2020-09-15 15:07:19
Φωτογραφία για Ιστορική ανακοίνωση: Υπάρχει κάτι που ζει στα... σύννεφα της Αφροδίτης
Κορυφαίες επιστημονικές ομάδες ανακοίνωσαν την ύπαρξη φωσφίνης στα σύννεφα του πλανήτη

Πρόκειται για ουσία που μαρτυρά την ύπαρξη ζωής!

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών από κορυφαία ερευνητικά κέντρα του πλανήτη ανακοίνωσε την ανακάλυψη του αερίου φωσφίνης στα σύννεφα πάνω από την Αφροδίτη. Το τοξικό αέριο φωσφίνη θεωρείται βασική βιο-υπογραφή και μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία υψηλής ζωής στους ουρανούς της Αφροδίτης.

Η σημαντική ανακοίνωση έγινε από τη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου και φέρει την υπογραφή του Atacama Large Millimete Array (ALMA) που βρίσκεται στη Χιλή και το τηλεσκόπιο James Clerk Maxwell που είναι στη Χαβάη.

Η έρευνα διεξήχθη από επιστημονικές ομάδες που εδρεύουν στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.

«Υπάρχει ζωή στα σύννεφα»


«Η ατμόσφαιρα (της Αφροδίτης) είναι το μόνο μέρος, στο οποίο η ζωή θα μπορούσε πραγματικά, κατ 'αρχήν, να υπάρχει», δήλωσε ο Γάνους Πετκόφσκι, ερευνητής στο MIT Earth, Atmospheric and Planetary Sciences, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν γνωστές χημικές ή φυσικές διεργασίες που θα μπορούσαν να παράγουν τις ποσότητες του αερίου που ανιχνεύεται. «Αυτό ενισχύει την εκτίμηση πως υπάρχει κάτι που ζει στα σύννεφα της Αφροδίτης», συμπλήρωσε.

Λιώνει και ο μόλυβδος

Η Αφροδίτη είναι ένας βραχώδης κόσμος γεμάτος χιλιάδες ηφαίστεια, οι αναθυμιάσεις από τους οποίους διασκορπίζονται από σταθερούς ανέμους και τυφώνες με πλανητική θερμοκρασία επιφάνειας 462 βαθμών Κελσίου που είναι αρκετή για να λιώσει ο μόλυβδος. Είναι οριακά μικρότερη από τη Γη και διαθέτει ατμόσφαιρα αποτελούμενη από 96% διοξείδιο του άνθρακα.

Οι ερευνητές του MIT διαπίστωσαν προηγουμένως ότι οι αναερόβιοι οργανισμοί, όπως τα βακτήρια και τα μικρόβια, μπορούν να παράγουν φωσφίνη, ενισχύοντας την εκτίμηση πως υπάρχει κάποια μορφή ζωής στην ατμόσφαιρα του γειτονικού πλανήτη της Γης.

Στα έλη και στα έντερα ζώων

Η φωσφίνη που έχει έντονη μυρωδιά βρίσκεται και εδώ στη Γη, αν και συνήθως είναι βαθιά σε βάλτους και έλη και στα έντερα ορισμένων ζώων. Δεν μπορεί να παραχθεί με τεχνικά μέσα εκτός από αυτά τα βακτήρια και τα μικρόβια, δηλαδή, πλάσματα που ευδοκιμούν σε ακραία περιβάλλοντα. Η φωσφίνη θεωρείται ευρέως μεταξύ της αστροβιολογίας κοινότητας ως βασικής «βιολογικής υπογραφής» και η παρουσία της στα σύννεφα της Αφροδίτης μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη εξωγήινης «εναέριας» ζωής, λέει ο Petkowski.

Ενδιαφέρον είναι το συμπέρασμα πως ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας παρακολούθησης, η ανακάλυψη θα μπορούσε να αμφισβητήσει ακόμα και πάγιες πληροφορίες της Φυσικής και της Χημείας διότι μπορεί να ανατρέψει τα όσα γνωρίζουμε σχετικά με την παραγωγή της φωσφίνης.

Ίσως αναθεωρήσουμε Χημεία και Φυσική

Ο Petkowski πρόσθεσε ότι μπορεί να υποδηλώνει πως "«υπάρχει κάποια Χημεία που είναι τόσο απίστευτα περίεργη που θα μπορούσε ακόμη και να είναι ζωή».

Οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν ότι η φωσφίνη δεν θα μπορούσε να παραχθεί σε έναν βραχώδη πλανήτη που στερείται μορφών ζωής, καθώς δεν υπάρχουν γνωστές φυσικές διεργασίες που δημιουργούν το αέριο. Η ανακάλυψη ανοίγει την πιθανότητα ότι η ζωή είναι πολύ πιο κοινή από ό, τι φανταζόμασταν, απαιτώντας περαιτέρω διεύρυνση.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ