2020-09-14 09:20:56
Φωτογραφία για Κοροναϊός : Στη φαρέτρα της Ελλάδας τα rapid tests – Τι είναι και γιατί υπάρχουν αμφιβολίες
Στα τεστ για τον κοροναϊό που διεξάγονται στη χώρα μας αναφέρθηκε ο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

in.gr

Στα τεστ για τον κοροναϊό που διεξάγονται στη χώρα μας αναφέρθηκε ο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα είναι πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ημερήσια τεστ ανά 100.000 πληθυσμού» είπε.

«Έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε ένα σύστημα testing, το οποίο θα μας επιτρέπει όχι μόνο να κάνουμε τεστ, αλλά να παίρνουμε γρήγορα πίσω τα αποτελέσματα και να μπορούμε πολύ γρήγορα και πολύ αποτελεσματικά μέσω της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ να κάνουμε τις απαραίτητες ιχνηλατήσεις» συμπλήρωσε.

Στη φαρέτρα τα rapid tests

Παράλληλα αναφέρθηκε στα rapid tests τα οποία απέκτησε η Ελλάδα.


«Θέλω επίσης να σας πω ότι εδώ και 2 ημέρες έχουμε προσθέσει στη φαρέτρα των όπλων μας την πρώτη παρτίδα τα rapid test αντιγόνων, με πρώτη εφαρμογή στη Λέσβο» τόνισε.

Εξήγησε ότι τα εν λόγω τεστ «δίνουν τη δυνατότητα με πολύ ψηλή αξιοπιστία, βέβαια όχι όσο τα PCR, αλλά έχουμε αποτέλεσμα εντός 15 λεπτών».

Μάλιστα, είπε ότι η χώρα θα προμηθευτεί ένα εκατομμύριο τέτοια τεστ.

«Εφόσον αποδειχτεί ότι είναι τόσο αξιόπιστα, όσο μας λένε οι ειδικοί ότι είναι προφανώς και θα προσθέσουμε περισσότερα τέτοια τεστ που είναι και ιδιαίτερα οικονομικά ως προς το κόστος» κατέληξε.

Τι είναι τα rapid tests

Τα rapid tests, σε αντίθεση με τα μοριακά, ανιχνεύουν το αντιγόνο του ίδιου του ιού, μέσα σε λίγα λεπτά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς η εγκυρότητά του μπορεί να αγγίζει και το 90%.

Τα περισσότερα γρήγορα τεστ που κυκλοφορούν, δεν ανιχνεύουν τον ιό, αλλά τα αντισώματα που έχει δημιουργήσει ο οργανισμός εναντίον του.

Η ανάπτυξη όμως αυτών των αντισωμάτων δεν είναι άμεση. Αρχίζει μερικές ημέρες μετά την έναρξη της νόσου και κορυφώνεται αρκετές εβδομάδες μετά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις φαρμακευτικές εταιρίες το rapid test έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα έναντι του PCR: Το άμεσο αποτέλεσμα, καθώς και την χαμηλότερη τιμή.

Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν μαζί με το «γρήγορο τεστ» απαιτείται και μοριακός έλεγχος, ώστε να υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος άμεσα, με πολύ μεγάλη βεβαιότητα.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ