2020-09-14 00:15:16
Φωτογραφία για Tι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη
Την εγγύτητα Ελλάδας - Γαλλίας επιβεβαιώνει η αγορά 18 γαλλικών Rafale από την Ελλάδα, όπως σχολιάζει ο διεθνής Τύπος αναφερόμενος στην ενίσχυση του εξοπλιστικού προγράμματος των Αθηνών , όπως ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ

Οι νέες αμυντικές δαπάνες που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι οι μεγαλύτερες των δύο τελευταίων δεκαετιών, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung»

Ως απάντηση στη σοβαρή κρίση Ελλάδας- Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα ξεκίνησε ένα ενισχυμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung».

«Θα υπάρξει εθνική ασπίδα», ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του από τη ΔΕΘ».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει να αγοράσει 18 γαλλικά αεροσκάφη πολλαπλών χρήσεων.

Επιπλέον, τέσσερις νέες φρεγάτες πρόκειται να αγοραστούν και τέσσερις άλλες υπάρχουσες φρεγάτες από τη γερμανική παραγωγή πρόκειται να εκσυγχρονιστούν.


Θα αυξηθεί επίσης το απόθεμα αντιαεροπορικών πυραύλων, τορπιλών και άλλων πυρομαχικών.

Επιπλέον, η ελληνική βιομηχανία όπλων θα πρέπει να συμβάλλει όλο και περισσότερο στο εξοπλιστικό της χώρας - αυτό επηρεάζει για παράδειγμα τα ναυπηγεία κοντά στην Αθήνα.

Το στρατιωτικό προσωπικό θα επεκταθεί επίσης, σύμφωνα με τον Μητσοτάκη: άλλοι 15.000 στρατιώτες θα προσληφθούν τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία για την παράνομη εξερεύνηση για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο», όπως επισημαίνει το γερμανικό δημοσίευμα.

«Η κυβέρνηση στην Άγκυρα αρνείται τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι τα νερά στα οποία φέρεται να υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Γαλλική εφημερίδα «Le Parisien»

Σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας: Η Αθήνα ανακοινώνει την αγορά 18 αεροσκαφών Rafale

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την εγγύτητά του με το Παρίσι την ώρα που οξύνεται η σύγκρουση με την Τουρκία σχετικά με την κυριαρχία των υδάτων της ανατολικής Μεσογείου.

«Η απόφαση προφανώς δεν ελήφθη σε μια εβδομάδα. Ωστόσο, υπό το πρίσμα των πολιτικών εντάσεων που αναζωπυρώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, λαμβάνει χώρα μία ιδιαίτερη γεωπολιτική ανακούφιση. Η Ελλάδα ανακοίνωσε το Σάββατο την πρόθεσή της να αγοράσει 18 μαχητικά Rafale από τη Γαλλία.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε ομιλία του όπου κατηγόρησε την Τουρκία ότι θέλει να βλάψει την Ελλάδα, παρουσίασε ένα σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η Ελλάδα πρόκειται να προμηθευτεί 18 Rafale - εκ των οποίων δεν είναι ακόμη γνωστό εάν είναι νέα αεροπλάνα της γαλλικής αεροπορίας -, τέσσερις φρεγάτες και τέσσερα ελικόπτερα του ναυτικού, αντιαρματικά όπλα, τορπίλες και πυραύλους, και χρηματοδοτεί την ανακαίνιση τεσσάρων φρεγατών. Επίσης, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσλάβει 15.000 επιπλέον στρατιώτες.

«Ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας […] Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα που θα αποτελέσει εθνική ασπίδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

"Η σχέση μεταξύ των ελληνικών και γαλλικών ενόπλων δυνάμεων"

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το κόστος του προγράμματος και την προέλευση των εξοπλισμών θα ανακοινωθούν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επομένως, δεν είναι τυχαίο πως, όταν πρόκειται για μαχητικά αεροσκάφη, αναφέρθηκε στα Rafale. Αυτή η ανακοίνωση υποστηρίζει την εγγύτητα με τη Γαλλία, ενώ το Παρίσι έχει δείξει σταθερή υποστήριξη για την Αθήνα στη διπλωματική διαμάχη μεταξύ της και της Άγκυρας.

Η Γαλλίδα υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων, Φλοράνς Παρλί, επιβεβαίωσε την σχετική ανακοίνωση:

«Αυτή η επιλογή [...] ενισχύει τη σχέση μεταξύ των ελληνικών και γαλλικών ενόπλων δυνάμεων και θα καταστήσει δυνατή την εντατικοποίηση της επιχειρησιακής και στρατηγικής συνεργασίας τους».

BBC: Η Ελλάδα ανακοίνωσε σημαντική αγορά όπλων καθώς αυξάνονται οι εντάσεις με τη γειτονική Τουρκία

«Τα νέα όπλα περιλαμβάνουν 18 γαλλικά μαχητικά Rafale, τέσσερις φρεγάτες και τέσσερα ελικόπτερα του ναυτικού, δήλωσε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο BBC.

Η χώρα σχεδιάζει επίσης να αυξήσει το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων κατά 15.000 στρατιώτες την επόμενη πενταετία.

Όπως επισημαίνει το επίμαχο άρθρο, οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν οξυνθεί λόγω των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν ανταγωνιστικές αξιώσεις για τα θαλάσσια δικαιώματα, προκαλώντας φόβους ότι οι εντάσεις θα μπορούσαν να κλιμακωθούν περαιτέρω.

Η Ε. Ε, της οποίας η Ελλάδα είναι μέλος, ζήτησε προηγουμένως διάλογο.

«Ήρθε η ώρα να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις ... αυτές οι πρωτοβουλίες αποτελούν ένα ισχυρό πρόγραμμα που θα γίνει εθνική ασπίδα», δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης .

«Οι δαπάνες θα περιλαμβάνουν επίσης νέα αντιαρματικά όπλα, τορπίλες του ναυτικού και πυραύλους της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι νέες στρατιωτικές δαπάνες είναι οι μεγαλύτερες των δύο δεκαετιών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Tουρκικό πρακτορείο «Ανατολή»

Ο πρωθυπουργός Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της», σχολιάζει το τουρκικό πρακτορείο «Aνατολή».

«Ήρθε η ώρα για μια ισορροπία μεταξύ αναγκών και ικανοτήτων", είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Helexpo από τη Θεσσαλονίκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε έξι βήματα για να «πολλαπλασιάσει τη δύναμη, τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων», συμπεριλαμβανομένων 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale που θα αντικαταστήσουν παλαιότερα αεροσκάφη, τέσσερις νέες φρεγάτες ναυτικών πολλαπλών εργασιών», προσθέτει το τουρκικό δημοσίευμα.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ