίνονται αυτές οι υπερμεταδόσεις" συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή καταγράφηκαν 287 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 43 συνδέονταν με γνωστές συρροές και 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 12.734.

Σε ετοιμότητα για νέα μέτρα

Νέα μέτρα είναι αποφασισμένα εφόσον χρειαστεί, εντούτοις δεν είναι στην κατεύθυνση ενός νέου lockdown, όπως διευκρίνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

"Νομίζω ότι η κατάσταση είναι σε μερικό έλεγχο. Εάν για οποιονδήποτε λόγο, βλέποντας ότι μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση ή ο,τιδήποτε, σας το λέω για άλλη μία φορά ότι έχουμε εργαλεία, τα οποία δεν έχουν σχέση με τα lockdown, αλλά έχουν να κάνουν με πολύ συγκεκριμένα είτε υπερτοπικής σημασίας, είτε οριζόντια μέτρα που μπορεί να χρειαστεί. Και τα οποία δεν τα ανακαλύπτουμε από το πουθενά. Ήδη τα εφαρμόζουμε σε πάρα πολλές περιοχές μικρότερου πληθυσμού και μάλιστα φέρνουν και πολύ σημαντικά αποτελέσματα" διευκρίνησε. 

"Όλα τα κρούσματα ιχνηλατούνται, όλα τα μικρά επιδημιολογικά σημεία στεγανοποιούνται. Παραμένει όμως η κατάσταση κρίσιμη, για αυτό, επαναλαμβάνω, να παραμένουμε όλοι σε επιφυλακή ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή" είπε.

Όπως υπογράμμισε, ανά τριήμερο θα αξιολογείται η πορεία των κρουσμάτων σε Λέσβο, Ζάκυνθο, Μύκονο, Χαλκιδική, Χανιά και Ηράκλειο που βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων και εφόσον κριθεί ασφαλές, μπορεί να οριστικοποιηθεί η όποια άρση του καθεστώτος αυτού, όπως έγινε με την Πάρο και την Αντίπαρο.

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ